Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bude z čoho živiť rodinu? Nebude z čoho živiť rodinu?

.sponzorované .promotion

To je otázka, ktorou sa aktuálne zaoberá väčšina ľudí pracujúcich v slovenskom hudobnom priemysle. Vyslovil ju zvukár Martin Čema, ktorého tohtoročný pracovný kalendár zíva prázdnotou a sám nevie, kedy bude môcť opäť naplno pracovať. Ako COVID-19 a následne všetky štátom vydané opatrenia ovplyvnili život ľudí pracujúcich v živej kultúre, sa dozviete dnes na RTVS :2 v dokumente Braňa Špačka s názvom More Hudby.

Bude z čoho živiť rodinu? Nebude z čoho živiť rodinu?

skoro hodinový dokument, v ktorom účinkujú mnohí speváci a speváčky, manažéri, promotéri, zvukári, majitelia hudobných klubov, členovia predstavenstva SOZA i štátny tajomník Ministerstva kultúry, mapuje aktuálne dianie v slovenskom hudobnom priemysle na pozadí koronakrízy. 

Autormi dokumentu sú režisér a hudobník Braňo Špaček, kreatívny producent Marek Kučera a hudobník a producent Jozef Lipa.

„Nejako sme to cítili, ale to, v akom stave sa nachádza živá kultúra našej krajiny, sme si naplno uvedomili až počas priameho kontaktu s ľuďmi, ktorých koronakríza zasiahla maximálnou silou. Sám neviem, čo bude a ako dlho tento stav bude trvať, ale ak štát ľuďom v kultúre nepomôže, ak ich naďalej bude prehliadať a len im sľubovať prázdne heslá typu, „bude dobre“ alebo „zvládneme to“, tak dobre určite nebude a v budúcnosti nebude ani žiadna kultúra.  A štát bez kultúry je ako človek bez srdca,“ prezradil režisér projektu Braňo Špaček.

Mišo Malicher, manažér skupiny Desmod, ktorý musel, podobne ako mnohí iní jeho kolegovia, zrušiť tohtoročné koncerty a zároveň zatvoriť aj svoj milovaný hudobný klub Nájomná jednota 210, predpokladá, že po skončení koronakrízy sa kultúrna scéna zásadne vyčistí. 

Martin Višnovšký z Chiki Liki Tu-A, ktorý v dokumente taktiež vystupuje, si myslí, že „tí, ktorí to prežijú, sú absolútni fanatici,“ Štátny tajomník Ministerstva kultúry, Radoslav Kutaš, je naopak presvedčený, že celé Slovensko zodpovedá za to, ako sa má kultúra a zároveň odmieta slová typu – aby sa umelci šli živiť inak.

Dokument More Hudby je súčasťou špeciálneho tematického večera RTVS zameraného na kultúru v čase korony. Diváci ho budú môcť vidieť už dnes na Dvojke po relácii Večera s Havranom o 23:00.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite