Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kolagén v úlohe záchrancu popraskanej pokožky po pôrode

.sponzorované .promotion

Tehotenstvo je náročné, no zakončené tým najkrajším aktom na svete – príchodom dieťaťa. Pokožka počas tehotenstva a aj tesne po tom dostáva zabrať. Či už je to genetikou alebo prudkým nárastom váhy, občas sa kde tu objavia malé jazvičky. Strie.

Kolagén v úlohe záchrancu popraskanej pokožky po pôrode sita

a kde tu začnú problémy s vlasmi, začnú pobolieť kĺby, ani zuby nie sú v dokonalej kondícii. Hoci sa tieto problémy môžu, ale nemusia objaviť, je dobré proti nim bojovať v plnej sile. A možnou odpoveďou by mohol byť kolagén. 

v tehotenstve opatrne 

Kým v tehotenstve by ste mali k prípravkom s obsahom kolagénu pristupovať opatrne a najmä po dohode s lekárom. V období očakávania je možné užívať kolagén v čistej forme, teda hydrolyzovaný, ktorý vie náš organizmus zúžitkovať celý. Počas embryonálneho vývoja dieťa potrebuje kolagén typu III. Neskôr ho nahradzuje kolagénom typu I, teda tým, ktorý obsahujú šľachy, kosti, zuby a pokožka. 

strie naše každodenné 

Ak ste sa so striami stretli, viete, že dokážu poriadne potrápiť sebavedomie každého z nás. Predstavujú trhlinky v elastických vláknach pokožky a vznikajú pri rýchlom zväčšení sa pokožky. Problém je najmä estetický – ak strie vzniknú, proces ich zvrátenia neexistuje. 

Kolagén je bielkovina vyskytujúca sa bežne vo svaloch, kĺboch a iných tkanivách. Je vo vode nerozpustný a tvorený 3 prepojenými reťazcami proteínov. Telo si ho vie produkovať samo, avšak s vekom jeho produkcia klesá a preto vám v starobe bude chýba. 

Proti striám ale aj proti iným stavom, ktoré nedostatok kolagénu sprevádzajú, existuje prevencia. Ak ste sa práve dozvedeli, že čakáte prírastok do rodiny, o svoju pokožku sa môžete patrične začať starať. Nejde však primárne iba o strie, nakoľko kolagén pomáha aj pleti, predovšetkým kĺbom. Je vhodným doplnkom nie len pre čerstvé mamičky, ale sem tam môžete z kolagénu ponúknuť aj partnerovi. Alebo mame a otcovi. A babička so starým otcom asi tiež nepohrdnú. 

A je v podstate jedno, v akej forme ho budete preferovať. Niekto sa ho do organizmu snaží dostať vo forme stravy, niekto kolagén preferuje v prášku. Forme sa medze určite nekladú, najmä ak ide o zdravie a doplnkovú výživu. 

tendový produkt – Inca Collagen

Recenzné portály, reklama, ale taktiež používatelia samotní tlačia do popredia produkt, ktorý sa volá Inca Collagen. Je to 100% čistý kolagén vo forme vrecúšok s práškom. V balení je 30 vrecúšok – dávkuje sa jedno vrecúško denne. Stojí zhruba 40 € a dostanete ho v každej dobrej lekárni. Recenziu si môžete prečítať napr. tu: https://imunita.online/inca-collagen/. Či sa rozhodnete pre tento produkt, to je už na vás.

kolagén v strave 

Samozrejme, kolagén vieme prijímať nielen vo forme tabletiek alebo ako kolagén v prášku, ale aj v potravinách. Želatína je najznámejším zdrojom kolagénu, takže silný vývar z kostí či huspeninu môžete pokojne zaradiť do svojho jedálnička. 

sita

Dobrou správou je, že kolagén si telo môže vytvoriť aj samo. A to najmä vtedy, ak stravou prijímate dostatok vitamínu C. Ten napomáha tvorbe kolagénu. 

potraviny, ktoré podporujú tvorbu kolagénu 

  • Ryby – tuniak, losos – určite s rybami počas tehotenstva opatrne, najmä sa poraďte s lekárom, kedy je vhodné ryby jesť a ktoré sú vôbec bezpečné. 
  • Zelenina – červená zelenina ako rajčiny, paprika, repa, ale aj špenát, kapusta, ktoré obsahujú už spomínaný vitamín C, ktorý tvorbe kolagénu napomáha 
  • Lesné plody – ostružiny a maliny 
  • Sója – rastlinný hormón genistein podporuje tvorbu kolagénu a pôsobí ako antioxidant, ktorý zabraňuje starnutiu pokožky 
  • Cesnak – aj s ním rozhodne opatrne. Je zdrojom síry, ktorý podporuje tvorbu kolagénu a obsahuje dôležité látky, ktoré pomáhajú budovať kolagénové vlákna. 
  • Citrusové plody – pomaranč, limetka, grep – všetko osviežujúce plody vhodné do limonád alebo do ovocných šalátov sú bohaté na vitamín C, ktorého úlohu pri tvorbe kolagénu už poznáme. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite