Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najdôležitejšie zásady pri zariaďovaní miestností v byte

.sponzorované .promotion

Na akú svetovú stranu má byť orientovaná kuchyňa či obývačka? Ktorých chýb by ste sa mali vyvarovať v spálni a detskej izbe? Odpovede nájdete v článku.

Najdôležitejšie zásady pri zariaďovaní miestností v byte iStock/snorkulencija

Pri plánovaní a zariaďovaní bytu vezmite do úvahy orientáciu na svetové strany. Ak je orientovaný len na jednu stranu, treba viac pracovať s farbami v izbách - či už na stenách alebo pri doplnkoch.

Teplejšiemu bytu pomôžu studené farby v odtieňoch modrej, zelenej či fialovej. Na presvetlenie chladnejšieho bývania treba použiť teplé farby ako žltú, oranžovú alebo červenú.

kuchyňa

Keďže pri varení vzniká teplo, kuchyňa by mala byť orientovaná na sever, severovýchod alebo východ. Kuchynskú linku voľte skôr v neutrálnych tónoch, aby sa po pár rokoch nezunovala. Ozvláštniť ju možno napríklad farebnými úchytkami, ktoré sa dajú časom vymeniť bez veľkých nákladov. 

Ak je kuchyňa spojená s obývačkou, ako „rozdeľovník“ môže slúžiť barový pultík či ostrovček, prípadne sedačka.

obývačka

Obývačka má byť dostatočne presvetlená. Ideálne je, keď je orientovaná na juh, juhozápad alebo západ. Sedačku treba vyberať podľa priestorových možností a počtu členov domácnosti. Ak je miesta málo, menšia pohovka sa môže doplniť o kreslo či taburetku.

Časy obývačkových zostáv na celú stenu už sú preč a nábytkom sa v súčasnosti skôr šetrí. Stačí menší stolík pod televízor a zopár poličiek.

Zdroj: iStock/AndreyPopov

jedáleň

Samostatnú miestnosť má na stolovanie vyhradenú málokto. Jedálenský stôl sa zvyčajne umiestňuje v kuchyni, obývačke alebo v priestore medzi kuchynskou a obývacou zónou. V malých bytoch je riešením vyklápací stolík. 

V menšom jedálenskom kúte sú praktické menšie a ľahšie stoličky s nižším operadlom, prípadne lavica. Vo väčších priestoroch môžu vyniknúť stoličky s vysokým operadlom a opierkami.

spálňa

V ideálnom prípade má spálňa slúžiť len na dve veci - spánok a sex. Nedávajte si do nej televízor ani počítač. Na zdravý spánok je potrebné ticho, tma a teplota medzi 16 a 20 stupňami. Izba môže byť orientovaná na sever, na východnú stranu pre ranostajov alebo na západ pre tých, ktorí si radi dlhšie pospia. 

Samozrejme, základom spálne je posteľ a kvalitný matrac. Nočné stolíky by mali byť vysoké do úrovne hornej hrany matraca. Do menšej spálne sa môže hodiť nástenné zrkadlo, ktoré miestnosť opticky zväčší.

detská izba

Detskú izbu je najlepšie rozdeliť na tri zóny: oddychovú časť, miesto na hranie a priestor na tvorenie, prípadne učenie pri väčších deťoch. Písací stôl by mal byť pod oknom, aby malo dieťa dostatok denného svetla. Aby sa mohlo dieťa hrať aj na zemi, je dobré mať v izbe aspoň menší koberec

Z hľadiska bezpečnosti platí, že v nábytok do detskej izby nemá mať ostré hrany a musí byť vyrobený zo zdravotne neškodných materiálov. Izba by mala byť dostatočne svetlá, najlepšie orientovaná na juh, juhovýchod alebo juhozápad.

pracovňa

Pracovný kútik možno vytvoriť v ktorejkoľvek miestnosti - zväčša býva v obývačke, prípadne v spálni alebo v hosťovskej izbe. Ak to priestorové možnosti dovolia, samostatná izba umožní pracovať bez vyrušovania inými členmi rodiny kedykoľvek počas dňa či v noci.

Pracovný stôl by mal byť dostatočne veľký, aby sa naň zmestilo všetko, čo pri práci potrebujete. Spolu so stoličkou je vhodné umiestniť ho k oknu alebo k niektorej zo stien. Myslieť treba na dostupnosť elektrických zásuviek.

predsieň

Predsieň je vstupnou bránou do príbytku, často však ide o malý priestor. Preto by nemala byť preto preplnená nábytkom. Základom sú vešiaky - jednoduché háčiky, prípadne vešiaková stena.

Praktickým pomocníkom je lavica, na ktorej si možno obúvať topánky a zároveň obuv pod ňu šikovne odložiť.

kúpeľňa

Pri kúpeľni sa podľa priestorových možností treba rozhodnúť pre sprchový kút, vaňu alebo oboje. Ak v byte nie je technická miestnosť, práčka aj sušička zväčša skončia tiež v kúpeľni. Väčšie veci ako uteráky či zásoby kozmetiky môžu byť uložené v skrini na chodbe pri kúpeľni.

Z hľadiska farieb platí pravidlo, že teplé farby miestnosť zmenšujú, studené naopak. Malému priestoru opticky pomôžu rôzne odtiene rovnakej farby.

balkón

Pri zariaďovaní balkóna alebo lodžie všeobecne platí, že nábytok a doplnky musia byť z materiálov, ktoré odolajú počasiu. Ak je balkón otvorený, stolík a stoličky môžu byť sklápacie, aby sa dali v zime ľahko uskladniť. Kto si chce navodiť prímorskú atmosféru, môže siahnuť po modrobielych doplnkoch, teplé zemité farby pripomenú exotickú dovolenku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite