Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pri výbere bežeckého pásu nehľaďte len na cenu

.sponzorované .promotion

Domáci bežecký pás môže byť skvelou investíciou, ktorá vám ponúka alternatívu, keď nemáte čas, nemôžete sa dostať do posilňovne, alebo do prírody.

Pri výbere bežeckého pásu nehľaďte len na cenu shutterstock.com

používanie bežeckého pásu v telocvični je jedna vec, ale zváženie kúpy pre vašu domácu telocvičňu je už iná záležitosť. Jeho zakúpenie nemusí nevyhnutne znamenať, že ho aj budete pravidelne používať. Preto výber nepodmieňujte len cenou (aj keď je to určite jedno z dôležitých hľadísk), ale zvážte aj iné faktory, aby nakoniec stroj neskončil založený v pivnici. Niektoré z nich sú napríklad aj tieto:

  • koľko miesta máte a či potrebujete skladací bežecký pás
  • koľko členov rodiny ho bude používať a ako často
  • ako ho budete používať - beh kladie na stroj viac stresu ako chôdza a vyžaduje dlhší pás pre dlhší krok
  • doplnky, ako sú prednastavené programy, monitor srdcovej činnosti, atď.

Dnešný článok si dal za úlohu previesť vás výberom toho najvhodnejšieho bežeckého pásu pre vaše potreby.

zvážte priestor, ktorý máte k dispozícii

Bežecký pás vyzerá v obchode oveľa menší, ako u vás doma, preto si pred nákupom nezabudnite zmerať priestor, ktorý máte k dispozícii. Skladací bežecký pás sa môže javiť ako dobrá voľba, ale po zložení bude tiež zaberať miesto. 

Ďalším faktorom, ktorý stojí za zváženie je, že niektoré modely sa dajú oveľa ľahšie zložiť, rozložiť a presunúť ako iné. Možno budete musieť na kolieskach nakloniť ťažký bežiaci pás, aby ste ho mohli premiestniť, čo môže byť výzvou. Vyskúšajte to v obchode, aby ste vedeli, či to bude fungovať vo vašom cvičebnom priestore.

motorový alebo bezmotorový?

Bežecké pásy sa dodávajú v dvoch základných variantoch - motorovom a bezmotorovom. Váš tréning sa bude líšiť v závislosti od vášho výberu. Na bezmotorovom páse budete musieť vynaložiť viac úsilia na workout, ale zas väčšina motorových bežeckých pásov má lepšie vlastnosti aj konštrukciu. Pri bezmotorovej variante pohybuje pásom pohyb vašich chodidiel proti palube. Pás sa pohybuje, iba ak ním pohnete vy. Bežci aj chodci vynakladajú väčšie úsilie, čo má zdravotné benefity pretože používatelia môžu dostať svoje srdcové frekvencie do vyššej zóny pri nižšej rýchlosti. 

Motorové bežecké trenažéry majú motory poháňané elektricky. Ponúkajú viac funkcií a vďaka rôznym možnostiam nastaveniam rýchlosti a sklonu umožňujú rôznorodejší workout. 

výkon motora

Výkon motora bežeckého pásu sa meria v konských silách (HP). Väčšina domácich bežeckých pásov má motor niekde medzi 2.25 a 4.25 HP. Motor s akým výkonom potrebujete? Závisí to od typu vášho cvičenia a vašej telesnej hmotnosti. Tu sú naše všeobecné odporúčania pre ľudí s hmotnosťou do 90 kg:

  • chôdza - 2 HP alebo vyššie
  • jogging - 2,5 HP alebo vyššie
  • beh - 3 HP alebo vyššie

bežecká plocha

Známa tiež ako pás alebo paluba, je kľúčovou súčasťou. A má niekoľko parametrov, ktoré je potrebné zvážiť:

shutterstock.com

  • dĺžka bežeckej plochy -  dĺžky zvyknú byť v rozsahu od 115 do 150 cm. Bežecké pásy s krátkou dĺžkou fungujú dobre pre chodcov. Tie s dlhým povrchom sú lepšie na beh. Ak ste vysoký, alebo máte dlhý krok pri chôdzi zvoľte trenažér s dlhším pásom.
  • šírka bežeckej plochy - šírka palúb pre bežecké pásy je v rozsahu od 40 do 55 cm. Pre ktorý sa rozhodnúť závisí aj od priestoru, ktorý máte k dispozícii.
  • hrúbka pásu -  čím je pás hrubší, tým lepšie tlmí nárazy a ponúka vyšší komfort  pre nohy a kĺby. Niektoré pásy sa dodávajú so vstavaným vankúšom, ktorý pomáha zaistiť ešte väčšiu absorpciu nárazov pri behu.

technológie a vlastnosti

Bežecké pásy prichádzajú s celým radom technológií a funkcií. Niektoré vám môžu pomôcť pri dosahovaní vašich cieľov v oblasti fitness, zatiaľ čo iné jednoducho poskytujú trochu viac luxusu. Je potrebné zvážiť, ktoré funkcie sú pre vás dôležité, ako napríklad dostupné programy, percento stúpania, monitorovanie srdca, pripojenie, atď.

nastavenie sklonu

Možnosti nastavenia sklonu vám umožňujú zvýšiť intenzitu cvičenia. Šikmé možnosti na bežeckom páse vám umožňujú klásť dôraz na gluteálne svaly a lýtka. Ak to so svojím cvičením na bežeckom páse myslíte vážne, mali by ste určite brať do úvahy aké možnosti sklonu  bežecký pás ponúka. Napríklad prémiový model InSPORTline Gilavar ponúka až 22 rôznych stupňov sklonu. 

prednastavené programy

Väčšina domácich bežeckých pásov dnes už ponúka nastavené cvičebné programy. Táto užitočná funkcia môže automaticky meniť intenzitu tréningu zmenou rýchlosti alebo sklonu. Úpravy môžete vykonať aj ručne. Cvičebné programy môžu byť protijedom nudy a môžu vás povzbudiť, aby ste pri svojej cvičebnej rutine vytrvali. 

Tieto programy sú však často aj dôvodom vyššej ceny, takže sa uistite, že ich budete využívať. Aby sme to podložili aj príkladom:j vyššie spomenutý InSPORTline Gilavar, alebo Acra GB 5000, ktoré sú na vyššom konci cenového rebríčka, ponúkajú okolo 100  rôznych programov. Model inSPORTline Lavister, ktorý je cca o polovicu lacnejší je vybavený už len 13 programami, ale inak ponúka plnú funkčnú výbavu. Ako sami vidíte, stojí to za to premyslieť si, či tie programy naozaj potrebujete.

shutterstock.com

monitor srdcovej frekvencie

Monitor srdcovej frekvencie s hrudnými pásmi zvyčajne nie je súčasťou lacnejších bežeckých pásov. Tie majú majú zvyčajne monitor srdcovej frekvencie v rukoväti. Pomôže vám sledovať intenzitu cvičenia. Monitor s hrudným pásom je pohodlný, poskytne presnejšie a konzistentnejšie čítanie a umožňuje vám nepretržite sledovať srdcový rytmus bez toho, aby ste sa museli načahovať po senzoroch rukoväte.

pripojenie k internetu a mobilné aplikácie

Niektoré bežecké trenažéry umožnia prístup na internet, čo otvára možnosti virtuálnej trasy cez Mapy Google. Iné modely zas používajú mobilné aplikácie a majú dotykové obrazovky. Zvážte mobilné aplikácie alebo pripojené funkcie, ktoré rozširujú možnosti vášho bežeckého pásu a umožňujú sledovať históriu tréningu. Nezabudnite na „podmienky používania“, ktoré popisujú, ako môže výrobca použiť vaše osobné údaje.

ovládanie a displej

Odporúčame dobre označené a intuitívne ovládacie prvky: tlačidlá nahor / nadol, tlačidlá rýchlosti a stúpania na jeden dotyk a veľké ľahko čitateľné displeje, ktoré zobrazujú naraz viac funkcií (čas, rýchlosť, srdcový rytmus, sklon). Vyhnite sa modelom so zle navrhnutými ovládacími prvkami a displejmi. Rastúci počet výrobcov vybavuje konzoly svojich bežeckých pásov zariadeniami ako sú  reproduktory, ventilátor a dokonca aj LCD televízor. Ak budú potrebovať opravu, ich servis môže znamenať problém.Tieto položky pokojne môžete kúpiť aj samostatne a lacnejšie. 

shutterstock.com

ktorý bežecký pás je najlepší?

Najlepší bežecký pás je ten, ktorý spĺňa všetky vaše kritériá  - hodnota, technické parametre, záruka… Najdôležitejšie je určiť si všeobecné potreby a preferencie, potom zvoliť model, ktorý ponúka ich najlepšiu kombináciu.

Naše odporúčanie je nasledovné:

  • cenová hladina pod 500 eur  - Klarfit Pacemaker X3 - tento bežecký pás potvrdzuje, že aj za málo peňazí môže byť veľa muziky. Výkon motora: 1,5 HP, 3 stupne mechanického sklonu, 12 programov a 120 kg nosnosť sú v tejto cenovej hladine skvelé parametre. Jediným negatívom môže byť trošku vyššia hlučnosť.
  • cenová hladina cca 500 eur - inSPORTline Lavister - kompaktný stroj, funkčne aj technicky vynikajúco vybavený za dostupnú cenu. Výkon motora 1,5 HP, maximálna rýchlosť 14 km/hod. Disponuje podsvieteným LCD displejom, vstavanými reproduktormi a audio vstupom.
  • cenová hladina 500 - 1000 eur - Acra GB 5000 - špičkový stroj s maximálnym výkonom 3 HP. Stal sa víťazom súťaže Produkt roka 2018. Ponúka elektronické nastavenia náklonu až v 22 polohách, 99 prednastavených programov, maximálnu rýchlosť 22 km/h a odpruženie v 10 bodoch. Meranie srdcovej frekvencie je možné pomocou hrudného pásu. O komfort pri cvičení sa postará 7 palcový LCD displej, vstavané reproduktory, USB vstup a ventilátor.
  • cenová hladina nad 1000 eur  - inSPORTline Gilavar - aj keď je určený na domáce použitie, jeho funkčné vybavenie je profesionálne. Je poháňaný motorom s výkonom 3,5 HP a ponúka maximálnu rýchlosť 22 km/h. Je vybavený všetkými funkciami, ktoré sa od modelu tejto kategórie očakávajú, vrátane HRC, hrudných pásov a odpruženia. Čo by sa tomuto zariadeniu mohlo vytknúť je absencia rýchlej voľby programov a funkcie prestávky. Mnohé lacnejšie modely tieto opcie ponúkajú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite