Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nájdite si v Nitre obchod, aký potrebujete

.sponzorované .promotion

Na internete sa dnes dá nájsť naozaj všetko a komerčné informácie tvoria jadro toho, čo ľudia bežne hľadajú. My sme sa dnes pozreli na Nitru.

Nájdite si v Nitre obchod, aký potrebujete Thinkstock

toto krajské mesto neuniklo pozornosti viacerých rôznych internetových portálov a internetových novín, ktoré uverejňujú informácie tak z oblasti bežného života, ako aj informácie obchodného a reklamného charakteru. Kde hľadať napríklad kaderníctva, autoservisy, reštaurácie, súkromné škôlky alebo iné firmy? Nitra je na internete našťastie bohato pokrytá.

začíname vyhľadávačmi a katalógmi

Asi najčastejšie ľudia začínajú hľadať komerčné informácie regionálneho typu pomocou vyhľadávačov. U nás je najznámejší najmä Google, ktorý ponúka už dlhšiu dobu najobsiahlejšie informácie. Stačí si jednoducho zadať napríklad „reštaurácie v Nitre“ a nájdete tie reštaurácie, ktoré majú svoju vlastnú webstránku.

Druhou kategóriou pomerne obsiahleho zdroja informácii tohto typu sú rôzne katalógy firiem. Najčastejšie sú to celoslovenské zoznamy firiem spadajúce pod najznámejšie média, ktoré sa venujú komplexne celému Slovensku, no umožňujú nájsť aj obchody, firmy a služby v rámci nejakého regiónu.

Na rozdiel od vyhľadávača je však prehľadávanie katalógov oveľa náročnejšie, pretože tie nie sú na tak technicky aj obsahovo vyspelej úrovni, aby ste si našli to, čo hľadáte, za niekoľko sekúnd. Aj to je dôvod, prečo u nás boli síce takéto katalógy veľmi populárne, ale v dnešnej dobe ich spoľahlivo predbieha práve zmienený Google.

regionálne portály sú najlepší zdroj

Kým vyhľadávače a katalógy sú takpovediac celoslovenský nástroj, v prípade regionálnych portálov ide o úplný opak a to je ich sila. Takéto webové stránky si zakladajú na svojej úzkej pôsobnosti a vedia z daného mesta či regiónu vytiahnuť naozaj všetky informácie, od tých oficiálnych, až po miestne „klebety“.

Nitra má niekoľko takýchto portálov, napríklad pomerne známym a veľmi informačne zaujímavým je web NitraDeň.sk. Ten sa venuje v podstate kompletne dianiu v tomto krajskom meste a zachytáva jednak informácie týkajúce sa spravodajstva a noviniek v tomto regióne, ako aj kultúrne a nekomerčné aktuality určené pre verejnosť.

Jeho súčasťou je aj bohatý katalóg firiem, ktorý ponúka niečo, čo nikto iný - detailný profil obchodov, spoločností, služieb a firiem, ktoré sú v meste. Nie sú tu len nejaké technické a neosobné informácie, aké nájdete v katalógoch či vyhľadávači, ale aj fotky, hodnotenia a subjektívne recenzie!

sociálne siete? Len niekedy

Pomerne novým médiom, kde je možné nájsť obchody, služby a spoločnosti z mesta Nitra aj jeho širokého okolia, sú sociálne siete, najmä najznámejšia sieť u nás Facebook. Dnes už aj slovenskí podnikatelia vedia, že ak nie ste na Facebooku, prakticky, ako keby ste neexistovali. Vznikajú tak stovky až tisíce „fanúšikovských stránok“ rôznych obchodíkov aj väčších firiem.

Jediným problémom ale je, že nejde o objektívne informácie, nakoľko všetko, čo tu nájdete, sú len informácie pochádzajúce priamo od danej spoločnosti. Áno, existuje možnosť diskusie alebo recenzovania, avšak zatiaľ sú takéto reakcie čo do kvality a početnosti len v plienkach. Do budúcnosti však treba s týmto médiom určite rátať!

aj mimo internetu

Regionálne noviny boli vždy niečo extra - najčastejšie šlo síce len o reklamné periodiká, kde sa sem-tam mihol nekomerčný text alebo zaujímavosť z regiónu, no už od konca 90. rokov sú stálicou našich domácností vďaka kolpoltérom. Schránkové noviny majú dnes v schránke ľudia naozaj v každom regióne a výnimkou nie je ani Nitra. Ide o veľmi dobrý tip mimo online priestor, kde nájdete obchody aj služby z celého regiónu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite