Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Obetiam holokaustu prinavrátia mená

.promotion

Auschwitz-Bierkenau, Dachau, Osvienčim... Tábory smrti, v ktorých zomreli tisícky nevinných ľudí. Už desať rokov si ich mená pripomínajú organizátori podujatia Čítanie mien obetí holokaustu, ktoré sa 9. septembra o 18.00 h uskutoční v priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava.

Obetiam holokaustu prinavrátia mená Zdenko Dzurjanin Minulý rok čítal mená obetí holokaustu prezident SR Andrej Kiska. Tento rok ho nahradí prezidentka Zuzana Čaputová.

ide o jedno z viacerých podujatí venovaných neľahkým témam rezonujúcim v diskurze súčasnej spoločnosti, ktorých memento je potrebné neustále si pripomínať, a ktoré našli v 11. sezóne Mestského divadla P. O. Hviezdoslava svoj prirodzený priestor. 

„Z pobytu v Ludwigsluste mi utkvelo v pamäti len to, že baraky boli preplnené. Spali sme na zemi. Mŕtvoly už nepochovávali, ani nespaľovali. Boli nahromadené na “apellplatzi”, takže keď sa človek potreboval dostať na latrínu, musel prejsť cez hromadu mŕtvol. Dodnes cítim ten pocit v nohách, keď som musel šliapať po mŕtvolách, keď som musel  ísť na potrebu. Mal som deväť a pol roka,” spomína na koncentračný tábor Peter Havaš. Bol jedným z 300 Slovákov, ktorí prežili. 300 z vyše 58 000. Tí ostatní sa už nikdy nevrátili. Muži, ženy, deti, celé rodiny. „Ak obetiam holokaustu neprinavrátime ich mená, ak ostanú bezmenní, naplní sa cieľ, ktorí mali neľudskí organizátori najohavnejšieho holokaustu, aký nemá v dejinách ľudstva obdobu –  ostanú bez akejkoľvek stopy v nás, v našich životoch, v našej kultúre, ostanú vyhladení  bez spomienok, ako zrnká prachu na púšti,“ hovorí Ľuba Lesná, organizátorka podujatia. Za uplynulých desať rokov prečítali známe osobnosti slovenského kultúrneho života asi 2 400 mien. Vladimír Grežo, riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, ktoré je spoluorganizátorom podujatia, hovorí: „Keď začnete na pódiu čítať mená a vek ľudí, často detí, ktorí zomreli v koncentračných táboroch, v plnej miere si uvedomíte hrôzu a absurditu holokaustu.“ Obete holokaustu si čítaním ich mien tento rok uctia osobnosti ako Emília Vášáryová, Táňa Pauhofová, Marek Majeský, Pavel Vilikovský, ale aj pani prezidentka Zuzana Čaputová.

príbeh slávneho antikvariátu

Antikvariát Steiner na Ventúrskej ulici v Bratislave pozná hádam každý. Jeho vznik siaha až do roku 1847. Mnohí z nás však netušia, že ukrýva trpký príbeh. Príbeh, ktorý novelisticky

spracovala Ľuba Lesná s príznačným názvom – Antikvariát, hovorí o osude antikvariátu rodiny Steinerovej, ktorý bol v období slovenského štátu arizovaný známym slovenským spisovateľom Ľudom Mistríkom-Ondrejovom. V režisérskom spracovaní Viery Dubačovej si ho môžete pozrieť ako divadelné predstavenie 10. septembra o 19.00 v CO kryte MDPOH. Hlavnú postavu - Lýdiu Piovarcsyovú – Steinerovú, stvárňuje vynikajúca Emília Vášáryová. Prečo si autorka inscenácie zvolila tajuplne pôsobiaci priestor, ktorý kedysi slúžil ako kryt civilnej ochrany? „Hovorili mi, že atmosféra tohto priestoru presne vystihuje atmosféru našej dokumentárnej drámy. A mali pravdu,“ vysvetľuje Ľuba Lesná. Záver predstavenia pokračuje diskusiou o arizácii antikvariátu Steiner s historikom Ivanom Kamencom, riaditeľom Dokumentačného strediska holokaustu Jánom Hlavinkom a členmi rodiny Steinerovej. 

smutný príbeh synagóg

So židovskou komunitou úzko súvisí aj výstava fotografií Zdenka Dzurjanina a Pavla Demeša s výstižným názvom Sláva a smútok slovenských synagóg. Fotografie zachytávajú 80 slovenských synagóg, z ktorých sa len päť využíva na pôvodné účely, teda na konanie zhromaždení a modlitieb. „Ostatné synagógy sa využívajú na kultúrne, komerčné alebo administratívne účely alebo sú opustené,“ hovorí jeden z autorov výstavy Pavol Demeš. Vernisáž výstavy sa uskutoční 9.9. o 16.30 h v priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava a bude sprístupnená vždy hodinu pred každým divadelným predstavením v MDPOH až do 31.9.2019.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite