Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veríte aspoň trocha horoskopom? Nie ste sami

.sponzorované .promotion

Astrológia sprevádza ľudstvo už od čias staroveku. Forma sa síce zmenila, ale stále platí, že predpovedať budúcnosť je o tom istom.

Veríte aspoň trocha horoskopom? Nie ste sami Thinkstock

odvodzovať predpovede budúcnosti od postavenia nebeských telies sa ľudia pokúšali už od nepamäti. Nešlo vždy len o budúcnosť, niekedy bola snaha vysvetliť takýmto štýlom aj minulé alebo aktuálne udalosti. Vzťahy medzi postavením planét, slnka a mesiaca boli pre väčšinu ľudí fascinujúce vždy, no až Sumeri dali takýmto vzťahom jasné pravidlá a v populárnej forme astrológia pretrváva dodnes.

začalo to v staroveku

Horoskopy, ako ich poznáme dnes, sú najpopulárnejším odrazom astrológie. Táto „paveda“ vznikla v staroveku a napríklad v oblasti Orientu sa častokrát spájala alebo kombinovala s astronómiou. Podľa Slnka, Mesiaca, Merkúru, Venuše, Jupitera, Marsu a Saturnu vznikli súhvezdia zvieratníka.

Planéty aj súhvezdia mali svoje charakteristiky, ktoré boli odvodené aj od ich názvov a ich vzájomné postavenie malo vplyv tak na dobré ako aj zlé faktory. Najviac sa sledovalo, v akom postavení boli tieto nebeské objekty v čase narodenia človeka, pretože toto malo údajne ovplyvniť jeho charakterové vlastnosti a udalosti v budúcnosti. Hovorilo sa tomu horoskop, prípadne aj kozmogram.

súčasnosť

Dnes už moderná veda vie, že takýto spôsob predpovedania budúcnosti nemá žiadne exaktné vymedzenie. Navyše, oproti stavu, kedy astrológia vznikla, sa napríklad zmenila aj poloha Slnka pri jarnom slnovrate a tento proces bude pokračovať aj naďalej. Napriek tomu sú horoskopy stále populárne a to preto, že niektoré ich predpovede sa môžu naozaj splniť.

Kozmické objekty aj vesmír majú na našu planétu a aj život na nej bezpochyby pomerne veľký vplyv, ale nie je to presne ten vplyv, o akom hovorili v staroveku astrológovia a podľa ktorého sa snažili predpovedať budúce udalosti. Navyše, tzv. bulvárna astrológia, pod ktorú spadajú aj terajšie horoskopy, nemá s pôvodnou už nič spoločné.

Prognostická astrológia, ktorá sa zaoberala predpovedaním budúcnosti podľa postavenia hviezd a planét, bola založená síce rovnako na zvieratníku a jednotlivých súhvezdiach, avšak išlo v nej skôr o dlhodobé pozorovania a spájanie súvislosti medzi významnými udalosťami z minulosti s pozíciou planét. Podľa toho astrológovia predpovedali, ktoré obdobie v roku môže viac priať napríklad vojenským ťaženiam.

12 alebo 13 znamení?

Nedávno rozvírilo mediálnu hladinu „objavenie“, že zverokruh nemá 12, ale až 13 znamení. Zo zvieratníkových súhvezdí používaných aj v astrológii je 13. znamením Hadonos, ktorý patril aj medzi 48 súhvezdí známeho starovekého gréckeho astrológa Ptolemaia. Ide zároveň o jediné súhvezdie, podľa ktorého sa nenazýva žiadne znamenie zvieratníka.

Prečo? Na to dnes už historické pramene nedávajú jasnú odpoveď a je možné, že v minulosti, ktorá nie je zachytená faktografickými záznamami, naozaj Hadonos bol súčasťou zvieratníka. Vzhľadom na to, že znamenie Váh sa oddelilo od pôvodného znamenia Škorpióna, však mohli mať významní astrológovia záujem udržať počet znamení na čísle 12 a preto jednoducho tomuto súhvezdiu žiadne znamenie nepriradili.

kde nájsť horoskopy

Dnes sa už dajú nájsť horoskopy prakticky všade, či už ide o televíziu, rozhlas, samozrejme tlačoviny, ale napríklad aj na mobilnom telefóne alebo na internete. Najviac ľudí ich hľadá práve online a majú už svoje obľúbené portály, kde ich pravidelne nájdu. Jedným z takých je napríklad aj portál DámskaJazda.sk, ktorý patrí pod značku Webnovín a pre ženy ponúka rôzny zábavný aj hodnotný obsah, samozrejme vrátane horoskopov či charakteristík jednotlivých znamení.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite