Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Celé mesto musí byť SMART

.sponzorované .promotion

Je smart city len módny hit alebo reálny koncept pre rozvoj mesta? O tejto otázke včera diskutovali primátori a experti na TREND konferencii Komunálny manažment v Bratislave.

Celé mesto musí byť SMART TREND

smart riešenia sa zatiaľ v slovenských mestách objavujú len sporadicky – niekde skúšajú elektromobily, inde inteligentné osvetlenie alebo semafory. Ide však zatiaľ len o akúsi „súťaž krásy“, ktoré mesto bude mať ako prvé najnovšie technologické vychytávky. Chýba zmysluplný a koncepčnejší prístup v nasadení technológií, ktorý by obyvateľom priniesol celkovú vyššiu kvalitu. Problémom je aj projektový manažment – mestským úradom žiaľ chýbajú odborníci, schopní manažovať veľké komplexné projekty.

O to cennejšia je skúsenosť vyspelých samospráv. Prístup OECD predstaví riaditeľ Útvaru mestskej politiky Rudiger Ahrend a konkrétne poznatky prinesú manažéri z britského Bristolu a viedenskej mestskej agentúry TINA Vienna. Slovenský pohľad budú reprezentovať primátori dvoch najväčších miest – Ivo Nesrovnal z Bratislavy a Richard Raši z Košíc.

Niet pochýb, že ani inteligentné technológie automaticky nezmenia atmosféru v meste a ľudia sa nestanú spokojnejšími a aktívnejšími. Technológie sú základom funkčnej a efektívnej infraštruktúry, no tá by mala byť základom pre zlepšovanie na všetkých úrovniach. Jednoducho povedané: mesto je systém, organizmus, ktorý má vonkajšie a vnútorné orgány. Ideálne je, ak sú všetky smart a pracujú na tom, aby bola spokojná väčšina obyvateľov mesta.

Tento trend rozvíja koncept happy city, ktorý sa šíri sa severnou Amerikou a západnou Európou. Špičkové technológie považuje za samozrejmosť, zameriava sa aj na kvalitu urbanizmu, verejných plôch a kreatívnych priestorov. Na konferencii ho predstavia urbanisti Ulrik S. Nielsen z dánskeho štúdia Gehl Architects a Peter Gero, známy z pôsobenia v nemeckom Hamburgu. O konkrétnom riešení bude hovoriť primátor Miroslav Kollár, ktorý si predsavzal vytvoriť z Hlohovca ukážkové slovenské happy city.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite