Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa zbaviť akné? Posilnenie imunity ako prírodná liečba

.sponzorované .promotion

Návodov ako sa zbaviť akné je hneď niekoľko. Nie všetky však fungujú. Dôvod je jednoduchý. Akné je reakciou organizmu na nejaký problém. Kým tento problém - skutočnú príčinu vzniku akné neodstránime, dovtedy budeme skúšať naslepo.

Ako sa zbaviť akné? Posilnenie imunity ako prírodná liečba sita

najčastejšie príčiny vzniku akné

Výskyt akné ide ruka v ruke aj s hormonálnymi zmenami organizmu. Ide o častý prejav dospievania. S vyrážkami však bojuje aj množstvo dospelých mužov a žien, u ktorých je produkcia hormónov zvýšená.

Iní z nás dostali akné „do vienka“ od svojich rodičov. Spúšťačom vrodenej predispozície na akné býva napríklad oslabenie imunity či boj s batériami alebo vírusmi. 

Jednou z najčastejších príčin nepríjemných vyrážok môže byť aj iné ochorenie, s ktorým práve bojujeme (často ide o choroby kože a tráviaceho systému). Koža pokrytá vyrážkami môže byť tak isto aj vedľajším účinkom liekov, ktoré pravidelne užívame. Špeciálnym prípadom je výskyt tzv. steroidného akné, ktoré je typickým prejavom užívania steroidov.

ako sa zbaviť nepekných vyrážok?

Základnou zmenou by mala byť úprava stravovacích návykov a prijímanie jedál, ktoré sú zdravé a plné vitamínov. Pre zdravú a krásnu pleť je dôležitý aj dostatočný pitný režim, pohyb (aspoň 2 x do týždňa) a(minimálne) 7 hodín spánku.

Vaše akné môže zlepšiť kozmetika pre aknóznu pleť.  Jednou z nich je napríklad Bioderma Sébium Global. Cena tohto produktu je približne 13€. Navyše ak použijete zľavový kód v eshope Notino, cena bude ešte nižšia. Takýto krém vám vydrží aj viac ako mesiac. 

Najdôležitejšou časťou starostlivosti je pravidelné čistenie, tonizácia a hydratácia pleti. Týmto procedúram by ste sa mali venovať každé ráno a večer a minimálne raz do týždňa by ste si mali dopriať masku na mastnú a aknóznu pleť.

 Výberu kozmetiky však venujte dostatočnú pozornosť. Nesprávne zvolené produkty môžu vašej pleti viac uškodiť ako pomôcť. Asi najlepšou alternatívou sú produkty na vodnej báze, s výberom vám však určite radi poradia aj v lekárni, prípadne si zájdite ku kozmetičke.

Jednou z najdôležitejších vecí je zbaviť sa zvyku vytláčať vyrážky. Vytláčanie totiž spôsobuje rozširovanie baktérií aj do nepostihnutých častí pokožky a zanecháva očividné jazvy, ktorých sa nie je ľahké zbaviť.

niekedy pomôže iba lekár

Máte tematiku boja s akné naštudovanú na 120%, no i tak sa vám ho nedarí vyhrať? Potom treba navštíviť odborníka – dermatológa. Ten zhodnotí stav vášho akné a nastaví vhodnú liečbu. 

Najčastejšie sa podávajú lokálne maste alebo gély, prípadne antibiotiká. Akné sa dá liečiť aj svetlom, tzv. fototerapiou. Ženám sa častokrát predpisujú aj hormonálne tabletky, ktoré dokážu znížiť hladinu androgénov, vďaka čomu dôjde k obmedzeniu produkcie mazu. Riešení je niekoľko, stačí spraviť prvý krok a vytrvať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite