Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prelomové inovácie v ochrane firiem a ich zamestnancov

.sponzorované .promotion

Inteligentné kamery, navigačné systémy, drony či QR kódy. Pozreli sme sa na najnovšie a komerčne už pomerne dostupné inovácie, vhodné na využitie v menších aj väčších firmách za účelom zvýšenia bezpečnosti zamestnancov, ochrany majetku, zníženia firemných nákladov a tiež zvýšenia efektivity manažmentu. Ktoré to sú?

Prelomové inovácie v ochrane firiem a ich zamestnancov

predstaví nám ich Ing. Miroslav Pěčka, majiteľ spoločnosti AMS Com, ktorá sa už viac ako 25 rokov venuje slaboprúdovým systémom a špecializuje sa na ich prepájanie do komplexných riešení podľa individuálnych potrieb každého klienta.

 

ochrana areálu z bezpečnej vzdialenosti

Drony sa v krátkom čase stali pomerne bežnou súčasťou rôznych autonómnych riešení. Jednou z noviniek na trhu sú lietajúce drony, ktoré strážia objekt z vtáčej perspektívy a stávajú sa efektívnym nástrojom pre rozšírenie klasického statického kamerového systému. Akonáhle inteligentná kamera monitorovacieho zariadenia vyšle signál o neobvyklej aktivite, drony automaticky vzlietnu a skontrolujú areál,“ vysvetľuje Pěčka. Dron môže mať na sebe niekoľko čipov a robiť tak naraz dohľad a záznam termokamerou aj kamerou s vysokým rozlíšením. Dokáže zaznamenať pohyb osoby, dopravných prostriedkov, neobvyklej aktivity a následne pracovník, ktorý sleduje na monitore tieto aktivity vie pohotovo reagovať, prípadne privolať bezpečnostné a záchranné zložky.

Ak bezpečnostný pracovník v určitom čase sám vykonáva obhliadky areálu, dokáže vopred nastaviť trasu dronu tak, aby ho nemusel v danú chvíľu ovládať. V prípade nutnosti však pracovník môže kedykoľvek prevziať nad dronom kontrolu a ovládať ho pomocou joysticku. 

radar napojený na kamerový systém 

Ochrana zamestnancov aj objektov je dôležitá, preto ďalšou modernou technológiou, ktorú je zaujímavé spomenúť, je radar. Spoločnosť AMS Com ju vie, samozrejme, integrovať do vašich riešení. Radar je možné prepojiť okrem zabezpečovacieho aj s kamerovým systémom. Dokáže zaznamenať pohyb človeka alebo pohybujúceho sa objektu až do vzdialenosti dvoch kilometrov a následne nasmerovať  kameru, priblížiť záber a monitorovať pohyb v želanej oblasti. 

Kombinácia s HD kamerou skráti čas potrebný na rozpoznanie osoby až o 95%, z minút urobí sekundy.

Radar určí s dostatočnou presnosťou kam zamerať pozornosť kamery podstatne skôr, než si aj skúsený pozorovateľ, všimne pohyb na obrazovke. Ďalšou výhodou je, že radar rozpoznáva osoby rovnako efektívne cez deň i v noci.

inovácie pre každý segment 

Miroslav Pěčka hovorí, že v dnešnej dobe už neexistuje segment, ktorý by nezastihli technologické inovácie. „Nájdete ich naozaj všade. Sú súčasťou všetkých komunikačných, kamerových alebo zabezpečovacích systémov, ktoré naša firma navrhuje. Navyše, všetky tieto systémy dokážeme v AMS Com spojiť do jedného funkčného celku.“

Napríklad, pomocou systémov kontroly vstupu, dokážete dohliadať nielen nad pohybom osôb a zabezpečením priestorov, ale aj optimalizovať náklady na energie. To znamená, že ak v budove nie je prítomný žiadny človek, systém automaticky vypne osvetlenie, kúrenie či klimatizáciu. Takto jednoducho dokáže každá firma znižovať svoje náklady.  

Šikovné riešenie existuje aj v prípade ochrany majetku. Môže ním byť výstup z kamery, ktorá sleduje perimeter (prekročenie pomyselnej čiary, vniknutie nepovolanej osoby do objektu) a analytické vyhodnotenie situácie posielané priamo na váš tablet, mobil, počítač či operátorovi. Ak nejaké vozidlo alebo osoba prekročí prednastavenú virtuálnu čiaru, systém vykoná vopred nastavenú želanú aktivitu, ktorou môže byť alarm, prípadne privolá bezpečnostné zložky a tak ochráni váš majetok. Analytických pravidiel je veľa a aktivity, ktoré môžu systémy vykonať si zvolí klient podľa svojich potrieb.

Ilustračná foto k perimetromIlustračná foto k perimetrom

jednoduchšia a efektívnejšia evidencia zamestnancov

Vráťme sa však k systému kontroly vstupu. Ten ponúka oveľa viac možností využitia než obvykle firmy využívajú. Ak ho máte vo firme nainštalovaný, umožní vstup do objektu len tým osobám, ktoré na to majú oprávnenie a zároveň ochráni váš objekt pred vstupom nežiadúcich osôb. V praxi to znamená, že vďaka jednoduchej karte, ktorú osoba priloží pri vchode, systém uloží záznam s informáciou, kto a kedy sa dostal do objektu.

Prípadne, systém porovná či vydaná karta patrí osobe, ktorá je oprávnená ju použiť. Ak sa tieto dve informácie nezhodnú, systém upozorní na túto situáciu operátora a vyhlási stav zneužitia,“ zdôrazňuje Miroslav Pěčka. Dodáva, že inštalácia systému pre kontrolu vstupu nie je vhodná iba pre jednoduché prechody osôb cez dvere či turnikety, ale takýto systém môže byť integrovaný do komplexných riešení pre budovy, príjazdové cesty, areály a ich ochranu.

na to, aby ste do budovy vpustili správnych ľudí vám stačí QR kód

V prípade, že je pre vás zdĺhavé využívať karty alebo čipy, spoločnosť AMS Com ponúka softvér na generovanie QR kódov pre prístupový systém. QR kódy môžete využiť v prípade, že chcete mať zabezpečený objekt, avšak nie každý dodávateľ či obchodný partner má čipovú kartu od vašej budovy. QR kód dokážete vygenerovať a poslať potencionálnemu návštevníkovi či svojim zamestnancom na mobilné zariadenie.

Databáza QR kódu obsahuje meno a všetky špecifické údaje o osobe, ktorá má vstúpiť do objektu. V prípade, že vlastníte mnoho budov, QR kód vpustí návštevníka len do budovy a jej časti, ktorá je v jeho systéme predvolená,“ upresňuje Miroslav Pěčka, ktorý tieto riešenia úspešne poskytuje firmám na Slovensku, ale aj v Českej Republike, Rakúsku a Maďarsku.

Ing. Miroslav PěčkaIng. Miroslav Pěčka

do fitka len s QR kódom?

Cez QR kód, ktorého používanie je dnes stále rozšírenejšie, dokážete pohodlne platiť či čerpať služby. Stačí, ak si váš zákazník nabije svoj kód istou sumou financií a následne tento kód priloží na skener, ktorý z jeho konta odčíta platbu. 

Tento spôsob sa najčastejšie využíva v automatoch či zariadeniach na občerstvenie. Inovatívne QR kódy sú preto veľmi dobrou investíciou napríklad  pre fitness centrá, ktoré svojim klientom ponúkajú okrem využitia priestorov aj rôzne občerstvenie, nápoje a tí môžu svoje QR kódy použiť okrem vstupu aj na takéto transakcie.

ako monitorovať stav na pracovisku?

Jedným z riešení, ktoré spoločnosť AMS Com ponúka, sú systémy, ktoré monitorujú počet zamestnancov na pracovisku a ich výkon. Dokážu tiež monitorovať počet a správanie zákazníkov v predajni alebo v obchodných centrách. 

Systém poskytuje aktuálny prehľad situácie, štatistiky počtu pracovníkov v nastúpenej smene, reporty a analýzu dát. Firmy vďaka tomu vedia ako často sú ich zamestnanci chorí, dokážu tak lepšie plánovať výrobu a riešiť prevenciu aj pred výpadkom zamestnancov z dôvodu šírenia sezónnych chorôb, ako je chrípka a dnes tak aktuálny Covid-19.

inovácie aj pre logistiku a priemyselné parky

Pravdepodobne žiadny vodič nechce strácať čas zbytočným blúdením po neznámom areáli. Inovácie v dnešnej dobe pomáhajú už aj s navigáciou kamiónov do jednotlivých hál a ich brán. 

Po príjazde dokáže inteligentný systém navigovať kamión podľa EČV vozidla do konkrétnej brány, zobrazením informácie na displejoch, umiestnených vo vhodnej výške

riešenia šité na mieru 

Technologických inovácií, ktoré môžu firmy využiť je nespočetné množstvo. Dnes sme sa pozreli len na malý výber toho najzaujímavejšieho, čo nájdeme na trhu. 

Odborník na slaboprúdové systémy, Miroslav Pěčka, hovorí, že kvalita je dôležitejšia než kvantita. Aj preto firmám ponúka len to, čo skutočne potrebujú. „Ku každému klientovi pristupujeme tak, ako keby sme projektovali a realizovali vlastný objekt,“ zdôrazňuje. 

Dnes je spoločnosť AMS Com, ktorú vedie, progresívnou spoločnosťou s kvalifikovaným tímom pracovníkov a zodpovedajúcim technickým zázemím. Vďaka tomu dokáže odkonzultovať a zanalyzovať potreby zákazníkov, poradiť im pri výbere najvhodnejšieho riešenia z pohľadu funkčnosti až po znižovanie investičných a prevádzkových nákladov. 

Viac o spoločnosti AMS Com sa dozviete na ich webstránke.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite