Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Festival Piano Days predstaví skvosty v koncertných sálach

.sponzorované .promotion

Piano Days je nový slovenský festival. Predstaví klaviristky a klaviristov rôznych generácií, ktoré uvedú sedem jedinečných klavírnych recitálov. Podujatie sa uskutoční 16. – 24. apríla 2021 v online forme.

Festival Piano Days predstaví skvosty v koncertných sálach

na prvom ročníku Piano Days vystúpia Zuzana Biščáková, Martina Janegová, Júlia Novosedlíková, Kristína Smetanová, Zuzana Zamborská, Tomáš Boroš a Fero Király. Pestrý festivalový program  obsahuje mená ako Ludwig van Beethoven, Sergej Rachmaninov, Olivier Messiaen, Galina Ustvoľskaja, Eugen Suchoň, Klement Slavický, Martin Burlas a mnohé ďalšie. Zuzana Biščáková v slovenskej premiére uvedie skladbu Chiostri di Roma, autorom ktorej je Ezio Carabella. Fero Király predstaví svoj nový autorský projekt 4 Eseje pre klavír a elektroniku. Tomáš Boroš má pripravené vlastné skladby z klavírnych zbierok Situations a Tarantulky.

Festival organizuje občianske združenie InMusic. Jeho riaditeľ, klavirista Ivan Šiller, nedávno nahrával spolu s Tomášom Borošom v nitrianskom Župnom dome album štvorručných skladieb. Hrali na krídle Steinway&Sons, ktoré si Šiller nevie vynachváliť. „Má dokonalý zvuk, pre mňa je to diamant medzi klavírmi.”  Bolo mu ľúto, že počas pandémie stoja skvostné nástroje v prázdnych koncertných sieňach. Nemuseli by však ostať potichu – to bol nápad, z ktorého vznikol celý festival. „Podarilo sa nám osloviť viaceré domáce kultúrne scény s tými najkvalitnejšími nástrojmi – Slovenskú filharmóniu, Slovenský rozhlas, Nitriansku galériu a Štátny komorný orchester Žilina. Ďalším kľúčovým slovom podujatia sa tak stalo „spájanie“. V súčasnej situácii, keď online prebieha nielen festival, ale aj celá jeho organizácia, to nebolo úplne jednoduché. O to viac si vážime dôveru a spoluprácu našich partnerov a účinkujúcich,” hovorí Ivan Šiller.

Podujatie inšpiroval medzinárodný projekt Piano Day. Vymyslel ho nemecký hudobník Nils Frahm počas dlhej chvíle v dopravnej premávke. V rádiu počul správu o svetovom dni kvetov, čo ho viedlo k myšlienke, že podobnú poctu by si zaslúžil aj klavír. A tak sa od roku 2015 vždy v marci konajú po celom svete rozmanité klavírne koncerty. Iniciatíva oslavuje ľudí, ktorí na tomto nástroji hrajú, komponujú, vyrábajú ho, ladia či sťahujú, a predovšetkým tých, čo klavírnu hru počúvajú. 

Slovenskú verziu Piano Days odštartuje debata InMusic Talk v časopise .týždeň, ktorý je mediálnym partnerom festivalu. Ivan Šiller a Tomáš Boroš budú 16. apríla od 18:00 v diskutovať, ako inak, o klavíroch a klavírnej hre. Predstavia program festivalu, vysvetlia, prečo sa netreba báť klavírnych recitálov, ako sa hrá na rozladenom nástroji a aké sú tajomstvá ladičského umenia. 

Do festivalu sa zapojí aj Rádio Devín. Vo vysielaní uvedie niekoľko relácií v hlavnej úlohe s klavírom. Koncerty budú na facebooku streamovať InMusic a všetky zúčastnené umelecké scény. Program, sprievodné akcie a ďalšie informácie nájdete na www.in-music.sk

„Všetkých srdečne pozývame, stretneme sa online na streame jednotlivých koncertov,” odkazuje Ivan Šiller. 

Koncerty Piano Days sa konajú v rámci projektu InMusic – celoročná činnosť 2021, ktorý z verejných zdrojov ako hlavný partner podporil Fond na podporu umenia. S podporou SOZA. S finančným príspevkom Hudobného fondu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite