Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pre koho je osobný bankrot naozaj dobré riešenie

.sponzorované .promotion

Už viac ako dvanásť rokov u nás platí zákon o osobnom bankrote. Aj napriek tomu si nie všetky dotknuté osoby, pre ktoré by mohol byť ideálnym riešením, neuvedomujú a nevedia, čo to všetko vlastne pre nich znamená, a aké výhody im z toho všetkého vôbec plynú.

Pre koho je osobný bankrot naozaj dobré riešenie

nie je to možno jednoduchý proces, ale pre mnohých jediná a tá najlepšia cesta, ako sa konečne cítiť aspoň trocha spokojne.

„Každý, kto pozná spokojnosť, je predsa bohatý.“ (čínsky filozof Čuang-C')

A pokiaľ sa aj pre vás stalo nemožné postupne splatiť všetky aktuálne úvery a pôžičky a dlhová záťaž sa stáva zo dňa na deň ťažšou, je čas premýšľať nad tým, či by nebolo lepšie vyhlásiť osobný bankrot

Vďaka nemu vám môžu byť vaše dlhy odpísané a vy tak konečne začnete žiť - nie od nuly, ale od začiatku. Avšak, nie je to všetko až také jednoduché, musíte mať na pamäti, že celý proces – konkurz často trvá nie jeden mesiac. A počas tejto doby vám bude váš majetok a možno aj účty zablokované. Ani to však nie je všetko, a preto sa poďte spolu s nami a Hyperfinancie.sk na to pozrieť trochu detailnejšie. 

Nie všetci majú právo na osobný bankrot

Ak si poviete, že vás z dlhov a nepríjemnej situácie dostane osobný bankrot a počiatočné peripetie s ním súvisiace, nie sú pre vás prekážkou, hneď na začiatku môžete byť nemilo prekvapení a zaskočení. To, že máte dlhy ešte neznamená, že ich vyriešite vyhlásením konkurzu. 

Každý prípad sa vždy súdom posudzuje individuálne, no vo väčšine prípadov nemajú právo na riešenie svojej oddlženosti osobným bankrotom - osoby s týmito finančnými záväzkami:

  • dlžníci na výživnom;
  • pohľadávka, ktorá bola zabezpečená nehnuteľnosťou, kam patrí najčastejšie hypotéka;
  • ak máte dlhy za spôsobené škody;
  • finančné nezrovnalosti v súvislosti s pracovnoprávnymi vzťahmi;
  • záväzky vyplývajúce z trestného konania;
  • ak vám vznikla pohľadávka  z Centra právnej pomoci;
  • iné nepeňažné pohľadávky.
  • Ak ste sa v tomto zozname nenašli, môžete pokračovať ďalej a oboznámiť sa s ďalšími podmienkami osobného bankrotu, vďaka ktorému si môžete ešte stále zachovať svoju česť, pretože ako tvrdil Honoré De Balzac:  

    „Česť je nad všetky peniaze.“ 

    Vyhlásiť osobný bankrot môžete len raz za 10 rokov

    Aj to platí iba pre fyzické osoby a nie podnikateľov alebo firmy. Vyhlásiť bankrot musíte s poctivým zámerom, čo znamená, že nemôže ísť z vašej strany (dlžníka) o žiadne nekalé a špekulatívne konanie. Nakoniec sa vyhlásenie posudzuje príslušným súdom, takže niečo podobné by malo byť ihneď vylúčené. 

    No a nakoniec to najdôležitejšie, hlavnou podmienkou, ktorú opäť posudzuje súd, musí byť fakt, že nie ste, aj napriek maximálnej snahe, schopní sa vlastným pričinením dostať z tejto nelichotivej situácie a uvedomujete si, že rýchla pôžička nie je v týchto situáciách ideálnym riešením, pretože je voči vám vedené aspoň jedno exekučné konanie a váš dlh je po splatnosti 180 dní. 

    Na podanie návrhu potrebujete peniaze

    Ak ste splnili všetky vyššie spomenuté podmienky a naozaj si myslíte, že jediná cesta je takéto riešenie, musíte podať na Okresný súd vo vašej lokalite - Návrh na osobný bankrot.

    Aj tu však budete potrebovať uhradiť nemalé poplatky. Teda v prvom rade sumu 500 €. Pre ľudí, ktorí sú ale „po krk“ v dlhoch je to nepredstaviteľné riešenie. Je však možné to celé uhradiť dohodnutými splátkami s Centrom právnej pomoci, ktoré vám tieto peniaze požičia, avšak do troch rokov ich musíte splatiť. 

    K podaniu budete potrebovať spomínanú žiadosť, teda návrh, ale aj spísanie celého zoznamu vášho majetku. Tiež záleží od toho, či budete vybavovať osobný bankrot formou konkurzu alebo je dohodnutý splátkový kalendár. Konkurzom sa riešia dlhy, ktoré sú vyššie ako hodnota majetku a osoba je nezamestnaná. 

    Splátkový kalendár je dohodnutý s dlžníkom, ktorého hodnota majetku je vyššia ako jeho dlhy, má zamestnanie a dokáže určené záväzky plniť po dobu 5 rokov.

    Hovorí sa, že najlepšie sa je poučiť z chýb iných ľudí. Pokiaľ ste sa ale už do dlhov dostali vlastným pričinením, neprestávajte komunikovať s veriteľmi a skúste podať Návrh na osobný bankrot. Je to dobrý spôsob, ako získať späť svoju stratenú česť.

    Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
    .diskusia | Zobraziť
    .posledné
    .neprehliadnite