Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gorila.sk odporúča: Knižné leto s bestsellermi

.sponzorované .promotion

Viete, ako sa účinne chrániť pred letnými horúčavami? Odpoveď je jednoduchá – čítaním kníh v pohodlí domova. Vychutnajte si knižné leto s bestsellermi, ktoré vám vybrala Gorila.sk.

Gorila.sk odporúča: Knižné leto s bestsellermi

outsider - Môj dobrodružný život (Forsyth Frederick)

Podobne ako Le Carré, aj Forsyth zažil skorý úspech vo svojej spisovateľskej kariére, keď prerazil Šakalom, pojednávajúcim o pokuse o atentát na Charlesa de Gaullea. Okamžite si získal milióny fanúšikov a spisovateľské remeslo sa mu stalo pre jeho prácu v MI6 rovnako prospešné (krytie v podobe výskumu pre nový román), ako MI6 pre inšpiráciu pri písaní. Teraz svojim čitateľom ponúka možnosť nahliadnuť do jeho búrlivého života, ktorý plne zodpovedá názvu knihy a skutočne sa nejedná o žiadnu nafúknutú bublinu. Jeho autobiografia sa číta rovnako dobre ako ktorýkoľvek z autorových pätnástich trilerov.

tichý výkrik (Marsonsová Angela)

Prvá časť série s detektívkou Kim Stone, ktorá je zároveň i debutom Angely Marsons je krimi ako sa patrí - inteligentnú zápletku plnú nečakaných zvratov a napätia dokresľuje britské prostredie a sychravá atmosféra, ktorá každou ďalšou stránkou naberá crescendo. Kim Stone je postavou, s ktorou čitateľ nájde rýchlo spoločnú reč. Na povrchu pôsobí strohým dojmom, no postupne spoznávame i jej jemnejšiu stránku, ktorú si vo svojom drsnom zamestnaní necháva ukrytú.

pablo Escobar (Bowden Mark)

Ak ste čítali Čierny jastrab zostrelený, viete, že Mark Bowden dokáže rozpovedať vzrušujúci príbeh rovnako dobre, ako ktorýkoľvek iný autor a Pablo Escobar je toho len ďalším dôkazom. Escobar, ktorý začínal ako drobný zlodej sa vypracoval na hlavu kartelu a udržal sa tam nie pre to, že by bol skvelým podnikateľom alebo nadaným biznismanom, ale vďaka násiliu, ktoré sprevádzalo každý jeho krok. Jeho pád predznamenalo zapojenie Spojených štátov do lovu, ktorých zdroje predstavovali pre Escobara vyrovnaného súpera. Tomu sa venuje i významná časť knihy a tak nechýbajú detaily z odposluchov, sledovačiek, či byrokratické roztržky medzi jednotlivými americkými agentúrami.

trumfová esa – Divoké karty II. (Martin George R.R.)

Druhý zväzok sci-fi príbehov Divoké karty, sleduje ďalšie osudy ľudí poznačených mimozemskými silami v období turbulentných 80. rokov. Zasadenie do zlatej éry sci-fi žánru príbehom dodáva atmosféru, ktorú dokážu oceniť ako najväčší žánroví fajnšmekri, tak i prostí priaznivci sci-fi. Jednotlivými poviedkami tentoraz okrem G.R.R. Martina, ktorý antológiu zostavil, prispeli aj autori ako Roger Zelazny, Pat Cadigan, Lewis Shiner, Walter Jon Williams a ďalší.

na koho to slovo padne (Arlidge M.J.)

Po úspešnom románovom debute Jeden musí z kola von s detektívkou Helen Grace, ktorá sa ešte nestihla poriadne otriasť zo svojho predošlého prípadu a už sa na ňu rúti ďalší so sériovým vrahom, ktorý si od verejnosti a médií vyslúžil prezývku novodobého Jaca Rozparovača, prináša kritikmi vyzdvihovaný autor s pokračovaním. M.J. Arlidge plne pretavil svoje skúsenosti z televízneho fachu a zúžitkoval ich vo svojom novom trileri, ktorý vychválil i sám Jeffery Deaver.

útěk ze Severní Koreje (Blaine Harden)

Hardenov Útek z Tábora 14, ktorý sa dočkal aj filmovej adaptácie, zožal celosvetový úspech a teraz autor prináša ďalší napínavý príbeh podľa skutočných udalostí z prostredia najdlhšie prežívajúceho diktátorského totalitného režimu. Príbeh stíhacieho pilota, ktorý sa rozhodne zbehnúť zo severokórejskej armády a odovzdá USA MiG-15, na ktoré bola vypísaná štedrá odmena, Harden napísal po množstve rozhovorov s No Kum-sokom - hrdinom príbehu. Ako kontrast kniha opisuje aj činy Kim Ir-Sena, ktorý nenechal túto zradu nepovšimnutou a nasledovala tvrdá odplata.

podfuk s diamanty (Peter Mayle)

Peter Mayle, autor Dobrého ročníka, ktorý neskôr sfilmoval Ridley Scott s Russelom Croweom v hlavnej úlohe, prináša nové letné čítanie ako stvorené na vašu vytúženú dovolenku. Podfuk s diamantmi je plný maylovskej pohody, ktorou je autorom opisované provensálske prostredie nasiaknuté do posledného póru. Hoci sa jedná o kriminálku, prvoradou je signatúrna francúzska atmosféra bonvivánstva a humoru, ku ktorým sa priam žiada otvoriť si fľašu vína. Ešte i Samov hlas znie akoby bol nasiaknutý slnkom.

Tipy na letné čítanie nájdete na www.gorila.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite