Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za úspech v jazyku môže učiteľ

.júlia Mekyňová .promotion .spoločnosť

„Rýchlosť, akou si jazyk dostanete do hlavy, závisí od dobrého učiteľa a od času, ktorý ste učeniu ochotní venovať,“ hovorí predsedníčka Asociácie jazykových škôl SR a zakladateľka školy anglického jazyka The Bridge Klaudia Bednárová. Prezrádza, akými trikmi sa anglicky naučíte rýchlejšie.

Za úspech v jazyku môže učiteľ ARCHÍV THE BRIDGE „V našej škole si vyberáme takých zahraničných lektorov, ktorí okrem angličtiny ovládajú ešte iný cudzí jazyk,“ hovorí zakladateľka školy anglického jazyka The Bridge Klaudia Bednárová.

s novým semestrom sa s nadšením vrháme do štúdia jazykov. Po pár mesiacoch odhodlanie spľasne ako bublina. Prečo?

Mnohí veria, že ak si zaplatia kurz na jazykovke s dobrým renomé, geniálni lektori im vedomosti vlejú priamo do mozgu. Niektorí študenti nám na rovinu oznámia, že na domáce úlohy môžeme zabudnúť. Konfrontujeme ich otázkou, či si vedia predstaviť, že za dve hodiny týždenne sa do pol roka naozaj posunú tak ako by chceli. Vzdelanie je špecifická vec, hoci zaň zaplatíte, musíte si to aj odmakať. Učiteľ nie je lievikár, ale odborník, ktorý by mal študenta správne viesť na ceste štúdiom.

môžu online platformy na učenie jazyka skutočne fungovať? Dá sa učiť bez učiteľa?

Áno, ak je človek systematický, dôsledný, odhodlaný a disciplinovaný. Ja osobne však pochybujem o efektivite, každopádne však platí, že udržať nasadenie i motiváciu je pri štúdiu kde absentuje priamy sociálny kontakt je náročné. Ukazuje sa, že pri učení cudzieho jazyka je lektor kľúčová postava. Dokáže ho nasmerovať a pomôcť mu prejsť kritickými fázami. Tie prídu vždy po prvotných wow týždňoch vlastného úspechu. Na začiatku sú študenti veľmi motivovaní, chcú sa učiť všetko a hneď. Po troch týždňoch sa im všetko nakopí a fáza najväčšej motivácie je fuč. Dobrý učiteľ dokáže však aj z prvej fázy vyťažiť. Študentom dokáže, že ak makajú, výsledky sa dostavia. Keď im dochádza vôľa, strategicky im dajú test, ktorý spravia na jednotku s hviezdičkou. Keď frajeria, jemne ich schladí a naznačí, že bez opakovania a učenia všetko zabudnú.

mnohé jazykové školy žijú z kurzov pre firmy. Dá sa HR oddeleniam pri výbere kurzu niečo vyčítať?

Firmy by si peniaze investované do vzdelávania zamestnancov mali „brať späť“. Napríklad spoločnosť Profesia. Platia zamestnancom angličtinu, ale musia ju aj reálne používať. Žiadne „ja neviem, ja nejdem“. Dobre nastavili systém, ľudia boli motivovaní a úroveň angličtiny sa neuveriteľne zvýšila. Je veľmi dôležité, aby zamestnávateľ v spolupráci s jazykovkou dobre nastavil systém. Iný príklad, študentka zamestnaná v nadnárodnej spoločnosti písala reporty v angličtine. Do denného pracovného výkazu si však na report mohla škrtnúť iba pol hodiny. Spočiatku reporty dorábala po nociach. Motivácia viac sa učiť a reporty zvládnuť cez pracovný čas, ju ťahala vpred.

čo znamená byť „dobrý učiteľ“?

Dobrý učiteľ sa vie do žiaka vcítiť, aj ho dostatočne „poblázniť“. Na základe jeho povahy mu pomôže vytipovať kanály, ktorými sa jazyk ľahšie naučí. Ak miluje Desperate Housewives, zakomponuje do štúdia aj seriály. Z praxe viem, že ak študentov utvrdzujeme v tom, že to ´dajú ´, že sú výborní, dokážu nemožné. V našej škole si preto napríklad zahraničných lektorov vyberáme takých, ktorí okrem angličtiny ovládajú ešte iný cudzí jazyk. Vedia, čím si študenti musia prejsť, akú motiváciu potrebujú, s čím bojujú. Dobrý učiteľ by mal vedieť, aký je jeho študent typ - audio, kinestetický či vizuálny. Pracovať s tým, a zároveň privádzať učivo do mozgu všetkými možnými cestami - počúvaním, písaním, čítaním, gramatikou.

za aký čas sa človek dokáže angličtinu skutočne naučiť?

Raz som mala na kurze osemčlennú, pracovne veľmi vyťaženú, skupinu. Každú sobotu sa šesť hodín učili na kurze a počas týždňa si poctivo robili úlohy. O dva roky všetci napochodovali k štátniciam. Rýchlosť, akou si jazyk dostanete do hlavy, závisí od dvoch premenných – od dobrého učiteľa a od času, ktorý ste učeniu samo ochotní venovať. Aj vysokú školu môžete za päť rokov „iba“ skončiť, alebo sa počas nej veľmi veľa naučiť.

máte osvedčené triky, ktoré pomôžu pri učení jazyka?

Čítanie článkov a podčiarkovanie nových slovíčok. Nesmie ísť o veľmi náročný text, aby vás farebným morom načisto neodradil. Netrápte sa, ak si nezapamätáte celý text. Tak či tak si osvojíte iba slová, ktoré potrebujete. Výborné sú aj videá z inšpiratívnych konferencií TEDx, ktoré sa dajú pozerať cez web. Počúvate hovorovú, ale spisovnú angličtinu a zároveň sledujete prepis. Navyše si navolíte témy, ktoré zaujímajú vás. Video si pozrite toľko krát, kým mu budete dokonale rozumieť. V závere si ho prerozprávajte vlastnými slovami a spíšte jeho obsah dvoma troma vetami.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite