Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dôchodok 2021: Aké zmeny nás čakajú?

.sponzorované .promotion

V roku 2021 sa udeje niekoľko zmien spojených s dôchodkami. Môžeme očakávať zvýšenie a nový vek odchodu do dôchodku. To, čo zostáva rovnaké, je minimálny dôchodok, ktorý sa mal meniť, no nakoniec sa tak nestalo. Pozrite si prehľadný súhrn zmien a informácií.

Dôchodok 2021: Aké zmeny nás čakajú?

odchod do dôchodku 2021

Zmena v odchode do dôchodku sa dotkne najmä ľudí narodených v rokoch 1957 - 1965. Ide o poistencov, ktorí nemali odpočítaných 6 mesiacov za každé jedno dieťa. 

Dôchodkový vek 2021 sa upravuje tak, že každému, kto vychoval aspoň jedno dieťa, sa skracuje o 6 mesiacov. S každým ďalším dieťaťom sa doba skracuje o ďalší polrok. 

Zákon zároveň vyriešil aj kompenzáciu tých, ktorí do dôchodku už odišli, no nemali zohľadnenú výchovu dieťaťa. 

Plus poistencov, ktorí ešte do dôchodku neodišli, ale pri zohľadnení výchovy dieťaťa by ho dovŕšili už pred 1. januárom 2021. 

Kompenzácia bude vo forme jednorazového doplatku. Môže mať dve formy:

1. pôjde o doplatok k starobnému dôchodku

2. pôjde o percentuálne navýšenie starobného dôchodku.

Takouto formou sa zvýšia aj dôchodky ľudí s predčasným starobným dôchodkom. A to vtedy, ak sa ich dôchodkový vek podľa návrhu zákona o odchode do dôchodku znížil. 

Nová tabuľka odchodu do dôchodku podľa Sociálnej poisťovne

zvýšenie dôchodkov 

V roku 2021 sa môžu poberatelia penzie tešiť. Dôchodky pôjdu hore. Podľa informácií Sociálnej poisťovne pôjde o nasledujúce zvýšenie: “Dôchodky sa v roku 2021 zvýšia o 2,6 % mesačnej sumy dôchodku. Najmenej sa však zvýšia o pevnú sumu určenú ako 2 % z priemernej mesačne sumy príslušného druhu dôchodku vykázanej Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2020.”

Na to, aby ste ako poberateľ dôchodku dostali vyššiu sumu, nemusíte podávať žiadosť. Informáciu o zvýšení dostanete v písomnej podobe. Zvýšenie je platné od 1. januára 2021. 

Navýšenie sumy však nie je jednotné pre všetky typy dôchodkov. V prehľadnej tabuľke od Sociálnej poisťovne si môžete pozrieť garantované pevné sumy platné od 1. januára 2021.

minimálny dôchodok 2021

Minimálny dôchodok sa mal v roku 2021 zvyšovať. Nakoniec sa tak nestalo. Najnižšia suma za 30 odpracovaných rokov je 334,30 €. 

Jediná zmena, ktorá sa s minimálnym dôchodkom spája, je využívanie kvalifikovaného obdobia. To bolo dlhý čas vypustené. Znamená to, že na zistenie sumy sa bude do úvahy brať, kedy ste poistenie získali: 

● pred januárom 1993 - započítajú sa vám všetky dni poistenia 

● po 1. januári 1993 - započítajú sa len dni v kalendárnom roku. Tieto dni sú následne ohodnotené mzdovým bodom. Najnižšia hodnota je 0,241, čo značí, že najnižší ročný príjem bol najmenej 24,1 % priemernej mzdy. 

● po 31. decembri 2003, ak ste splnili všetky podmienky nároku na dôchodok

● do kvalifikovaného obdobia sa počíta aj práca v zahraničí 

● a od začiatku poberania invalidného dôchodku až po nárok na starobný dôchodok. 

rada odborníka 

Kvalifikované obdobie je pre mnohých výhodou. Vrátilo sa najmä kvôli princípu zásluhovosti. 

dôchodok pre veteránov 2021

Dôchodok veteránov protikomunistického odboja sa od 1. januára zmení. Presnejšie pôjde o zmenu príplatku, ktorý sa k dôchodku dostáva. Kým doteraz bola jeho hodnota 5 €, v tomto roku stúpne na 10 €. 

V januári veteráni dostali jednorazovú symbolickú odmenu vo výške 1989 €. 

Na to, aby mohol človek dostávať veteránsky dôchodok je potrebné písomne požiadať Ústav pamäti národa. Ten rozhoduje o priznaní tohto statusu. 

Ak je žiadosť priznaná, Sociálna poisťovňa vyplatí všetky predošlé príplatky, plus mimoriadny príplatok z januára 2021 vo výške 1989 €. 

dôchodková hodnota 2021

Dôchodková hodnota na rok 2021 je 14,2107 €. Od tohto čísla sa odvíja výpočet dôchodkovej dávky. Ak teda získate v roku 2021 nárok na dôchodok, bude vám vypočítaný práve z tejto sumy. 

Dôchodkovú hodnotu počíta Sociálna poisťovňa ako súčin troch čísel. Prvým je dôchodková hodnota z predošlého roka. Druhým hodnota podielu priemernej mzdy v hospodárstve za 3. štvrťrok 2020. A tretím je priemerná mzda v hospodárstve za 3. štvrťrok 2019. 

zhrnutie 

Výška dôchodku či vek odchodu do dôchodku sa pravidelne menia. Rok 2021 nie výnimkou. Zmeny sa dotknú samotných dôchodcov aj iných ročníkov, ktoré sa na dôchodok pripravujú. Najviac ich ovplyvní počet detí.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite