Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Správna posteľ a matrac sú základom dobrého spánku. Ako a podľa čoho ich vyberať? Poradíme Vám!

.sponzorované .promotion

Aj Vy sa každý deň tešíte na okamih, keď zložíte svoje unavené kosti do postele? Neviete sa už dočkať oddychu v podobe sledovania televízie alebo čítania dobrej knihy? To sú chvíle na nezaplatenie, však? Jediné čo k tomu potrebujeme je kvalitná posteľ s rovnako kvalitným matracom.

Správna posteľ a matrac sú základom dobrého spánku. Ako a podľa čoho ich vyberať? Poradíme Vám! shutterstock

kvalitný spánok nič nenahradí

Niekedy sme natoľko unavení a vyčerpaní, že jediné, po čom túžime, je dobrý a kvalitný spánok. Aby sme ho však mohli taký mať, je dôležité vybrať si správnu posteľ. Aj v tomto prípade platí, že nie je posteľ ako posteľ a nie vždy pekná posteľ navonok, je aj kvalitná. V prvom rade by sme si mali položiť tri základné otázky: Budeme v posteli spať len my sami alebo aj s partnerom? Je veľkosť našej spálne úmerná veľkosti postele? Potrebujeme úložný priestor navyše? Ak máme jasno v týchto veciach, môžeme pristúpiť k samotnému výberu postele. 

V súčasnosti nájdeme na trhu veľa ponúk rôznych typov a druhov postelí, určite je z čoho vyberať. Možno povedať, že na stránkach obchodníkov možno nájsť postele od výmyslu sveta, o to ťažší je niekedy ich výber. Ak sa budeme riadiť pravidlom – materiál, rozmer, kvalita matraca a roštu, tak by naša voľba mala byť správna. 

dôležitý pre naše telo i spánok

Hoci ho bežne nevidieť, pretože je zakrytý plachtou, ale jeho úloha je nenahraditeľná a výber veľmi podstatný. Reč o matraci, ktorého kvalita by mala byť na prvom mieste. Posteľ spolu s matracom je investícia na niekoľko rokov a určite sa neoplatí na ich kúpe šetriť. Aké by mali byť matrace, aby ulahodili nášmu telu a prinášali pokojný spánok? 

Pri rozhodovaní by sme mali upriamiť pozornosť  najmä na tvrdosť a materiál matraca a jeho vhodnú kombináciu s roštom. Po ako tvrdom matraci treba siahnuť, nám napovie telesná hmotnosť. Ľudia s vyššou hmotnosťou majú voliť tvrdšie matrace. Pre nižšie hmotnostné kategórie sú určené mäkšie matrace.  Svoju úlohu zohráva aj materiál, z ktorého je matrac vyrobený. Napríklad matrace zo studenej peny majú vynikajúcu priedušnosť a obmedzujú nadmerné potenie. Ideálna je kombinácia pien rôznych tuhostí.  

A samozrejme, čo by nám v spálni nemalo chýbať, sú skrine. Tie vyberáme podľa podobných kritérií ako napr. postele – materiál, farebné prevedenie, rozmery a dizajn. Najlepšie je zladiť spálňovú skriňu s posteľou a s ostatnými doplnkami, ako sú napr. komody či nočné stolíky. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite