Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vypočuť hnev dieťaťa je najväčšia rodičovská výzva

.sponzorované .promotion

Známy psychoterapeut C.R. Rogers napísal „Pravda o hneve je taká, že hnev slabne, len ak je naozaj vypočutý a bez výhrad pochopený.“

Vypočuť hnev dieťaťa je najväčšia rodičovská výzva Jason Rosewell

ja ako mama nepoznám väčšiu pravdu o hneve. Mám to zažité nekonečne veľakrát. S pochopením hnevu dochádza k upokojeniu môjho nahnevaného dieťaťa. Avšak poznám mnoho dôvodov, prečo ako mama nedokážem to pochopenie vždy nájsť. Najčastejšie je to vlastná únava a vyčerpanosť. Veľakrát je to hnev, ktorý si nesiem domov z práce alebo z nejakého konfliktu, ktorý ma postretol počas dňa.

Ja ako špeciálna pedagogička nepoznám väčšiu pravdu o hneve. Keď u mňa počas hrových stretnutí deti prehrávajú situácie, ktoré ich hnevajú, je mojou úlohou ich vypočuť a prijať ich pocity. Je to tak silný zážitok, že si ho dokážu odniesť domov. Preto sa snažím učiť rodičov, aby dieťaťu potvrdili, že vidia a chápu jeho pocity.  Aby tento zážitok dokázali svojmu dieťaťu sprostredkovať sami. Je to pre mňa dôležitejšie ako ich učiť len techniky. Pretože techniky ostávajú vždy len technikami, pokiaľ sa nepoužívajú srdcom. 

Hnev je reakcia človeka na stres, frustráciu či sklamanie. Je to rovnaká reakcia rodiča i dieťaťa. Obaja sa vďaka hnevu snažia ochrániť. Snažia si udržať svoje hranice, odborne povedané svoju integritu. Vždy, keď sa niečo (ako stres, únava, hlad) alebo niekto snaží narušiť integritu, ozve sa hnev. Je to náš ochranca, ktorý tu stojí a je vždy pripravený bojovať za nás. Preto si myslím, že je dôležité sa naučiť s ním spolupracovať. A rovnako dôležité je naučiť to aj naše deti.

Hnev  je tzv. sekundárna emócia. Vždy je pod jeho povrchom schované niečo iné. Ak odhalíme to, čo je pod hnevom skryté, dokážeme hnev vypočuť. Najčastejšie je za hnevom schovaný smútok alebo strach. 

Ak deti cítia strach, môže sa prejavovať navonok hnevom. Dieťa môže cítiť strach pred neznámymi ľuďmi a bude sa hnevať, že máme ísť na rodinnú oslavu. Dieťa môže cítiť strach z neznámeho pred nástupom do škôlky či školy a bude sa častejšie hnevať ráno pri obliekaní. 

Ak deti cítia smútok, môžu ho navonok vyjadriť hnevom. Môžu sa hnevať, ak cítia sklamanie, pretože túžili po niečom, čo nedostali. Môžu sa hnevať pretože sa cítia nevypočuté a nepochopené, ak rodičia nemajú na nich čas. 

Dať najavo deťom, že počujeme a chápeme ich hnev, je vlastne schopnosť vidieť pod povrch. Je to zručnosť, ktorá sa dá naučiť. Dôležité je len otvoriť svoje srdce hnevu a nenechať sa odradiť jeho hlučným prejavom.

Soňa Pekarovičová

Pridajte sa na zážitkový kurz Sila hnevu, ktorý sa uskutoční 30. novembra až 2. decembra 2018 v Bratislave. Je vhodný pre rodičov, ktorí:

  • majú deti vo veku od 2 - 6 rokov,
  • majú pocit, že hnev detí ich dostáva mimo kontrolu,
  • chceli by na detský hnev reagovať novým spôsobom,
  • chceli by vedieť uľaviť deťom pri prežívaní hnevu,
  • ohľadom hnevu svojho dieťaťa prežívajú obavy,
  • sa chcú viac dozvedieť o vlastnom prežívaní.

Viac informácií na www.centrumdys.sk/sila-hnevu/

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite