Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viete, ako financovať vybavenie bytu?

.sponzorované .promotion

Leto je ideálnym obdobím na renováciu vášho obydlia. Výraznú zmenu príbytku docielite i výmenou starého nábytku a zariadenia. Ako však zmenu zafinancovať?

Viete, ako financovať vybavenie bytu?

hypotéka nemusí byť to pravé orechové

V prípade, že chcete skutočne len vynoviť zariadenie svojho bytu či domu, po bežnej účelovej hypotéke siahnuť nemôžete – tú totiž musíte použiť na kúpu nehnuteľnosti. Veľa bánk však už v dnešnej dobe ponúka produkty, ktoré v sebe kombinujú klasickú účelovú hypotéku s bezúčelovou. Princíp spočíva v tom, že banky s vami dohodnú jednu úrokovú zmluvu, pričom na neúčelovú časť vám poskytnú najčastejšie 20 % z celkového objemu úveru. Problémom je, že kým bezúčelovú časť môžete využiť skutočne na čokoľvek, účelovú časť hypotéky musíte použiť na kúpu nehnuteľnosti. Ak teda nový dom ani byt nekupujete, len chcete obnoviť zariadenie toho starého, je pre vás získanie akejkoľvek hypotéky od bankového subjektu problémom.

riešenie sa skrýva v nebankovom sektore

Výhoda pôžičky od nebankového subjektu spočíva v jej voľných podmienkach. Nielenže ju môžete využiť absolútne na čokoľvek, ale niektoré spoločnosti ako Pôžičkomat.sk ponúkajú možnosť jednoducho si zjednať pôžičky online, prakticky za pár minút. Ich nevýhodou býva často vyšší úrok. Obvykle sa vás to však netýka, ak požičanú sumu vrátite do pár dní či týždňov. Vyšší úrok je spätý s vyšším rizikom, ktoré nebankové subjekty podstupujú, práve kvôli väčšej voľnosti na svojich klientov, a teda aj častejšiemu výskytu nákladného vymáhania dlhov.

skúste tiež splátkový predaj či spotrebný úver

Ak nechcete siahať po pôžičkách ani hypotékach, je tu pre vás ešte možnosť splátkového predaja a spotrebný úver. V oboch prípadoch si však dajte pozor na to, aby ste v konečnom dôsledku nepreplatili. Spotrebný úver umožňuje požičať si aj väčšiu sumu bez dokladovania účelu jej čerpania, no často má vyšší úrok – pri dlhodobých splátkach preplatíte až o 60 %. Predaj na splátky závisí od konkrétneho poskytovateľa, oplatí sa teda vždy pozorne prečítať zmluvu a uistiť sa, že výsledná suma nebude dvojnásobná oproti pôvodnej cene výrobku.

Po akomkoľvek finančnom produkte už siahnete, musíte rátať s tým, že zaplatíte o trochu viac, než je samotná cena nábytku či spotrebičov. Dôležité je vybrať si tú najpriaznivejšiu možnosť pre vás a hlavne triezvo zvážiť všetky za a proti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite