Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Daň z pridanej hodnoty sa týka nielen firiem

.sponzorované .promotion

DPH je daň, ktorú platia nielen podnikateľské subjekty, ale aj bežný spotrebiteľ. Na Slovensku máme dve sadzby DPH.

Daň z pridanej hodnoty sa týka nielen firiem Thinkstock

DPH patrí medzi základný typ univerzálnej nepriamej dane a ide o jeden z hlavných zdrojov príjmu štátneho rozpočtu. Na rozdiel od bežnej dane z príjmu, ktorá pripadne štátu len z určitej časti, DPH ide do štátneho rozpočtu celá a predstavuje tak pre hospodárenie krajiny veľmi výrazný zdroj príjmu. Napriek tomu, že DPH platíme všetci, najviac povinností s ňou majú najmä podnikatelia.

pôvod dane je vo Francúzsku

Za touto je francúzsky ekonóm Maurice Lauré. Svoj nápad tejto nepriamej spotrebnej dane predstavil v roku 1954 a pôvodne sa DPH mala týkať len veľkých firiem. Tak sa aj stalo už v tom istom roku, no neskôr sa daň rozšírila prakticky všade. Daňou sa zaťažuje hodnota, o ktorú sa navýši pôvodná cena a aj preto sa jej hovorí daň z pridanej hodnoty.

Celý systém funguje jednoducho. Konečný spotrebiteľ, ktorý daň platí, ju zaplatí už v cene výrobku, avšak neodvádza ju priamo, ale nepriamo prostredníctvom všetkých členov distribučného kanála smerom od pôvodcu veci až po jej konečného užívateľa. Zaujímavosťou ale je, že túto daň si môžu podnikateľské subjekty v distribučnom kanály odrátať, takže ju v konečnom dôsledku platí naozaj len a len koncový spotrebiteľ.

Systém má však aj niekoľko nedostatkov a to najmä v podobe rôznych podvodných schém a karuselových podvodov. Princípom je vždy odviesť štátu na dani menej, ako daný subjekt získa jej vrátením vo forme vzájomného zápočtu kladnej a zápornej bilancie dane. V praxi bývajú tieto podvody spravené tak, že sa obchoduje s ťažko kvantifikovateľnými komoditami v reťazci niekoľkých desiatok firiem.

u nás sú dve sadzby

Na Slovensku platia dve sadzby pre daň z pridanej hodnoty. Prvá je základná a je vo výške 20 %. Druhá sadzba je znížená a je v polovičnej hodnote, pričom sa uplatňuje pri špecifickej skupine tovarov, ako sú lieky, medicínske potreby, knihy a niektoré vybrané druhy potravín. Tieto potraviny boli vybrané podľa druhu a zloženia a ide najmä o produkty živočíšnej výroby.

Patria sem napríklad mäso, konkrétne mäso z hovädzích zvierat, mäso zo svíň, mäso z oviec alebo kôz, mäso a jedlé droby z hydiny, sladkovodné živé ryby okrem ozdobných rýb a niektoré druhy rybieho filé. Okrem toho sem patria aj maslo, mlieko a smotana nezahustené a ani neobsahujúce pridaný cukor ani ostatné sladidlá a niektoré druhy chleba.

V minulosti na Slovensku boli dve sadzby aj jednotná sadzba DPH a polemiky o tom, ktorý model je lepší, sa vedú prakticky dodnes. Väčšina ľudí ale platí najmä základnú sadzbu, keďže tá sa vzťahuje na väčšinu potravín a služieb. Niektoré služby, napríklad poštovné, sú však od DPH oslobodené úplne.

bežný človek sa s ňou stretne najčastejšie pri autách

Ak nie ste podnikateľ, s DPH sa stretnete priamo najmä pri dovoze áut zo zahraničia. Nové dopravné prostriedky sa vždy zdaňujú v štáte určenia, avšak veľmi dôležité je vedieť, akou definíciou zákon označuje takéto prostriedky. Existujú v princípe dve podmienky a z pohľadu zákona o DPH stačí, že bude splnená len jedna z nich.

Prvou podmienkou, ktorá určuje, či ide o nové vozidlo, je počet kilometrov. Zákon tu pozná hranicu 6.000 km, čiže ak kúpite v zahraničí vozidlo s menej najazdenými kilometrami, už ide o nové auto. Druhá podmienka sa týka veku a za nové zákon považuje také vozidlo, ktoré nie je uvedené v prevádzke viac ako 6 mesiacov.

Pokiaľ teda kúpite v zahraničí auto, ktoré je z nášho pohľadu nové, musíte ho kúpiť v danom štáte bez DPH a túto daň zaplatíte u nás. Pokiaľ má vozidlo viac najazdených kilometrov alebo uplynulo viac ako pol roka od jeho uvedenia do prevádzky, už sa považuje za ojazdené a DPH platíte tam, kde ste ho kúpili.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite