Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Festival Bábkarská Bystrica TOUR 2018 uviedol 22 predstavení z 9 krajín sveta​

.sponzorované .promotion

V utorok 9. septembra sa v neskorých večerných hodinách skončil medzinárodný festival bábkového divadla Bábkarská Bystrica TOUR 2018, ktorého hlavný program prebiehal od 5.októbra. Viac než 100 umelcov a umelkýň z 8 krajín Európy a Latinskej Ameriky pricestovalo do Banskej Bystrice a ďalších miest.

Festival Bábkarská Bystrica TOUR 2018 uviedol 22 predstavení z 9 krajín sveta​ Bábkarská Bystrica TOUR 2018

myšlienka tohtoročného impulzu TOUR, priviesť divadlo do malinkých obcí nášho kraja, v ktorých žije okolo 100 obyvateľov/liek a len niekoľko detí, sa podarila naplniť. Divadlo vôbec po prvýkrát, alebo po mnohých rokoch zavítalo do Horného Tisovníka, Pohronského Bukovca a Zemianskeho Vrbovku. Zároveň sa zopakovali stretnutia s deťmi v dvoch obciach, v ktorých sa TOUR konal už  v r. 2016, v Hriňovej a v Ladomerskej Vieske. V rámci TOURu boli navyše zorganizované dve predstavenia priamo na školách, pre žiakov/čky ZŠ v Banskej Bystrici a Hrochoti. Predstavení v rámci TOURu sa zúčastnilo 735 divákov a diváčok, vrátane odborných pozorovateľov/iek festivalu. 

Od r. 2010 sa hlavný program festivalu delí na dva impulzy.  Program Prvého impulzu pre deti celkovo zahŕňal 16 predstavení, ktoré sa okrem obcí organizovali v rôznych priestoroch v Banskej Bystrici, v Bábkovom divadle na Rázcestí, Štátnej opere a Divadle Štúdio tanca. V rámci tejto časti programu účinkovali umelci/kyne zo 7 krajín sveta (Brazília, Bielorusko, Taliansko, Holandsko, Poľsko, Česko, Slovensko). Predstavenia videlo 1000 detí, rodičov a individuálnych divákov/čok.  

Bábkarská Bystrica TOUR 2018

Program Druhého impulzu pre dospelých uviedol 6 predstavení z Francúzska, Česka, Slovenska  a predstavenie v poľsko-nemeckej koprodukcii. Predstavenia sa odohrali v Banskej Bystrici  v priestoroch Bábkového divadla na Rázcestí, Robotníckeho domu a Misijného domu. Druhého impulzu sa zúčastnilo 615 divákov/čok. 

V posledný deň festivalu sa odborní pozorovatelia a pozorovateľky, spolu so zástupcami niektorých súborov a umeleckým vedením festivalu, zúčastnili prijatia u predsedu BBSK Jána Luntera. Ten súčasne prevzal, po štyroch rokoch, záštitu nad festivalom.  

Výnimočnou udalosťou festivalu bol krst teatrologickej publikácie Bábky na česko-slovenskej medzi, ktorú v spolupráci s Divadelným ústavom v Bratislave vydalo Bábkové divadlo na Rázcestí a festival Bábkarská Bystrica TOUR 2018. Publikácia vznikla ako príspevok festivalu k 100. výročiu vzniku ČSR a česko-slovenským vzťahom. 

Bábkarská Bystrica TOUR 2018Súčasťou festivalového programu boli aj 2 výstavy s rôznym zameraním. Expozícia Rodinných bábkových divadiel z výroby českých a slovenských bábkarských rodín, zapožičaná zo SNM Múzea bábkarských kultúr a hračiek z Modrého Kameňa, bola inštalovaná  v priestore divadelného šapita pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici. Rodinné bábkové divadlá navštívilo viac než 1000 divákov/čok.  Fotografická výstava Slovenské bábky v Plzni, české bábky v Bystrici reflektovala česko-slovenskú festivalovú minulosť v oblasti bábkového divadla. Výstava bola inštalovaná v Štátnej vedeckej  knižnici v Banskej Bystrici. 

Súčasne s výstavou v divadelnom šapite, prebiehala Divadelná a tanečná explózia detských talentov, ktorá predstavila prácu 8 divadelných a tanečných súborov, existujúcich v rámci ZUŠ, rómskych komunitných centier alebo krúžkov pri ZŠ v rôznych mestách BBSK. Program explózie sa konal počas dvoch predfestivalových víkendov 22. a 23., 29. a 30. septembra.  

Festivalové predstavenia a sprievodné výstavy navštívilo 3400 divákov a diváčok a 35 profesionálov/ok z oblasti bábkového divadla z krajín V4 a Francúzska, ktorí boli hosťami  a hostkami festivalu.  

Festival finančne podporili Fond na podporu umenia, Banskobystrický samosprávny kraj, mesto Banská Bystrica a mnoho iných finančných sponzorov a donorov. Hlavným mediálnym partnerom festivalu bola RTVS. 

Ďakujeme.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite