Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Znamená kvalita nekrčivosť?

.michal Magušin .promotion

Z čoho sa vyrábajú najkvalitnejšie prírodné materiály? Aké sú ich vlastnosti, v čom je ich výnimočnosť a čo od nich očakávať? Vysvetľuje Marek Liso, riaditeľ Marco Mirelli.

Znamená kvalita nekrčivosť? MARCO MIRELLI Prírodné textilné suroviny sú neoddeliteľnou súčasťou kvalitného odievania.

úspešní ľudia si potrpia na kvalitu vo všetkých oblastiach. Čo znamená kvalita v odievaní na mieru?

Pre kvalitný odev na mieru je základom kvalitný materiál. Pre kvalitný materiál je zas podstatná kvalitná základná surovina. Jedinečnosť odevu na mieru sa totiž neprejavuje len v dokonalom sadnutí a v detailoch vypracovania, ale aj v najkvalitnejších prírodných materiáloch, z ktorých sú odevy na mieru zhotovené a ktoré majú rôzne špecifické vlastnosti. Prírodné textilné suroviny majú svoje nepopierateľné miesto na úplnom začiatku dejín odievania a majú ho aj dnes, v modernej dobe s pečaťou „kvalitného odievania“.

znamená to, že iné ako prírodné materiály sú známkou nižšej kvality?

Populácia narastá, produkcia prírodných materiálov je obmedzená. Preto svoje miesto v odievaní ako takom majú aj umelé vlákna. Pre nízku cenu, množstevnú neobmedzenosť a úžitkové vlastnosti sa používajú na veľkokapacitnú výrobu pre masy. V určitých odvetviach, napríklad v športe, sú umelé vlákna so svojimi vlastnosťami ako nekrčivosť, elasticita alebo vodeodolnosť nenahraditeľné. Inak je to však v oblasti luxusného odievania na mieru, kde umelé vlákna majú len obmedzené využitie. Tam vždy na piedestáli boli, sú a budú práve prírodné materiály.

ako presne sa umelé vlákna využívajú v odievaní najvyššej kvality?

Umelé vlákna, ako je napríklad lycra alebo elastan, sa v určitých prípadoch – ale skutočne len v niekoľkých percentách – používajú v kombinácii s prírodnými vláknami tak, aby sa dosiahla nekrčivosť a väčšia pružnosť materiálu, z ktorého sa potom šijú obleky s úžitkovými vlastnosťami na každodenné nosenie alebo na cestovanie. A cestovné obleky so svojimi úžitkovými vlastnosťami sú určite podstatnou súčasťou šatníka úspešného muža dnešnej doby globalizácie obchodu.

čo teda odporúčate úspešným mužom, ktorí si chcú kúpiť kvalitný cestovný oblek? 

Status prírodných materiálov, ako toho najlepšieho, zachováva naša spoločnosť Marco Mirelli pre svojich klientov aj v prípade cestovných oblekov. Preto ako alternatívu zmesovému materiálu s použitím umelého vlákna vždy odporúčame klientom zmesový materiál vyrobený z vlny a mohéru, napríklad od škótskej firmy Holland&Sherry s dlhoročnou tradíciou. Zachová sa pritom požiadavka nekrčivosti a komfortu nosenia. Vlákno, ktoré robí obleky nekrčivými a odolnými proti oderu, je v tomto prípade mohér. Ako pri každom materiáli, aj tu je dôležitá kvalita prvotnej suroviny a spôsobu tkania.

„Jedinečnosť odevu na mieru sa prejavuje v použití najkvalitnejších prírodných materiálov.“

prvotná surovina sa v prípade vlny získava z oviec, v prípade mohéru z kôz. Čo sa pri týchto surovinách pokladá za svetovú špičku?

K výrobe vlnených tkanín sú vhodné len niektoré plemená oviec. Merino ovce sú tým najznámejším plemenom, ktorému sa vďaka neznečistenému životnému prostrediu dodnes mimoriadne darí najmä vo Veľkej Británii, na Novom Zélande a v Austrálii. Unikátna merino vlna sa získava strihaním oviec raz za rok a jej jemnosť, teda kvalita, sa meria na mikróny – čím nižšie číslo, tým jemnejšia a lepšia kvalita. Mohér je zas vyčesané rúno z angorskej kozy. Vyznačuje sa prirodzeným leskom a odolnosťou proti nečistotám. Česané mohérové tkaniny sú ľahké a výnimočná pevnosť tohto vlákna zaručuje veľmi odolný odev. Kvalita mohérového rúna závisí aj od veku angorských kôz. Najkvalitnejšie vlákna mohéru sa získavajú z kôz mladších ako osem rokov a najjemnejší mohér, to je rúno z celkom prvého strihania angorskej kozy, ktorý dostal označenie kid mohair.

získavanie týchto prírodných surovín vôbec neznie jednoducho. Nevieme si v dnešnej dobe pomôcť inými materiálmi a technológiou, pričom by sme zachovali kvalitu?

Veľa vecí sa dá nahradiť, ale vlastnosti prírodných materiálov a pocit z nosenia odevov vyrobených z nich len ťažko. Čo nám dáva príroda, to bolo, je a vždy bude jedinečné pre tých, čo hľadajú to najlepšie. Dnes už veľa práce či úkonov robia za ľudí stroje, ale napríklad ani finálna úprava kašmíru v spoločnosti Loro Piana sa nezaobíde bez pomoci prírody. Z vlastnej skúsenosti pri návšteve Loro Piana môžem potvrdiť, že celý proces výroby skutočne najkvalitnejších materiálov na svete je vysoko sofistikovaný a vystavaný na najmodernejších technológiách, ale konečná finálna úprava kašmírových materiálov určených na kabáty sa nerobí strojovo, ale česaním prírodnými bodliakmi prichytenými na drevenej doske.

hovoríte, že na proces výroby top materiálov ste sa boli pozrieť osobne. Je dôležité, aby tieto poznatky mali aj vaši klienti, úspešní muži v modernom svete?

Tak, ako výrobcovia materiálov musia stopercentne poznať vlastnosti jednotlivých druhov prírodných vlákien, aby dokázali utkať materiály najvyššej kvality so špecifickými vlastnosťami reflektujúcimi na požiadavky úspešných mužov dnešnej doby, tak ak aj títo muži by mali čo-to vedieť o vlastnostiach jednotlivých druhov vlákien, a tým aj o vlastnostiach, ktoré môžu očakávať pri odevoch z jedného druhu vlákna alebo pri utkaní takzvaného zmesového materiálu, teda materiálu vytvoreného z rôznych druhov vlákien.Najkvalitnejšia tkanina sa získava z vlny oviec Merino a vyčesaného rúna angorskej kozy.MARCO MIRELLINajkvalitnejšia tkanina sa získava z vlny oviec Merino a vyčesaného rúna angorskej kozy.

pozrime sa teda na tie najdôležitejšie prírodné materiály a na to, čo od nich môžeme očakávať. Ktoré sa používajú najčastejšie?

Najčastejšie používaným vláknom, z ktorého sa tkajú prírodné materiály, je vlna. Čím je jemnejšia, tým je vyššia kvalita materiálu, a samozrejme aj jeho cena. Zároveň je v rôznych jemnostiach základom väčšiny prírodných zmesových materiálov. Niekedy iba pár percent iného druhu vlákna môže zvýšiť pevnosť, odolnosť, mäkkosť, pružnosť či lesk materiálu a urobiť ho komfortnejším na nosenie. Napríklad elasticita a lesk materiálu sa dosahujú predovšetkým spojením vlny s hodvábom.

hodváb bol dlho pre naše končiny exotickým materiálom, objavili ho v Číne. Čo to presne je a aké má vlastnosti? 

Hodváb je prírodným proteínovým vláknom, ktoré pochádza zo zámotku priadky morušovej. Tieto húseničky požierajú morušové lístie a keď sú patrične veľké, zakuklia sa do zámotku obaleného hodvábnym vláknom. O elasticite hodvábu svedčí aj fakt, že z jedného malého zámotku môžeme získať až štyri kilometre tohto vlákna. Hodváb dodáva materiálom prirodzený lesk, pretože hodvábne vlákna majú trojuholníkový prierez s oblými rohmi, čo znamená, že hodváb odráža svetlo na viacero strán a práve preto je jeho lesk taký unikátny. Navyše hodváb absorbuje vlhkosť tak zo vzduchu, ako aj z tela, čím pri nosení dodáva telu komfortný  pocit.

stále zdôrazňujete, že ide o prírodné materiály. Čo presne nimi myslíte a v čom je ich výnimočnosť? 

Prírodné materiály nazývame prírodnými jednak pre prvotnú surovinu, ktorá má svoj pôvod v živočíšnej alebo rastlinnej ríši a jednak pre ich prirodzené výnimočné vlastnosti, ktoré umelé vlákna ako polyester, polyamid a ďalšie už vo svojej podstate nemôžu mať. Vzdušnosť, termoregulačné vlastnosti, schopnosť absorbovať vlhkosť, to sú výsostne vlastnosti prírodných materiálov. Keď však hovoríme o vlastnostiach prírodných materiálov, ako sú nekrčivosť, vzdušnosť, termoregulačné vlastnosti, tak samozrejme netreba mať prehnané očakávania. 

čo tým myslíte?

Dosiahnuť nekrčivosť napríklad pri košeli zo stopercentnej bavlny bez pridania umelého vlákna, či bez konečnej úpravy s použitím chemických procesov, jednoducho nie je možné. Keď vám niekto povie, že daná košeľa je z čistej bavlny a že sa vôbec nekrčí, ľahko sa žehlí alebo dokonca ju žehliť vôbec netreba, budete vedieť, že to nie je možné. Čistá bavlna sa vždy bude krčiť, ale komfort nosenia je na nezaplatenie. Ak chceme aby sa košeľa zo stopercentnej bavlny menej krčila, musíme zvoliť materiál s vyššou gramážou, utkaný z hrubších vlákien, čo sa dosahuje použitím jedného hrubšieho vlákna alebo stkaním dvoch či troch jemných vlákien do jedného. A taktiež vhodnou štruktúrou, ako napríklad oxford alebo twill. Keď hovoríme o vzdušnosti, tak neočakávajme ventilátor. Ak sa raz nadmerne potíme, tak rovnako sa budeme potiť do prírodného materiálu, ako aj do materiálu z umelého vlákna. Ten prírodný však bude viac dýchať a my budeme mať komfortnejší pocit.

hovorili ste aj o termoregulačných vlastnostiach. Čo očakávať pri tejto vlastnosti materiálov?

Nemôžeme čakať, že v lete pri plus 30 stupňoch sa budeme cítiť ako v klimatizovanej miestnosti a v zime pri mínusových teplotách ako vo vyhriatej miestnosti. To nie. Ale v porovnaní s inými vláknami nám poskytnú výraznejší tepelný komfort, ktorý je už aj pocitovo znateľný. Napríklad pri kašmíre, ktorý sa získava z kôz žijúcich v extrémnych klimatických podmienkach vo vysokých nadmorských výškach, kde sú veľké tepelné rozdiely medzi dňom a nocou, je to úplne prirodzené. Ich srsť ich totiž v noci má chrániť pred zimou a cez deň zas pred slnkom a horúčavou. Vďaka tomu je odev z kašmíru vhodný pre všetky klimatické pásma, aj tam, kde je vysoká vlhkosť, pretože má perfektné izolačné vlastnosti. Vlákno sa získava ručným vyčesávaním srsti počas jarných mesiacov a najjemnejšie vlákna sa získavajú zo spodnej časti tela kôz. Práve zameranie pozornosti na výnimočnosť a luxus tohto vlákna robí výnimočnou aj produkciu materiálov z kašmíru talianskej firmy Loro Piana, ktorá vyberá, kontroluje a spracúva len ten najlepší kašmír na svete.

kde a ako sa ten najlepší kašmír získava? 

Pochádza z Mongolska. Keď Mongolsko v 90. rokoch 20. storočia prešlo liberalizáciou, práve Loro Piana bola prvou firmou, ktorá v Mongolsku založila svoju pobočku a začala vykupovať vlnu od miestnych kočovných pastierov kašmírskych kôz. Po rokoch presviedčania začali pastieri oddeľovať od seba vyčesanú vlnu dospelých kôz a vzácne jemnú vlnu mladých kozičiek od troch mesiacov do jedného roka, ktorú možno každému kozliatku odobrať len raz za život v maximálnom množstve 30 gramov. Tak uzrel svetlo sveta baby kašmír, ešte jemnejší, mäkší a teplejší, ktorý má 13 mikrónov, teda o 2 mikróny menej, ako kašmír dospelých kôz. Nielen pre Loro Piana, ale aj pre samotných nositeľov je baby kašmír naplnením sna o vytvorení novej hranice exkluzivity, elegancie a luxusu.

prešli sme vlnu, mohér, hodváb či kašmír. Je medzi prírodnými materiálmi nejaký, ktorý sa cení úplne najviac?

Vrcholom a Olympom kvality v oblasti materiálov a odievania na mieru je vikuňa – vlákno bohov. Je určené pre najnáročnejších zákazníkov na svete. Lama vikuňa produkuje najjemnejšie vlákna, aké sa dajú spriadať. V priemere má vlákno 12 až 13 mikrónov. Srsť vikune pozostáva z dvoch vrstiev a ich účelom je zaručiť ochranu pred extrémnym chladom náhorných plošín. Spodná srsť pozostáva z neskutočne jemných, krátkych a veľmi hustých vlákien, ktoré majú výnimočné termoregulačné vlastnosti, zatiaľ čo horná srsť je dlhá a zamatovo jemná. Na výrobu saka je potrebná srsť z 25 až 30 zvierat. Príbeh vikune sa začal v ríši Inkov, a teraz vrcholí záchranou týchto zvierat pred vymretím. Práve Loro Piana je jedným z tvorcov projektu, ktorý umožnil znovuzavedenie vikune na svetové trhy. Spoločnosť kúpou dvetisíc hektárov v Andách urobila prvý krok na založenie prírodnej rezervácie na ďalšiu ochranu týchto zvierat. Je pre nás i pre našich klientov obrovská pocta, že nás Loro Piana vybrali ako subjekt, ktorý má možnosť ponúkať svojim klientom saká, obleky a kabáty z tohto materiálu. Tak, ako na poli kvality materiálov dominuje Loro Piana, na poli ponuky toho najlepšieho dominuje Marco Mirelli. Najsofistikovanejší a najnáročnejší zákazníci sa môžu tešiť z privilégia nosiť „vlákno bohov“. Vďaka Marco Mirelli aj na Slovensku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite