Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

České centrum prináša umenie do ulíc Starého Mesta

.sponzorované .promotion

Po úspešných výstavách Mestá bez nás, Prvé spoločné roky či Labyrint sveta prichádza České centrum s ďalšou kolekciou, ktorá oživí verejný priestor.

České centrum prináša umenie do ulíc Starého Mesta

výstavu Žena medzi vdýchnutím a vydýchnutím českej fotografky Dany Kyndrovej nájdete  na nábreží Dunaja v blízkosti sochy T. G. Masaryka a lavičky V. Havla a môžete si ju pozrieť aj v prípade, ak galérie ostanú zatvorené pre zlú pandemickú situáciu. Prístupná bude do 11. 4. 2021.  

Výstava je venovaná žene, jej údelu, postaveniu v spoločnosti, jej mystériu a oblúku jej života od narodenia po smrť. „Jej názov je inšpirovaný veršom Františka Hrubína, ktorý videl medzi prvými a poslednými vecami nesmírný krásný život,“ vysvetľuje autorka Dana Kyndrová. Snímky boli nafotené počas sedemdesiatych až deväťdesiatych rokov v rôznych krajinách vrátane Slovenska. Celý cyklus obsahujúci sto fotografií bol pod názvom Žena publikovaný knižne. Výstava sa už prezentovala v mnohých svetových metropolách – ako je New York,  Madrid,  Istanbul, Moskva, Varšava, Mníchov. Česká fotografka Dana Kyndrová sa preslávila svojimi snímkami z augusta 1968 a novembra 1989.

Výstavu Žena medzi vdýchnutím a vydýchnutím Dany Kyndrovej sme sa rozhodli uviesť v marci, kedy si pripomíname medzinárodný deň žien, ktorým upriamujeme pozornosť na dôležitosť témy rovnoprávneho postavenia žien v našej spoločnosti. Zároveň sa opäť usilujeme ísť oproti našim návštevníkom a realizovať výstavy vo verejnom priestore,“ komentuje výstavný zámer riaditeľka Českého centra Monika Koblerová.

Starostka mestskej časti Staré Mesto Zuzana Aufrichtová  vidí presah výstavnej témy do našej doby: „Túto výstavu považujem za veľmi dôležitú. Hoci ide o fotografie zo 70. až 90. rokov minulého storočia, sú nanajvýš aktuálne aj v súčasnosti, pretože ženy sú hrdinkami dnešných dní. Ženy sú v čase pandémie pod ohromným tlakom. Lockdown na ne kladie obrovské nároky, sú matkami, učiteľkami, popritom majú svoju prácu, mnohé pôsobia v prvej línii a mnohé, naopak, o prácu prišli. Faktom je aj nárast domáceho násilia a jeho obeťami sú opäť najmä ženy,“ upozorňuje starostka  Zuzana Aufrichtová.

Výstavu pripravilo České centrum a inštaláciu realizovalo vďaka podpore miestneho úradu Bratislava-Staré Mesto.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite