Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako nájsť dobrého znalca nehnuteľnosti?

.sponzorované .promotion

Kúpa či predaj nehnuteľnosti sa nezaobídu bez kvalitného znaleckého posudku. Práve posudok vyhotovený odborníkom stanovuje jej všeobecnú hodnotu, ktorá zodpovedá skutočnej predajnej cene domu či bytu.

Ako nájsť dobrého znalca nehnuteľnosti?

vyhotovenie odborného znaleckého posudku je pomerne náročným procesom, ktorý si vyžaduje určité náležitosti, o.i. splnenie príslušných zákonov a vyhlášok. Tým najdôležitejším článkom je však samotný vyhotoviteľ, teda znalec nehnuteľností (v minulosti nazývaný tiež odhadca, či súdny znalec). Ide o experta, ktorý sa vo svojej práci dokonale vyzná a je zapísaný v príslušnom odbore a odvetví v registri Ministerstva spravodlivosti. MS SR vedie na svojej webstránke Zoznam znalcov, ktorý je v elektronickej forme verejne prístupný pre kohokoľvek. 

Znalec naviac musí spĺňať špeciálne požiadavky stanovené zákonom: vzdelanie, prax, ako aj neustále vzdelávanie a pravidelné preskúšania, overovanie odbornej spôsobilosti.

posudok nielen ako informačný údaj

Kvalitne vypracovaný znalecký posudok na dom prípadne byt napovie o nehnuteľnosti skutočne mnoho. Okrem toho, že je akýmsi informačným dokumentom pre majiteľa danej nehnuteľnosti, je potrebný pri všetkých právnych úkonoch súvisiacich s predajom, kúpou a inými procesmi spojenými s predajom, kúpou či prenájmom nehnuteľnosti či pozemku. Rovnako môže byť posudok žiadaný inštitúciami ako sú: 

  • banky
  • súdy
  • exekútori, advokáti a notári
  • finančný úrad

A odborný posudok môže byť dopytovaný tiež v obchodných vzťahoch, v trestnom a občianskoprávnom konaní.

externý odborník, alebo radšej znalec od banky?

Spomedzi vyššie spomenutých oblastí je najväčší dopyt po posudkoch na byt, dom, či pozemok. Obzvlášť ak ste sa rozhodli pre kúpu nehnuteľnosti prostredníctvom hypotekárneho úveru, bez znaleckého posudku sa k vlastnému bývaniu nepriblížite. 

Znalca si môžete vybrať týmito spôsobmi:

interný znalec banky

Za najväčšiu výhodu možno považovať urýchlenie procesu schvaľovania posudku vzhľadom na fakt, že takto vyhotovený dokument už neprechádza kontrolnými mechanizmami banky. Na druhej strane, táto služba sa vzťahuje výlučne na ocenenie bytu v konkrétnej banke a v prípade potreby dokumentu aj iné účely je nutné vyhotoviť nový posudok.

interný zoznam znalcov banky/zmluvný znalec banky

Banka klientovi môže ponúknuť svojho zmluvného znalca, čo prináša výhodu v tom, že všetky formality vybaví za vás. Tak ako v prvom prípade, máte istotu, že banka znalca akceptuje.

externý, teda nami určený znalec

Ak sa rozhodnete pre vlastného znalca, je vhodné, ak si ešte vopred overíte, či vaša banka akceptuje jeho posudky.

To, akého znalca si vyberieme, môže mať vplyv nielen na rýchlosť schvaľovania znaleckého posudku bankou, ale tiež výšku hodnoty nehnuteľnosti, ktorú znalci vypočítajú.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite