Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Moderné poschodové postele nielen pre deti a študentov – inšpirujte sa

.sponzorované .promotion

Poschodové postele sa stali obľúbenými najmä kvôli ich typickej vlastnosti, ktorou je šetrenie priestoru. Napriek tomu, že dokážu poskytnúť dve či tri pohodlné lôžka, nezaťažujú úžitkovú plochu zariadenia bytu, a teda konkrétne detskej či študentskej izby.

Moderné poschodové postele nielen pre deti a študentov – inšpirujte sa sita Poschodová posteľ z masívu s možnosťou vytvorenia úložných priestorov alebo prístelky.

v podstate získate miesto, ktoré by inak zaberala ďalšia plnohodnotná posteľ. V prípade použitia poschodovej postele sa „uvoľnia“ metre štvorcové, ktoré môžu slúžiť na hranie, študijný kútik či úložné priestory v podobe ďalšieho nábytku. 

poschodové postele pre deti alebo študentov?

Ideálnym miestom pre tento variant lôžka sú detské a študentské izby v malých bytoch. Tie často predstavuje iba jedna malá miestnosť, ktorá slúži aj niekoľkým súrodencom súčasne. Tí starší s vylezením na posteľ nebudú mať problém. No ako je to s deťmi? Je posteľ bezpečným riešením?

Každé dieťa sa vyvíja individuálne, preto nemožno s presnosťou povedať, aký vek je vhodný na spánok v poschodovej posteli. Pre štvorročné dieťa by to však už nemal byť žiadny problém. Nemusíte sa obávať ani prípadného spadnutia. Horné lôžko (bežne aj dolné) je vybavené bočnicami, ktoré vytvárajú bezpečnú zábranu.

Moderná poschodová posteľ s úložnými priestormi.sitaModerná poschodová posteľ s úložnými priestormi.

poschodové postele so schodíkmi alebo s rebríkom?

Práve bezpečnosť by mala byť samozrejmosťou aj počas toho, ako sa dieťa dostane do postele a ako z nej schádza. Na výber sa ponúka niekoľko možností. Rebrík v jeho klasickej, ale aj dizajnovej podobe, a taktiež schodíky, ktoré môžu byť zároveň úložným priestorom. 

Záleží na tom, z ktorej strany postele sú umiestnené a či sa jedná len o zásuvky na drobnosti alebo na mieru vytvorené „schodíkové skrinky“. V druhom prípade ide o pomerne štedrú odkladaciu plochu. Každopádne, „prechod“ do postele aj z nej by mal byť bez ohľadu na zvolenú konštrukciu plynulý, bezpečný, a tiež pohodlný. 

poschodové postele s úložným priestorom alebo prístelkou

Ak už priestor ušetriť, prečo nie aj efektívne využiť? Mnohé závisí od výšky stropov v miestnosti. Komfortný spánok sa totiž nestretá s pocitmi stiesnenosti. Správna výška medzi jednotlivými lôžkami, ako aj výška od zeme či od stropu sa podieľa na jeho kvalite.

Dieťa spiace dole by sa nemalo cítiť akoby ležalo na podlahe. Šikovným riešením je vytvorenie úložných priestorov medzi zemou a posteľou umiestnenou nižšie. Potom však treba byť obozretní aj pri výške hornej postele, kedy by nemala byť príliš blízko stropu, no ani v tesnosti spodnej palandy. Dostavili by sa už spomínané nepríjemné pocity.

Alternatívou úložných priestorov je prístelka, ktorá sa ukrýva na rovnakom mieste ako úložné zásuvky a ponúkne miesto na občasné prespanie kamarátov. V podstate ide o poschodové postele pre tri osoby, no prístelka nie je plnohodnotným lôžkom na každodenný zdravý spánok.

sitaPoschodová posteľ so schodíkmi s možnosťou prístelky.

drevené poschodové postele

Drevo je v oblasti nábytkového priemyslu klasikou, ktorá sa prispôsobuje aj novým a moderným trendom v oblasti interiérového dizajnu. Ani poschodové postele z masívu nezaostávajú. Nemusíte sa obávať, že budú vyznievať fádne. 

Dôraz sa predovšetkým kladie na pevnosť a stabilitu konštrukcie, čo masív nepochybne spĺňa. Z hľadiska odolnosti stojí za zmienku aj kov, ktorý je ale využívaný menej. MDF naopak nedisponujú spomínanou kvalitou, no účelu vyhovujú bez väčších problémov.

môžeme hovoriť aj o nadčasovosti?

Záleží od výberu konkrétneho typu postele. Ak siahnete po kúskoch, ktoré sa podobajú dopravným prostriedkom či nápadne pripomínajú rozprávkové kráľovstvo, pravdepodobne nebudú vyhovovať staršiemu súrodencovi, ktorý dosiahol adolescentný vek. 

Odporúča sa preto siahnuť po moderných, no jednoduchých riešeniach a neutrálnych farebných prevedeniach. Drevo a biela sú z tohto hľadiska bezkonkurenčnými, no ak predsa len túžite po farbách, prenechajte im detaily, nie celú plochu konštrukcie.

detské poschodové postele so stolíkom?

Dizajnéri prichádzajú so zaujímavými riešeniami ušetrenia priestoru s jeho maximálnym využitím. Bežné „dvojposchodovky“ sa totiž vyrábajú aj vo variante tzv. vyvýšených poschodových postelí. Nie vždy ide o dvojlôžko. 

Spodná časť postele je nahradená písacím stolíkom alebo veľkými úložnými priestormi či menšou pohovkou. Vznikne tak ďalšia alternatívna plocha, pričom miesto na spanie „levituje vo vzduchu“. Aj v katalógu BývanieJeHra sme pre vás vybrali zaujímavé poschodové a vyvýšené postele rôznych materiálov aj farebných prevedení.

Najmä v izbách určených dvom súrodencom sa stáva, že nemajú dostatočný pocit súkromia. Detské poschodové postele môžu byť čiastočným riešením tohto problému. Aby však boli obe strany spokojné, odporúčajú sa tiež rôzne výškové rozdiely nábytku na mieru, ktoré šikovným a praktickým spôsobom nenútene vytvoria deliace steny, napríklad aj z postele.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite