Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naše telo používame celý život

.redakcia .promotion

Firma neseda nepredáva stoličky, ale prostredie bohaté na pohyb. Denne presedíme v práci, šoférovaní a pri relaxe aj desať hodín. Pohyb je preto kľúčový pre naše zdravie. Vladimír Zlatoš vyvinul svoj produkt aj preto, lebo si sám uvedomil, že sedením trávime obrovské množstvo času.

Naše telo používame celý život BORIS NÉMETH Vladimír Zlatoš vymyslel svoju stoličku tak, že rozmýšľal, čo chce na nej robiť, a tomu prispôsobil dizajn.

kedy ste založili firmu neseda?

Sme mladá firma a vznikli sme v roku 2018. Na vývoji produktu sme však začali pracovať v roku 2015. Michal Truban náš produkt zastrešil finančne a ja som realizoval zvyšok. O našom produkte sme publikovali mnohé články a pracovali sme na jeho prezentácii.

ako vznikol projekt neseda?

Projekt vznikol ako snaha riešiť moje vlastné problémy. Všetky produkty a služby, ktoré som vytvoril od roku 2006 som vytvoril na základe vlastných potrieb. Je to možno trochu sebecké, no i ja riešim také isté potreby ako bežný pracujúci človek, ktorý denne kumulatívne presedí desať hodín. Tým, že sa zaoberám pohybom, tak ma to trápilo. Ľudia často podceňujú, že sa môžu hýbať v malých dávkach. Keď sa však z malého kumulatívneho množstva úkonov stane zvyk, tak to za rok spraví veľmi veľa a po roku môžeme vidieť zmeny na tele. Tie pozitívne zmeny dosiahneme aj zmenou polôh pri sedení. 

pozitívne zmeny sa dajú dosiahnuť striedaním polôh pri sedení?

Áno, pretože pri zmene polôh pri sedení máme inú geometriu tela. Dnešná tendencia je pri návrhu stoličiek namierená na ergonómiu a pohodlnosť stoličky. Len čo je telo vystavované pri sedení rovnakej geometrii, tak si na ňu telo zvykne a tým vznikajú rôzne svalové dysbalancie. Stávame sa špecialistami na sedenie. Tým máme skrátené isté časti tela a svalstvo chabne. Iniciatíva za našou stoličkou bola riešením môjho vlastného problému. 

aké je riešenie?

Vytvorili sme mechanizmus, pomocou ktorého môžeme počas sedenia striedať polohy. Základná logika je nesedieť stále v tej istej polohe, ale polohy striedať. Náš projekt vznikol od čistého papiera. Je to podobné, ako keď Elon Musk vytvoril svoje auto. Nezostavil ho prerobením iného auta na elektrické, ale vyrobil úplne nové auto, ktoré sa mu páčilo. Celá stolička neseda vznikla tak, že som si povedal, čo chcem na tej stoličke robiť a jej dizajn som prispôsobil. Aj preto náš produkt vyzerá ako mimozemšťan a líši sa od čohokoľvek, čo na trhu existuje. Často sa nám stáva, keďže je náš produkt nový, a má isté detské choroby výrobného charakteru, že ľudia na jeho dodanie musia čakať niekoľko mesiacov. Dôvod, prečo sú ľudia ochotní na náš produkt čakať tak dlho, je, že na trhu nič iné nie je. Existujú ergonomické stoličky. My však nie sme ergonomická ani zdravotná stolička, my predávame prostredie bohaté na pohyb. To je zmena paradigmy, ktorú prinášame. Iba v prostredí bohatom na pohyb dokáže človek dlhodobo udržať svoje zdravie. 

„Naša stolička je pohodlná na bežné sedenie. Výhoda je, že viem na nej aj kľačať alebo byť v drepe.“

v ako prostredí teda žijeme teraz?

Naše prostredie je veľmi chudobné na pohyb a veľmi bohaté na nevýživné kalórie. Odráža sa to na našom telesnom stave. Volá sa to fyzická degenerácia, ktorá sa dá objektivizovať rôznym spôsobom od biochémie po fyzickú zdatnosť. Väčšina pracujúcej populácie sa nachádza za štandardom toho, v akom by mala byť fyzickom stave. Prostredie bohaté na pohyb sa dá zabezpečiť rôznym spôsobom. 

aký je rozdiel medzi bežnou kancelárskou stoličkou a tou vašou?

Je relatívne pohodlná na bežné sedenie. Výhoda je, že na nej viem kľačať, byť v drepe alebo tureckom sede a ďalších polohách. Sedadlo nášho produktu je také veľké, že aj človek, ktorý má viac než 190 centimetrov, si na nej vie preložiť nohy a nevypadávajú mu. Sedadlo je také veľké preto, aby sa na ňom dalo hýbať. Je dôležité pri sedení striedať polohy. Hovoríme, že najzdravšia poloha je tá ďalšia. Sedieť 45 minút v jednej polohe je v poriadku v prípade, že ďalších 15 až 20 minút budem sedieť v inej polohe, aj tej nepohodlnej. Riešenie je striedať pri sedení polohy. Naopak, riešením nie je celý deň pracovať postojačky. 

aká je budúcnosť vylepšení vášho produktu?

Našou ambíciou je zaviesť do stoličky senzory. Môže to byť jednoduchý senzor. Náš telefón môžem zasunúť do jedného z priečinkov na sedadle, a náš telefón bude snímať akýkoľvek pohyb, ktorý na stoličke vykonám. Aplikácia v mobile sa nás môže spýtať, či sedíme v takej alebo onakej polohe. Môže však existovať aj pokročilejšia verzia stoličky, ktorá bude mať senzory zašité v sedadle. Na základe otlačkov nášho tela vieme identifikovať, v akej polohe sedíme. Na základe dát zo senzorov bude aplikácia vedieť, v akej polohe sa nachádzame. Na záver dňa mi vykreslí kruhový koláč, kde mi ukáže, koľko času sme sedeli a v akej polohe. V aplikácii bude aj možnosť uviesť, aké problémy používateľ má. Na úvod pri inštalovaní aplikácie prejde používateľ analýzou, na základe ktorej zistí, v akom zdravotnom stave zákazník je. Táto aplikácia bude vedieť manažovať sedenie spojené s problémami a bude schopná ponúkať tipy, ako zmeniť pozíciu sedenia aby sa telesné nedostatky postupne odstránili. Táto aplikácia bude poskytovať manažment sedenia. 

čo je pre zdravie človeka podstatné okrem prostredia bohatého na pohyb?

Dokážeme poskytnúť mnoho pomôcok, ktoré mi môžu merať, koľko som prešiel za deň, koľko schodov som vyšliapal a ako rýchlo som ich prešiel. Aplikácia bude vedieť aj vyhodnotiť trendy pohybu. Viac chôdze a chodenia po schodoch ľudia podceňujú, no sú to práve tieto malé veci, ktoré sú omnoho cennejšie než dva-trikrát tvrdo trénovať hodinu. Dokopy tento tréning totiž zaberie len pár hodín za týždeň, no sedíme osem hodín denne. 

prostredie bohaté na pohyb a aplikácie, ktoré nám dokážu zmerať každodennú aktivitu sú teda dôležitejšie než cvičenie? 

Áno, ide o kumulatívny počet času, ktorý strávime pohybom. Trávime množstvo hodín sedením a nedokážeme to nahradiť aktívnym cvičením. Jediná cesta je stať sa produktom prostredia, v ktorom pracujem. Ľuďom je ľahšie predať pekný telefón než vlastné telo. Nikto nám naše telo nepredáva s takým dobrým marketingom ako iné produkty. Moja misia je pomáhať ľuďom doručovať hodnotový rebríček, ktorý im pomôže posunúť ich vlastné telo v rebríčku hodnôt na vyššie miesto. V našom tele prežijeme celý život a nikto nám ho nevymení. Telefón vymeniť môžeme. Keď však naše telo padne na zem a zlomíme si kosti, ktoré sa budú hojiť ďalšie dva-tri roky a nezvládneme rehabilitáciu, tak na to budeme doplácať celý život. Naše telo ako technológiu by sme mali kontinuálne vylepšovať. Ak dnes začneme robiť nejaké kroky, tak za desať rokov sa zmení veľa len tým, že budeme mať okolo seba prostredie, ktoré používame. Najhoršia situácia je tá, keď mám okolo seba perfektné prostredie vhodné na aktívny pohyb, ale vôbec ho nepoužívam. 

aká je teda vaša vízia, ktorá by mala ľuďom pomôcť zlepšovať ich telo?

Zmena sa ťažko dostáva do hláv ľudí, ktorí nemajú hodnotový rebríček takto posunutý. Niekto sa do tohto stavu potrebuje dostať a sám si vytvára zvyky a prostredie ideálne na pohyb. Ten, kto je proaktívny, by potreboval, aby bol strhnutý technologickými pomôckami, ktoré objektívne zbierajú o nás dáta. Ak vidím, že mám dátový záznam, tak napríklad uvidím, že sme celý deň presedeli v rovnakej polohe aj napriek tomu, že máme k dispozícii prostredie bohaté na pohyb. V pracovnom prostredí môžeme mať napríklad hrazdy, na ktoré sa môžeme zavesiť len na päť minút denne. A nie naraz. Päť minút visenia na hrazde spraví z človeka kompletne inú beštiu. Päť minúť za deň je nič. Ide o to, že technologická budúcnosť je bližšie, než sa môže zdať.

je ťažké presvedčiť firmy a zamestnancov, že prostredie bohaté na pohyb je pre nich dôležité?

Nefunguje to zhora. Občas sa stane, že máme ľudí na vysokých pozíciách, ktorí sledujú naše aktivity a ich je jednoduchšie presvedčiť, že takéto prostredie je dôležité. Najväčšia zmena však bude prichádzať zdola. Zo sto ľudí sa pri nainštalovaní lezeckej steny alebo hrazdy nájde možno päť, ktorí tieto pomôcky budú využívať. Podstatné je, že zvyšok sa bude na nich pozerať a môžu strhnúť vlnu. Trend sa potom kumulatívne mení a je to beh na dlhé trate. Firemná kultúra je dnes taká, že sa do práce chodí pekne oblečený a pre firmy je sotva predstaviteľné, že by ľudia chodili napríklad celý deň bosí, čo by bola pozitívna zmena pre panvu a celkové držanie tela. Naša telesná schránka je technický stroj, o ktorý keď sa nestaráme dobre a nezvládneme ani základné servisné úkony, tak od neho nemôžme očakávať skvelé výkony ani fyzické, ani kognitívne. Epicentrom dnešnej pracovnej kultúry by sa mala stať výzva ako ostať zdravý aj v sedavom zamestnaní.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite