Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

6 vecí, na ktoré si treba pri kúpe novej tlačiarne posvietiť

.sponzorované .promotion

Hľadáte novú tlačiareň? Multifunkčné zariadenie, ktoré vám poskytne výtlačok nového dokumentu behom jednej minúty v tej najlepšej kvalite, nepatrí dnes už len do firmy. Má svoje miesto aj v domácnosti, kde ju využívajú nielen študenti, ale aj ostatní členovia rodiny.

6 vecí, na ktoré si treba pri kúpe novej tlačiarne posvietiť Shutterstock

aby však nová tlačiareň uspokojila čo najviac požiadaviek, musí byť aj podľa toho vybraná. Nájsť ale v širokej ponuke to správne zariadenie nie je jednoduché.

Aby ste sa uistili, že nebudete svoju voľbu ľutovať, pripomenieme si niekoľko vecí, ktoré musíte zvážiť skôr, ako vyrazíte do obchodov.

1. Rozpočet

Náklady na tlačiarne sa veľmi líšia. Dôležitým kritériom je v tomto smere funkcionalita a typ. Nikdy by ste však nemali prekračovať svoje limity. Počiatočné náklady sa môžu navýšiť aj o sumu, ktorú budete musieť časom investovať do tonerov alebo atramentu.

Viac menej však platí, že čím lacnejší model, tým viac na dodatočnej náplni preplatíte. Našťastie sa ale nemusíte spoliehať iba na originálne kazety a dovoliť si vybrať aj alternatívne riešenia. Mnohé modely originálov ako aj alternatívnych tonerov alebo kaziet nájdete na www.TonerPartner.sk

Ešte predtým si ale urobte prieskum a uistite sa, že cena vybraných modelov do vašej tlačiarne je v súlade s cenovým priemerom ostatných modelov. Rovnako by to malo byť aj s kvalitou samotnej tlače.

2. Druh atramentu

Na domáce použitie a tlač farebných obrázkov je najvhodnejšia atramentová tlačiareň. Každá z nich používa rôzne náplne Canon alebo kazety inej značky. Najčastejšie sa na trhu predávajú a používajú tlačiarne, do ktorých si dokúpite buď dve alebo 4 kazety.

Ktorá konfigurácia je pre vás najvhodnejšia, závisí od toho, ako plánujete tlačiareň používať. Ak sa chystáte tlačiť veľa textových dokumentov v niekoľkých farbách, môže vám stačiť tlačiareň s dvoma kazetami.

V prípade tlačiarne s dvoma kazetami ide o čiernu a farebnú náplň, kedy je lepšie si kupovať XL verzie, ako napríklad náplň PG-545. Získate tak 15 ml farby a záruku 24 mesiacov, čo je u dobrých značiek klasika a záruka najlepšej kvality.

3. Kvalita tlače

Hoci vám môžu laserové tlačiarne ponúkať lepšiu kvalitu, obstarávacie náklady aj tlač budú drahšie. Ak ste domáci používateľ, malo by vám stačiť atramentové zariadenie. Kvalita výtlačkov sa však medzi atramentovými tlačiarňami výrazne líši.

Na kvalitu tlače má vplyv niekoľko vecí vrátane dizajnu tlačovej hlavy, ovládača tlačiarne a kvality atramentu. Hlavnou špecifikáciou, na ktorú je potrebné dávať pozor, je najmä DPI tlačiarne (počet bodov na palec). Tento parameter vždy označuje, ako presne môže a dokáže vaša tlačiareň replikovať pixely zdrojového obrázka.

Na trhu nájdete atramentové tlačiarne s obsahom od 600 x 600 DPI do 4 800 x 4 800 DPI.

4. Rýchlosť tlače

Ak nechcete nad tlačiarňou stráviť zvyšok svojho života, rýchlosť tlače bude pri vašom nákupnom rozhodnutí dôležitým faktorom.

Rýchlosť tlačiarne sa meria v stránkach za minútu (PPM). Tlačiareň môže mať rôzne rýchlosti pre stránky s textom a stránky s obrázkami. Keď sa však pozriete na krabicu v obchode, často uvidíte iba jedno hodnotenie PPM. Označuje, koľko strán čierneho textu môže tlačiareň vyrobiť za jednu minútu. Viac si možno zistíte na internete.

5. Bezdrôtové pripojenie

Ďalšou dôležitou vecou, ktorú by ste mali pri nákupe novej tlačiarne brať do úvahy, je jej pripojenie. Ak chcete zistiť, ktoré pripojenia potrebujete, položte si dve otázky:

  • Odkiaľ budete tlačiť?
  • Z ktorých zariadení chcete tlačiť?

Všetky tlačiarne na trhu ponúkajú káblové pripojenie. Môžu sa pripojiť k počítaču prostredníctvom portu USB.

Mnohé modernejšie modely však ponúkajú už aj Wi-Fi a Bluetooth pripojenie. Stále častejšie sa už objavujú aj zariadenia, ktoré podporujú Google Cloud Print a Apple AirPrint. Bluetooth je vynikajúci pre tlač z miestnych mobilných zariadení, zatiaľ čo podpora Wi-Fi a cloud umožňuje tlačiť dokumenty na diaľku, keď ste mimo domova.

6. Ďalšie funkcie

Prenos textu alebo obrazu z počítača na papier nie je všetko, čo tlačiareň dokáže. Zariadenia typu všetko-v-jednom môžu tiež kopírovať, skenovať a dokonca odosielať faxy (áno, niektorí ich stále používajú!). Samozrejme, že za tlačiarne All-in-One zaplatíte o niečo viac, no je to investícia, ktorá sa vyplatí.

Nevyhnutne dôležitou súčasťou tlačiarne je aj papier. V tomto prípade sa pripisuje význam jeho veľkosti, gramáži a jasu. Bežný a najčastejšie využívaný kancelársky papier má gramáž 80 g/m2. Ak do čiernobieleho textu potrebujete vložiť aj graf alebo farebný obrázok, odporúča sa už vyššia gramáž 90 g/m2.

Ako vidíte, aby ste si vybrali správnu tlačiareň, musíte zvážiť veľa premenných. Ak si nie ste istý. Poraďte sa s odborníkom a sledujte najnovšie recenzie na internete.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite