Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kde tráviť zimné prázdniny: Hory či exotika?

.sponzorované .promotion

Ak pre vás nie sú zimné prázdniny alebo obdobie zimy časom leňošenia, odporúčame cestovať. Možností je totiž viac než dosť.

Kde tráviť zimné prázdniny: Hory či exotika? Thinkstock

niektorí ľudia využívajú zimu, najmä zimné prázdniny v okolí sviatkov, na ničnerobenie a leňošenie. Niet sa niekedy ani veľmi čomu diviť, pretože dnešný svet je uponáhľaný, plný stresu a pracovných povinností a tak má bežný človek len málo času na plnohodnotnú regeneráciu. Sú však medzi nami aj ľudia, ktorí majú práve v zime chuť cestovať a pre nich tu máme nasledujúce tipy na výlet.

lyžovanie a hory

Slováci trávia najčastejšie zimné prázdniny alebo zimnú dovolenku na horách. Veľké možnosti sú už aj u nás a nemáme na mysli len Tatry, ale pokojne napríklad aj Skalku neďaleko Kremnici. Skúsenosti ukazujú, že práve menšie a menej známe lyžiarske strediská sa snažia ponúknuť lepší servis a viac služieb, takže ak máte radi lyžovanie, pokojne môžete vyraziť do takto „neprebádaného“ územia.

Alternatívou je potom blízke Rakúsko, ktoré ponúka zjazdovky a rôzne lyžiarske či sánkarské dráhy doslova pre každého. Ak sa vám chce cestovať ešte ďalej, môžete skúsiť napríklad aj sever Talianska, Rakúsko alebo Francúzsko, kde v zimných strediskách nájdete prvotriedne možnosti na lyžovanie a zimnú dovolenku. V tomto prípade sa ale pripravte na to, že budete musieť siahnuť oveľa hlbšie do vrecka, než u nás.

Zaujímavou môže byť aj zimná turistika, čiže prechádzky prírodou. V tomto prípade sú na tento účel ideálne napríklad Vysoké Tatry, Nízke Tatry alebo okolie Terchovej a Zázrivej, kde nie sú všetky turistické trasy uzavreté a môžete si vychutnať aj poriadnu dávku snehovej prikrývky.

slnko, pláž a more!

Ak máte už zimy dosť a naopak ste letný typ, čo tak odísť úplne preč z Európy a užiť si leto po druhýkrát? Čoraz viac ľudí preferuje práve takýto typ „zimnej“ dovolenky. V tomto prípade sú veľmi populárne rôzne destinácie v Ázii alebo v Latinskej Amerike, kde na rozdiel od severnej pologuli nepanujú nízke teploty a mrazivé počasie. Je to výhoda pre každého, kto sa chce trocha ohriať.

Mimoriadne populárnou destináciou je v posledných rokoch napríklad Bali, prípadne Dominikánska republika alebo Kuba. Výber krajiny závisí predovšetkým od toho, aký typ dovolenky očakávate. Ak máte radi viac voľnosti a slobody, zvoľte menej známu a menej navštevovanú krajinu, pokiaľ chcete skôr viac služieb a luxusnejšiu dovolenku, spomínaná Kuba je doslova hitom.

Opakom môže byť napríklad trávenie zimných prázdnin na Bali, povedzme na dva či tri týždne. Stačí si prenajať nejaký apartmán blízko pláže a môžete si užívať slnko, more a oddych v priamom kontakte s krajinou. Navyše, čoraz viac Slovákov túto krajinu preferuje, stačí si napríklad nájsť ich facebookovú skupinu.

netradičné cestovanie

Tretím našim tipom je menej tradičné dovolenkovanie alebo cestovanie. Máme na mysli napríklad turistiku v Nepále alebo cestu známou ruskou Transibírskou magistrálou. Je pravda, že takýto typ dovolenky či cestovania nie je pre každú povahu, ale rozhodne získate zážitok, ako málokde inde.

Zaujímavou zmenou môže byť napríklad aj návšteva krajín bývalého Sovietskeho zväzu, napríklad Gruzínsko má krásnu a doslova panenskú prírodu. Ak chcete absolvovať len menší výlet, odporúčame napríklad návštevu Černobyľu, konkrétne mesta Pripiať, kde je možné s viacerými agentúrami a cestovnými kanceláriami zažiť poznávací zájazd. Netradičnou destináciou je aj demilitarizovaná zóna na pohraničí medzi Severnou a Južnou Kóreou.

Na hraniciach Uzbekistanu a Kazachstanu sa zas nachádza Aralské jazero, ktoré sa neustále zmenšuje. Podobných zaujímavých miest je po celom svete naozaj dostatok a ak chcete, viacero nápadov a tipov nájdete napríklad aj na webe CestujSi.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite