Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Máme alebo nemáme vysoké daňové zaťaženie?

.sponzorované .promotion

Večná debata o tom, či sú naše dane vysoké alebo nie, ako keby nemala konca-kraja. Veľa ľudí ale nevie, čo všetko treba do daní rátať.

Máme alebo nemáme vysoké daňové zaťaženie? Thinkstock

dane platí každý z nás, či už je zamestnanec, podnikateľ, dôchodca alebo dokonca aj študent. Veľký problém je v tom, že veľa ľudí má ešte nejaké medzery v informáciách o tom, čo to tie dane sú a za čo všetko sa platia. Vedeli ste napríklad o tom, že pri každom nákupe v potravinách platíte štátu daň vo výške 20 %? DPH, čiže daň z pridanej hodnoty, je ale len jedna z mála rôznych daní.

daň vám strhne zamestnávateľ z výplaty

Bežný zamestnanec do styku s daňou z príjmu nepríde, hoci ide o najbežnejšiu daň, ktorá patrí medzi tzv. priame dane. Táto daň sa týka väčšiny príjmov a v zásade platí, že jej výška je pre väčšinu ľudí už viac ako 10 rokov nezmenených 19%. Pokiaľ však zarábate nadpriemerne, možno ste si to ani nevšimli, ale v tomto prípade sa vás týka daň až vo výške 25%.

V zásade platí, že táto daň sa uplatňuje tak na príjmy zo závislej činnosti, čiže zamestnania, ako aj na príjmy z podnikania, najmä na príjmy zo samostatne zárobkovej činnosti - ľudovo na príjmy zo živnosti. Zdaňované daňou z príjmu sú napríklad aj príjem z predaja nehnuteľností, pokiaľ bol dosiahnutý zisk pri tomto predaji, ale napríklad aj príjmy z predaja áut. Všetko má ale svoje podmienky.

Z hľadiska tejto dane nepatrí Slovensko medzi krajiny s príliš vysokou daňou, napríklad v Nemecku, severských krajinách alebo USA je táto daň ešte vyššia. Na druhú stranu, existujú aj krajiny s nižšou sadzbou priamej dane pre fyzické osoby, veľa však záleží aj od toho, čo všetko sa do tejto dane ráta, aký je základ a či existujú nejaké daňové úľavy.

podnikatelia poznajú dane a odvody najlepšie

Podnikatelia sa stretávajú s daňami najčastejšie. Ak ste živnostník, určite sa vás týka daň z príjmov fyzických osôb, ktorú sme spomínali v úvode. Ak ide o právnickú osobu, čiže ak máte firmu, platíte daň z príjmu vo výške aktuálne 22%. Táto daň sa má v budúcnosti znižovať, avšak je otázne, ako veľmi a či nepríde nejaké iné opatrenie, ktoré ju nahradí.

Podnikatelia pri vyplácaní zisku zo svojej spoločnosti poznajú ešte tzv. dividendy. Z nich sa aktuálne platia zdravotné odvody vo výške 14% - pozor, nie klasické zdravotné poistenie. Tie by mali byť v budúcnosti zrušené a nahradiť by ich mala daň vo výške 15%. Na koľko sa tento plán stane realitou, to sa ukáže. V tomto prípade ale treba povedať, že Slovensko patrí medzi krajiny s nadpriemerne vysokým daňovo-odvodovým zaťažením.

pozor na spotrebné dane

Všetkých nás sa týkajú spotrebné dane. Ide o dane zo spotreby, kam patria napríklad daň z pridanej hodnoty, ale aj dane na alkohol, palivá, cigarety a niektoré iné komodity. Tieto dane sú nepriame, pretože ich neplatí priamo ten, kto tieto tovary kupuje, ale ten, kto ich predáva.

Dane sú už súčasťou ceny a sú v nej kalkulované. Tieto dane sa môžu zdať nespravodlivé, keďže ich platí v rovnakej výške každý bez ohľadu na svoj príjem. Vypočítavajú sa podľa predajnej ceny, čo je na druhú stranu spravodlivé, pretože čím drahší výrobok zdanený touto daňou kúpite, tým viac na dani zaplatíte. Dá sa teda povedať, že ak niekto má viac peňazí a kupuje drahšie výrobky, zaplatí na daniach aj viac.

vzdelávajte sa

Téme daní ale aj odvodov sa venujú denno-denne viaceré média u nás. Či už ide o klasické printové média, najmä denníky a noviny, alebo o spravodajské portály. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac a aj na odbornejšie témy, musíte sa ale zamerať na špecializované portály určené napríklad pre podnikateľov. Jedným z takých webov je aj Podnikám.sk, ktorý sa určite oplatí navštíviť!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite