Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

50 miliónov sekúnd skúseností: Ako sa to robí v Pecobikes

.patrik Hudak .promotion

Keď Adam Peciar pred 7 rokmi zakladal svoju firmu Pecobikes v pivnici u rodičov, všetci sa ho pýtali, či už nie je v okolí dosť cykloobchodov a cykloservisov.

50 miliónov sekúnd skúseností: Ako sa to robí v Pecobikes Pecobikes Pecobikes je plnohodnotná dielňa a predajňa bicyklov s vlastným e-shopom, s vybranými dielcami domáce produkcie, no aj z rôznych kútov sveta.

dávali mu – ako boľševikovi –  rok, maximálne dva. A približne toľko aj vydržal Pecobikes na rôznych miestach, pretože sa viackrát v Trnave sťahoval.

bicykel do každej domácnosti

Dnes je Pecobikes reálna a plnohodnotná dielňa a predajňa bicyklov s vlastným e-shopom a vybranými dielcami domácej produkcie, no aj z rôznych kútov sveta. Bicyklová scéna pred rokom 2010 nebola priaznivá. Stále pretrvávala doba lacných horských bicyklov z hyper(super)marketov a bicykel bol vnímaný viac ako šport a voľnočasová záležitosť, než ako každodenný dopravný prostriedok. Do Trnavy, kde sa nachádza hlavná dielňa Pecobikes, zmena nepriamo prišla z Bratislavy, kde si Adam popri štúdiu na vysokej škole krátil čas servisovaním a skladaním bicyklov u „konkurencie“. 

Ďalším krokom bolo otvoriť vlastný biznis v Trnave , pretože videl, že skladanie a renovovanie bicyklov má budúcnosť a najmä, že by to vedel robiť vo vlastnej réžii a lepšie. A tak sa zo zamestnanca stal majiteľ, ktorý s bicyklami žije aj pracuje. Z firmy s malými prerábkami na mieru pre kamarátov a známych sa stal úspešný príbeh, ktorý sa vyvíja a rastie dodnes.

„Čím ďalej, tým viac ľudí, no najmä mladí si uvedomujú, že budúcnosť nepatrí autám.“ 

Je to celé veľmi jednoduché, zákazník si buď privezie vlastný rám, často nájdený niekde vzadu na povale u starých rodičov, alebo z bazáru. Následne buď povie, ako si to predstavuje, alebo mu v Pecobikes poradia. Ďalším krokom je výber farby, komponentov a všetkých detailov, následný odhad ceny a dohoda. Potom sa zvyšok nechá na chalanov, aby všetko fungovalo ako má a aby to vyzeralo ako sa patrí. Mať bicykel v každej domácnosti nikdy nebolo ľahšie. A verte, že bicykel patrí do každej domácnosti.

silná minulosť, sľubná budúcnosť

Na Slovensku, či skôr v Československu sme mali silnú cyklokultúru. Takú bohatú, že ju môžeme ešte stále sledovať najmä na dedinách, kde sa naše staré mamy a otcovia preháňajú na svojich tátošoch značky Eska, Favorit či Ukrajina až dodnes. A práve tieto skvosty, ktoré majú dušu, sú tie, ktorým vie Pecobikes vdýchnuť život späť a urobiť z nich opäť krásne bicykle v novom šate. Pretože patria na naše cesty viac ako autá. Koniec koncov, kvôli bicyklom sa pôvodne stavali cesty, autá jazdili v pohode aj po kockách a mačacích hlavách. Móda pekných mestských bicyklov na presúvanie sa po meste sa opäť vracia. A mnohé z pekných renovovaných bicyklov, ktoré môžete vidieť v Trnave či Bratislave, ale i v iných mestách, prešli práve cez Pecobikes.

urob to tak, ako by si to urobil svojej žene

Práve s týmto mottom prišiel Peco počas svojho podnikania a viac-menej úspešne a občas neúspešne sa ho snažil vštepiť aj svojim spolupracovníkom. Motto zabezpečuje vysoký štandard a kvalitu odvedenej práce a samotnému prístupu k zákazníkovi. Či už ide o prerábky, špeciálne hand-made výrobky ako kožené sedlá, gripy alebo cyklopríslušenstvo, cestné špeciály alebo zákazkové stavby kolies. Všetko prechádza dôkladným testovaním a skúškami samotného Peca, ktorý je pri produktoch veľmi vyberavý a kladie dôraz na kvalitu, originalitu a funkčnosť. Sám na nich jazdí nepretržite od deviatich rokov. Od tohto roku má Pecobikes okrem hlavného stanu na Pekárskej v Trnave aj garáž v Bratislave, kde si môže zákazník vyzdvihnúť svoj objednaný tovar z e-shopu, alebo nechať svoj bicykel na prerábku/opravu.

a čo ďalej?

Aj keď je na našich cestách situácia taká, aká je, cyklistov v posledných rokoch pribúda, rovnako ako cyklotrás v samosprávach a mestách, ktoré myslia na budúcnosť. Čím ďalej, tým viac ľudí, no najmä mladí si uvedomujú, že budúcnosť nepatrí autám. Bicykel pomaly, ale isto stráca nálepku „som chudobný, mám iba na bicykel“ a časom sa ukáže, že je lepším riešením pre mestá ako autá. A investícia do bicykla je jedna z najzdravších vôbec.

Sledujte aj Facebook a Instagram

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite