Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Quo Vadis Universitas?

.sponzorované .promotion

Aj o stave slovenských univerzít budú s Andrejom Arpášom počas Bratislavských Hanusovych dní diskutovať profesor matematiky Martin Škoviera a docent psychológie Radomír Masaryk, obaja z Univerzity Komenského.

Quo Vadis Universitas? Kristína Kružicová Kamil Žiška na Bratislavských Hanusovych dňoch 2020

Kam kráča inštitúcia univerzity na západe? V posledných rokoch na západných univerzitách opakovane vidno rušenie a cenzurovanie prejavov, ktoré nesúhlasia s progresívno-liberálnou interpretáciou sveta. Známym sa stal napríklad prípad kanadského profesora psychológie, Jordana Petersona, ktorému bolo zamietnuté výskumné štipendium na Cambridge s odôvodnením, že "nie je inkluzívny". Pre slovenské publikum o tomto jave, nazývanom aj cancel culture, poskytol nedávno rozhovor bývalý študent Kolumbijskej Univerzity v New Yorku Andrej Arpáš. Andrej bol počas svojho štúdia aj členom akademického senátu. V uvedenom rozhovore vraví: „Kopec ľudí prišlo za mnou ako senátorom, aby sa mi zdôverili, že sa už nemôžu slobodne vyjadrovať.“

Kde sú hranice slobody slova a kritického myslenia na univerzitách? Má univerzita vychovávať ku kritickému mysleniu alebo aj k angažovanosti za spoločensko-politické témy? Sú univerzity na Západe miestom slobodného myslenia a hľadania pravdy? Sú západní akademici stále vedcami a filozofmi v plnom význame týchto slov alebo sa z nich stávajú skôr aktivisti?

a aká je situácia v slovenskom univerzitnom prostredí?

Aj o stave slovenských univerzít budú s Andrejom Arpášom počas Bratislavských Hanusovych dní diskutovať profesor matematiky Martin Škoviera a docent psychológie Radomír Masaryk, obaja z Univerzity Komenského.

Bratislavské Hanusove Dni sú akademický festival organizovaný Spoločenstvom Ladislava Hanusa, ktorý sa snaží spájať vieru s rozumom a vstupovať do kritického dialógu s modernou spoločnosťou. Tento rok sa budú konať od 18. do 25. júna, diskutovať sa bude aj o háklivých témach, ako je boj proti hoaxom a triezvy pohľad na ochranu prírody. Na festivale vystúpi premiér Eduard Heger, autor bestsellerov z USA Rod Dreher, cez telemost sa účastníkom prihovorí aj fínska politička Päivi Räsänen, ktorá v progresívnom Fínsku čelí trestnému stíhaniu za svoj odlišný pohľad na sexuálnu morálku. O vnímaní manželstva nám krátko porozpráva aj Tammy Peterson, manželka známeho psychológa Jordana Petersona.Témou tohto ročníka BHD je otázka - Kam kráčame? Ako jednotlivec, spoločnosť, cirkev…

Vstupenky a ďalšie informácie o festivale sú dostupné na www.bhd.sk.

Autor: Šimon Sadovský, BHD Tím

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite