Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Užívate si horúce letné dni na motorke? Nezabúdajte na pravidelnú údržbu!

.sponzorované .promotion

I keď prázdninám čoskoro odzvoní, teplým dňom sa tešiť ešte nejakú tú dobu určite budeme. Slnečné počasie priam láka užívať si rýchlosť motorky, krásnu vyhliadku a vietor v tvári. Nesmiete však zabúdať, že aj vaša rýchla hračka potrebuje pravidelnú údržbu a starostlivosť.

Užívate si horúce letné dni na motorke? Nezabúdajte na pravidelnú údržbu!

Viete, na čo by ste počas sezóny rozhodne nemali zabúdať?

Okrem pravidelného čistenia a leštenia, prípadne výmeny opotrebovaných či rozbitých dielov, existuje ešte niekoľko dôležitých vecí. Preto, ak chcete svoju motorku používať dlhšiu dobu bez zbytočných porúch, mali by ste im rozhodne venovať pozornosť. Prinášame zoznam 10 tipov, ktoré by vám v tomto smere mohli pomôcť čo najviac.

  • 1. Zaobchádzajte s ňou tak ako sa s pani „mašinou“ patrí 

Ak máte motorku iba krátko, rozhodne ju používajte prvých niekoľko tisíc kilometrov veľmi opatrne. Čím viac toho o vašej motorke, prípadne o motorkách všeobecne, viete, tým jednoduchšie budete vedieť diagnostikovať možné problémy a postupom času sa z vás stane skúsený motorkár.

I keď to pre milovníkov motocyklov vyznie možno absurdne, správny manuál dokáže v mnohom pomôcť, najmä ak ste začiatočník. Nájdite si preto trocha času na jeho prečítanie, každá informácia môže byť pre vás veľmi užitočná.

  • 2. Zistite ako funguje jej motor

Motocykel je skutočne zložitý stroj, ale akonáhle pochopíte ako celá mašina funguje, i bežná údržba bude pre vás hračkou. Nemusíte byť práve mechanik, ale rozhodne bude pre vás jednoduchšie prekontrolovať základné súčiastky, ak budete vedieť kde sú a ako fungujú. Tieto informácie budú pre vás o to cennejšie, pokiaľ sa chystáte jazdiť dlhšie trasy prípadne na cestu do zahraničia.

  • 3. Kontrolujte olej naozaj pravidelne

Výmena oleja je dôležitá pre každý dopravný prostriedok. U motorky je potrebné meniť olej každých 5000-10 000 najazdených kilometrov v závislosti od modelu motocykla. Počas leta budete preto potrebovať oleja viac ako v zimných mesiacoch. Vaša ročná prehliadka u mechanika by mala na túto kontrolu stačiť, ale pre istotu si naštudujte, aké množstvo kilometrov zvládnete na jedno menenie. 

Pri výmene oleja rozhodne nezabudnite vymeniť aj olejové filtre. Aký typ oleja sa do vášho typu motocykla hodí hravo zistíte na Autodoc.sk, kde zoženiete aj olejové filtre a všetko potrebné vybavenie pre vašu motorku.

  • 4. Udržujte brzdové platničky vo výbornom stave

Brzdy sú na každom dopravnom prostriedku nesmierne dôležité a u motoriek to platí dvojnásobne. Platničky by ste mali kontrolovať každých 10 000 až 15 000 kilometrov. Ich opotrebenie vo veľkej miere závisí od vášho spôsobu jazdy a od terénu v akom jazdíte. 

Platničky musia byť dostatočne hrubé, aby mohli slúžiť efektívne. Preto ak sú tie vaše tenšie ako 2mm rozhodne ich vymeňte, môžete si tak zachrániť život. 

  • 5. Servisujte motor

Mazanie je hybným zdrojom motora, a preto je potrebné pravidelne mazanie kontrolovať v servise. Aby motor priadol ako mačka alebo reval ako lev, má na starosti chladiaca kvapalina, ktorá mu pomáha zvládať zmeny teploty a zabraňuje poškodzovaniu motora. Chladiacu kvapalinu je potrebné meniť každé 2 roky. Vždy používajte taký typ chladiacej kvapaliny, aký odporúča výrobca.

Dôležité je tiež skontrolovať tlmičový olej, ktorý vyhladzuje nerovnosti vozovky pod vami a tak vám zabezpečuje príjemnú hladkú jazdu. Preto je potrebné ho tiež každých pár rokov vymeniť.

  • 6. Udržiavajte pneumatiky v perfektnom stave

Skontrolujte tlak a dezén pneumatík pred akoukoľvek dlhou cestou. Uistite sa, či sa na nich nenachádzajú otvory, praskliny, trhliny alebo nie je viditeľné celkové opotrebenie. Ak chcete merať tlak vzduchu pomocou manometra, robte to vtedy, keď je motocykel odstavený dlhšie, nie počas jazdy. Po jazde by boli namerané hodnoty skreslené.

  • 7. Čistite vzduchový filter pravidelne

Vzduchový filter je rovnako dôležitý ako všetky doteraz spomenuté komponenty. Ak je filter znečistený alebo nie je správne nasadený či dostatočne naolejovaný, môže to spôsobiť mnohé problémy ako je napríklad piesok alebo iné nečistoty v motore. Vzduchový filter by sa mal čistiť každých 10 000 kilometrov. Ak však jazdíte vo veľmi prašnom prostredí, je potrebné ho čistiť na týždennej báze.

  • 8. Vymeňte sviečky zapaľovania

Sviečky zapaľovania je potrebné prekontrolovať každých 6000-12 000 kilometrov. Ak sú zapaľovacie sviečky vášho motora špinavé alebo veľmi skorodované, je potrebné ich vymeniť hneď, pretože inak sa môžu úplne opotrebiť a vypovedať svoju funkciu. Kontrola zapaľovacích sviečok by rozhodne mala patriť k pravidelnej údržbe motocykla.

  • 9. Životnosť batérie

Ku bežnej kontrole motorky patrí i kontrola batérie. Celková priemerná životnosť batérie motorky je 2 roky. Aby ste maximalizovali životnosť batérie musíte ju pravidelne nabíjať, a to najmä v zime keď nejazdíte dosť často na to, aby sa sama dobila.

  • 10. Udržujte reťaz funkčnú

Životnosť reťaze je v priemere okolo 30 000 kilometrov, a preto je potrebné ju meniť len málokedy. Avšak, na to, aby fungovala správne, je potrebné sa o ňu primerane starať. Reťaz by mala byť zoštelovaná tak, aby mala dostatok voľného miesta v najtesnejšom bode. Príliš veľké napätie môže spôsobiť problémy nielen s kolesami, ale aj ložiskami prevodovky. 

Keď sa vrátite z dlhšej jazdy, naolejujte reťaz, počas chladenia reťaz olej ľahšie absorbuje. Pri každej výmene oleja pretrite reťaz handričkou a kerosénom (petrolejom), zabráni to nadmernému opotrebovaniu.

Prajeme vám veľa najazdených kilometrov!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite