Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Typy povolaní, kde si najviac namáhate oči a poškodzuje sa vám zrak

.sponzorované .promotion

Je pravda, že naše pracovné podmienky sú zvyčajne veľmi odlišné od toho, čo je písané v zákonníku práce a normách, ktoré by sa mali pri tejto činnosti dodržiavať. Optimálne pracovné podmienky však majú zmysel, pretože sa starajú o to, aby náš organizmus prílišnou námahou a vyčerpaním netrpel.

Typy povolaní, kde si najviac namáhate oči a poškodzuje sa vám zrak

a keďže sú jednou z najviac namáhaných častí tela pri práci najmä oči, pozrieme sa na niekoľko typov povolaní, pri ktorých je náš zrak najviac ohrozený.

Práca za počítačom

Možno si myslíte, že ste v bezpečí, pretože nepracujete v továrni alebo sklade, kde vám hrozí  zjavné nebezpečenstvo. Ale aj práca v kancelárii alebo doma za počítačom predstavuje pre vás a najmä vaše oči určitý súbor výziev. Iste, nemusí ísť o bezprostrednú fyzickú ujmu, no ste náchylní k zhoršeniu zraku v dôsledku nevhodného pracovného prostredia. 

To, čo mnohí ľudia nevedia, je, že takáto práca môže poškodiť vaše oči. Zhoršené videnie  potom môže spôsobiť, že budete menej produktívni. Navyše to bude mať vplyv na váš každodenný život a zrak. Veľmi jednoducho to môžu vyriešiť okuliare na PC a pravidelnejšie prestávky, počas ktorých doprajete očiam relax.

Profesionálny vodič

Dobré oči sú pre každého, kto riadi vozidlo, nesmierne dôležité. Práve tie robia vodiča vodičom. Musí sa sústrediť na svoje vlastné schopnosti, ovládať vozidlo a myslieť pritom aj na bezpečnosť ostatných účastníkov vozovky. Už dve hodiny za volantom sú nielen pre šoféra a jeho sústredenosť, ale aj pre jeho oči, ktoré sú neustále namierené na jeden smer, veľkým rizikom. 

V dôsledku dlhodobého zaostrenia sa oči oslabia, namáhajú a očné viečka začnú klesať. Cestné nehody spôsobené vodičmi v dôsledku takejto únavy nie sú potom nezvyčajné. Zadovážte si aj na cesty špeciálne slnečné okuliare, ktoré ochránia váš zrak a pomôžu vám ostať naďalej a bez problémov sústredeným.

Zvárač

Zváračské práce môžu byť výzvou pre vašu myseľ a fyzickú silu. Ale vedeli ste, že to môže byť aj výzva pre vaše oči? V skutočnosti predstavuje až 25 % všetkých zranení pri práci poranenie očí, ktoré môže byť spôsobené aj touto prácou. 

Zváranie je v tomto smere jedným z najviac rizikových povolaní. Vzhľadom k tomu, že sa musíte neustále pozerať na svetlý bod, vaše oči môžu bez potrebnej ochrany trpieť! Očiam môže uškodiť žiarenie, lietajúce iskry alebo iné chemické popáleniny. 

Aby sa predišlo najčastejším možným poraneniam a poškodeniam očí, je pre zváračov dôležité, aby pri práci vždy používali ochranné okuliare, ktoré majú špeciálny UV povlak. Mimo práce by mali ich oči odpočívať.

Chemici a laboratórni pracovníci

Aj takíto špecialisti môžu pociťovať únavu očí ako súčasť svojho zamestnania. Okrem neustáleho sústredenia, vedia niektoré chemikálie spôsobiť trvalé poškodenie očí alebo dokonca slepotu. Bezpečnostné okuliare sú tak nevyhnutné, o to viac, ak nosíte aj dioptrie.

Elektrikári

Vedeli ste, že elektrické šoky môžu spôsobiť úplnú a trvalú slepotu alebo šedý zákal? Elektrikári a iní, ktorí manipulujú so živými vodičmi, musia byť preto veľmi opatrní.

Majte na pamäti, že v každej situácii musíte uprednostniť svoje vlastné zdravie vrátane zdravia očí . Bez ohľadu na to, koľko budete chcieť a musieť robiť svoju prácu, mali by ste najprv posúdiť jej možné riziká a potenciálne následky. Ak máte pochybnosti, obráťte sa na svojho očného lekára, ktorý vám poradí a pomôže vybrať správne okuliare do diaľky alebo stanoviť inú liečbu.

Ako ochrániť svoj zrak

Povolaní, ktoré náš zrak príliš nešetria, je samozrejme viac, podstatné ale je, aby ste si ho vedeli pred nadmerným zaťažením správne ochrániť. V tom vám pomôže niekoľko jednoduchých tipov.

  • Dajte si pauzu

Ak musíte pracovať na počítači dlhšie ako štyri hodiny, zaraďte do práce aj prestávky! Nielen vaše telo, ale aj oči si potrebujú od nadmernej záťaže oddýchnuť, tak si na to nájdite vo vlastnom záujme čas.

  • Žmurkajte

Vedeli ste, že pri pohľade na obrazovku počítača tak často nežmurkáte? Je to pravda. Ale pozor, menej žmurkania, najmä pre tých, ktorí majú šošovky alebo nosia okuliare, vedie aj k suchým očiam. 

Toto prirodzené „kmitanie“ oka vytvára slzy, bez ktorých by vaše oči jednoducho vyschli. Vyskúšajte opakované zvlhčovanie pomocou kvapiek, ktorých výber konzultuje len s odborníkom.

  • Dbajte na správne zariadenie kancelárie

To znamená, umiestniť monitor v správnej vzdialenosti a úrovni očí. Používať správne tienenie okien a kvalitné okuliare. Nezabudnite ani na vhodné svetlo, ktorého intenzita by mala byť na správnej úrovni. 

Vyhnúť sa preťaženiu očí v dnešnej pretechnizovanej dobe a neustálom kontakte s mobilným zariadením je náročné. Pokiaľ vám to však podmienky dovoľujú, používajte ochranné pomôcky, správne dioptrické okuliare a nezabudnite ani na odpočinok očí. V Opačnom prípade si ho telo, a samozrejme aj vaše oči, vyžiadajú samy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite