Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najlepšie pivo ocenili už dvanástykrát Slovenskou pivnou korunkou

.sponzorované .promotion

BRATISLAVA 31. mája 2018 (WBN/PR) – Udeľovaniu ocenení predchádzala profesionálna anonymná degustácia, keď počas dvoch dní prihlásené nápoje hodnotilo 33 expertov.

Najlepšie pivo ocenili už dvanástykrát Slovenskou pivnou korunkou

v rámci 12. ročníka udeľovania ocenenia Slovenská pivná korunka 2018 ocenili odborníci v stredu večer v Bratislave v deviatich rôznych kategóriách slovenské pivá rozmanitých odnoží. Do aktuálneho ročníka súťaže sa prihlásilo 28 pivovarov, ktoré do súťaže nominovali 128 domácich vzoriek pív. Symbolické bronzové, strieborné a zlaté korunky si nakoniec prevzali zástupcovia 11 veľkých, malých a remeselných pivovarov. Večer sa niesol v rámci hesla „Made in Slovakia“, pričom záštitu nad podujatím prevzalo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

„Som veľmi rada, že aj tento rok bol záujem súťažiť o Pivné korunky. Predovšetkým v kategóriách, kde súťažili svetlé desiatky a dvanástky, bola nielen účasť, ale aj kvalita veľmi vysoká. Degustátori mali ťažkú úlohu vybrať z nich tri najlepšie. Táto skutočnosť je dôkazom, že svetlé pivá majú u nás dlhú tradíciu,“ uviedla v tejto súvislosti prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd.

V kategórii „Svetlá filtrovaná desiatka” do ktorej sa prihlásilo osem súťažiacich, zvíťazilo pivo Corgoň 10%. Nasledoval ho na druhom mieste Zlatý Bažant 10% na na treťom mieste sa umiestnil Steiger 10%. V kategórii „Svetlá filtrovaná dvanástka” spomedzi 10 prihlásených zvíťazilo pivo Steiger 12% tejto kategórie a nasledovali ho Šariš 12% a Stein 12%. Medzi svetlými nefiltrovanými desiatkami triumfoval Staroturanský Regál BLONĎÁK 10° a nasledovali ho Jozef II. 10° a Výr 10°. Medzi svetlými nefiltrovanými dvanástkami najlepšie obstál BAŤAK 12% svetlý ležiak, ktorý nasledovali Lehár 12% a BAŤAK 12% viedenský ležiak. V kategórii „Tmavé nefiltrované pivo" sa na prvom mieste umiestnil Tmavák 13° a nasledovali ho LUXOR 13% a BAŤAK tmavý špeciál 13°. V kategórii India Pale Ale dominoval ŽiWell Vandal 14°, za ním sa umiestnili Anna 14° a Red Rye Bastard 15°. Kategória „Tmavé a polotmavé filtrované pivo” sa pre malý počet vzoriek neotvorila.

Porota v rámci súťaže hodnotila aj nealkoholické pivo a radlery. V kategórii nealkoholických pív zvíťazil Birell Polotmavý, nasledovali ho Birell Svetlý a Zlatý Bažant 0,0%. Medzi nealkoholickými radlermi triumfoval Birell Polotmavý Citrón , pričom za ním sa umiestnili Birell Pomelo & Grep a Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón Baza a Mäta. Kategóriu alkoholických radlerov vyhral Smädný Mních Radler Grep, nasledovali ho Zlatý Bažant Radler Citrón Baza a Mäta a Zlatý Bažant Radler Citrón. Udeľovaniu ocenení predchádzala profesionálna anonymná degustácia, keď počas dvoch dní prihlásené nápoje hodnotilo 33 expertov.

Počas galavečera zároveň ocenili osobnosti, ktoré sa významne pričinili o rozvoj slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Osobnosťou slovenského pivovarníctva a sladovníctva sa tento rok stali Gabriela Brunacká zo Sladovne Michalovce, Pavol Jurčík, bývalý riaditeľ popradského pivovaru Tatran, a Peter Ruml, výrobný riaditeľ Banskobystrického pivovaru.

Brunacká v 90. rokoch ako jediná žena na Slovensku zastávala funkciu sládka. Od roku 2000 pôsobí v Sladovni Michalovce, kde vo viacerých riadiacich funkciách zavádzala nové normy kvality, certifikáciu ISO systémov a pod jej vedením sa modernizovala výroba sladu. Ruml svoj profesionálny život zasvätil rozvoju a inováciám vo výrobe slovenského piva, ale aj nealkoholického piva a čoraz populárnejších radlerov. Jurčíkovi ocenenie patrí mimo iného za šírenie dobrého mena pivovarníctva a sladovníctva nielen doma, ale aj v zahraničí. Aktívne sa podieľal na sprevádzkovaní moderných výrobných technológií v Hradci Králové, ale aj v Poľsku a v Rusku. Bol zakladateľom Československého združenia pivovarov a sladovní a tiež patril k zakladateľom Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite