Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako na to: Bezpečná a zdravá detská izba

.sponzorované .promotion

Detská izba – miesto, kde sa deti hrajú, šantia, smejú, plačú, snívajú, zdieľajú tajomstvá so svojimi priateľmi, a pri troche šťastia i spia - pokiaľ sa teda nerozhodnú okupovať v noci spálňu svojich rodičov.

Ako na to: Bezpečná a zdravá detská izba

vaše ratolesti, či už sa narodili, alebo sa na to ešte len chystajú, tu počas svojho detstva strávia najviac času. Zvažujte preto starostlivo, ako by toto malé kráľovstvo malo vyzerať. Prostredie, v ktorom deti vyrastajú a žijú, má na nich totiž väčší vplyv, než by sa mohlo zdať. 

Prvé tri roky sú pre vývin dieťaťa najrizikovejšie. V pomere k svojmu telu, deti dýchajú viac vzduchu, pijú viac vody a jedia viac než dospelí. Ich mozog, neurologický aj imunitný systém sa ešte stále vyvíjajú. V tomto období deti často nájdete na podlahe, skúmajúc okolitý svet všetkými zmyslami. Veci okolo seba ochutnávajú, rozoberajú, dotýkajú sa ich. 

Je však prostredie, v ktorom sa pohybujú, pre nich bezpečné? Pozrite si niekoľko našich tipov pre bezpečnú a zdravú detskú izbu: 

1. Podlaha? Ideálny je korok a minimum kobercov 

Deti sa hrajú predovšetkým na podlahe, siahnite preto po zdravšej alternatíve, akou je masívne drevo, bambus, korok či linoleum. Pokiaľ je potrebné povrch podlahy ošetriť (napríklad prelakovať), použite prípravky, ktoré neobsahujú prchavé organické zlúčeniny

Ideálny pre malé deti sa javí korok, je totiž hypoalergénny a má antistatický povrch, čiže odoláva prachu i srsti domácich miláčikov. Navyše dokáže odolať aj vlhkosti, ľahko sa udržiava a je mäkší, než klasické drevo, čo je pre loziace deti pohodlnejšie.

Namiesto syntetického koberca „od steny k stene“ zvoľte radšej kusové koberčeky z prírodných materiálov ako vlna alebo juta. Snažte sa však minimalizovať množstvo kobercov, sú totiž ideálnou liahňou pre roztoče a plesne a môžu spôsobiť astmu.

2. Zabudnite na drevotriesku

Lacnejšia drevotrieska, alebo drahšie masívne drevo? Hoci mnohí z finančných dôvodov siahnu po prvom riešení, pokiaľ nám záleží na našom zdraví – a zdraví našich detí - mali by sme jednoznačne voliť nábytok z masívneho dreva. Drevotrieskové dosky totiž obsahujú formaldehyd.

Po zomletí sa drevo vysuší a zmieša s lepidlom, aby sa jeho čiastočky spojili. Následne sa vyvalcuje a nareže na jednotlivé dosky, z ktorých sa vyrába nábytok. Z lepidla sa formaldehyd uvoľňuje aj desiatky rokov, pričom najvyššia koncentrácia je v prvom období. Obzvlášť nevhodné je preto zariadiť detskú izbu „novučičkým nábytkom“ (z drevotriesky) tesne pred príchodom dieťatka na svet. Nepomôže ani fólia, ktorou sa drevotrieska pokrýva. Prepúšťa vzduch a nedokáže udržať formaldehyd vo vnútri dosky. Rovnako ani lak. 

3. Zdravý matrac je základ

Zatiaľ čo telo počas spánku odpočíva, mozog dieťaťa v takej chvíli prechádza masívnymi zmenami a rastom. Akékoľvek škodlivé látky, vyparujúce sa z matracu, by mohli tento proces negatívne ovplyvniť. Preto treba pri kúpe matracu dbať nielen na jeho pohodlnosť, ale i bezpečnosť. 

Mnoho matracov je vyrobených z penovej hmoty obsahujúcej retardéry horenia a ďalšie toxické chemikálie, ktoré môžu deti počas spánku vdychovať. Ako vhodnejšia alternatíva sa javia matrace s kokosovou alebo pohánkovou výplňou, ideálne s poťahom z vlny alebo bavlny, ktorý možno jednoducho sňať a oprať v práčke.  

4. Púšťajú návliečky farbu? Zabudnite na ne!

Čím menej textílií, tým lepšie. Prečo? Na dekoračných vankúšoch, záclonách a závesoch sa totiž hromadí prach, v ktorom môžu byť zachytené rôzne škodlivé látky. 

Čo sa týka posteľnej bielizne, ideálnou voľbou (nielen) pre deti sú návliečky z organickej bavlny. Pokiaľ máte bielizeň z klasickej bavlny, niekoľkokrát ju pred prvým použitím vyperte. Pokiaľ púšťa farbu – je pre vaše dieťa (i vás) nebezpečná a škodlivá. 

Pokožka dieťaťa je mimoriadne citlivá, dbať by sme preto mali aj o to, v akom prostriedku textílie vyperieme. Na trhu je dnes už veľa pracích práškov priateľských k pokožke dieťaťa. Namiesto aviváže sa nebojte vyskúšať ocot. Bielizeň dezinfikuje a odstráni aj zvyšky prášku na pranie. Nemajte obavy – jeho typickú vôňu po vypratí cítiť nebudete. 

5. Čistiace prostriedky – menej je niekedy viac

Nielen pri praní je vhodné zamýšľať sa nad zdravšou alternatívou. Už v úvode sme spomínali, ako deti v prvých rokoch svojho života okupujú podlahu a svet skúmajú ústami. Dobre si preto rozmyslite, čím takú podlahu umyjete. Vynikajúcim pomocníkom sa môže stač parný čistič, ktorý s pomocou vriacej pary vyčistí a vydezinfikuje aj tú najodolnejšiu špinu. Bez použitia akejkoľvek chémie. 

Alebo siahnite po lacnejšom riešení – jedlá sóda, ocot, citrón, soľ či žlčové mydlo – to všetko sú pomocníci, s ktorými si v domácnosti bohato vystačíte.

6. Hračky? Niet nad drevenú klasiku

Kupujte hračky, ktoré budú rozvíjať zmysly a kreativitu dieťaťa. Čo sa týka materiálov, siahnite po dreve, látke, papieri... Rozhodne si však dajte pozor na hračky vyrobené z plastu, ktoré majú typickú „vôňu novoty“ – presne to sú totiž tie škodlivé prchavé látky, ktoré do blízkosti vášho dieťaťa rozhodne nepatria. 

7. Televízor do detskej izby nepatrí 

Dnes už nie je nič výnimočné, keď vidíme dieťa hrať sa videohry, sedieť za počítačom, držať v ruke tablet, mobil, či pozerať TV. Všetky tieto vychytávky však držte mimo izbu vášho dieťaťa. Podľa odborníkov na deti pôsobia veľmi rušivo: deti môžu byť plačlivé, nepokojné, zle spať. Odporúčame vám tiež pred spaním vypnúť v domácnosti WiFi.

8. Nebojte sa izbových rastlín

Príroda má mnoho mechanizmov, ako vzduch na planéte čistiť a obnovovať, vo vnútri stavby však nefungujú. Medzi štyrmi stenami vzniká zvláštna mikroklíma, ktorá sa ľahko naruší nepríjemnými pachmi, vydýchaným vzduchom, znečistením z vonkajšieho prostredia, plesňami, roztočmi, rôznymi toxínmi a chemickými látkami. Obzvlášť nepríjemný je formaldehyd, ktorý spôsobuje slzenie očí, bolesť hlavy, ale aj vážnejšie zdravotné problémy. Uvoľňuje sa z nábytku, kobercov, farieb a náterov, a to dlhodobo. 

Mnohé spomenuté problémy možno riešiť nárazovým intenzívnym vetraním – spolu s vetraním sa však môžu dnu dostať škodliviny z vonkajšieho prostredia a uniká teplo. 

Sofistikovanejším a prepracovanejším riešením môže byť použitie technológie multikomfortného zdravého bývania, ktorá dokáže v domácnosti udržať čerstvý vzduch bez baktérií, plesní, toxických látok - a akýchkoľvek tepelných strát. 

Nuž a v neposlednom rade môžu pomôcť vhodne zvolené izbové rastliny. Niektoré z nich dokážu pohltiť až okolo 90% škodlivých látok, ktoré sa v ovzduší domácností bežne nachádzajú. Patria medzi ne brečtan, fikus, filodendrón, nefrolepka, zelenec, antúria či dracéna. Pozor však – antúria, brečtan i dracéna sú jedovaté! Pri malých deťoch ich teda rozhodne neodporúčame. 

9. Bavte sa! 

Smiech je najlepší liek a šťastní ľudia žijú dlhšie :)

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite