Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chcete cez leto cestovať? Na čo si dať pozor

.sponzorované .promotion

Cestovanie je veľmi populárne. Dnes nie je problémom sadnúť do lietadla a zajtra ráno sa ocitnúť na opačnom konci planéty.

Chcete cez leto cestovať? Na čo si dať pozor Thinkstock

od uvedenia prvého auta uplynulo už viac ako 120 rokov, no za tú dobu spravilo ľudstvo ohromný pokrok. Zdá sa, ako by sa počas tejto histórie opakovali fázy, kedy sa autá podobali ako vajce vajcu a kedy boli veľmi odlišné. Dnes si veľa ľudí myslí, že žijeme znova v dobe, kedy je jedno, aké auto si kúpime. História áut nás učí, že tomu tak nie je. Porovnávanie je naopak veľmi dôležité.

kde získať informácie

Rady na cestu môžete získať najlepšie z dvoch zdrojov. Prvým sú vaši priatelia a známi, ktorí cestujú a ktorí už boli tam, kam chcete ísť na dovolenku alebo na výlet. Takýto zdroj informácií je veľmi cenný, pretože je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že pôjde o overené, spoľahlivé, pravdivé a nezávislé informácie, ktoré nič neprikrášľujú.

Druhou možnosťou je navštíviť cestovateľské portály a weby venované len cestovaniu. Tu získate veľké množstvo rôznych rád a tipov na cestovanie a to tak z hľadiska subjektívneho, napríklad od cestovateľov alebo redaktorov venujúcich sa cestovaniu, až po objektívneho charakteru.

Takýmto portálom je napríklad aj portál Cestujsi.sk, ktorý patrí pod skupinu Webnoviny. Web má špeciálnu kategóriu venovanú praktickým informáciám a radám pre cestovanie, kde sa rozoberajú nielen konkrétne dovolenkové destinácie, ale napríklad aj poistenie, rady týkajúce sa pasov a administratívy, prípadne tipy, ako ušetriť a neminúť zbytočne veľa peňazí. Navyše, všetky informácie sú pravidelne aktualizované a pribúdajú vždy nejaké nové.

zisťujte aj ďalšie zdroje

Okrem zmieneného portálu alebo webstránok podobného typu je dobré si pozrieť ešte iné zdroje informácií a tipov. Ak viete po anglicky, môžete skúsiť cez vyhľadávač Google nájsť rôzne cestovateľské blogy a to nielen Slovákov, ale všeobecne kohokoľvek, kto už cestoval a bol niekde, kam sa chystáte aj vy.

Druhou možnosťou sú sociálne siete, napríklad Facebook alebo Instagram. Tu sú síce dominantnou obsahu viac fotografie a multimédia, ale ak nájdete konkrétny profil nejakého cestovateľa, určite sa z času načas z jeho statusov a správ dozviete aj konkrétne tipy týkajúce sa cestovania, prípadne cieľovej krajiny alebo destinácie, kam chcete ísť.

Veľmi dobrým zdrojom sú aj oficiálne webové stránky daných krajín, miest alebo oblastí, avšak tu pozor. Zamerajte sa najmä na informácie týkajúce sa napríklad financií, politickej situácie alebo administratívnych záležitostí. Všetky ostatné informácie totiž už môžu spadať do kategórie subjektívnych informácií, kde pôjde viac o propagáciu ako o nezávislé informovanie.

video je viac ako slovo

V dnešnej dobe, kedy chcú ľudia všetko zažiť na vlastné oči, môže veľmi cenné rady a informácie poskytnúť aj video. Nemáme na mysli nejaké amatérske zábery z rodinnej dovolenky, ale hovoríme napríklad o videách iných cestovateľov. Najčastejšie ich môžete nájsť priamo na Youtube, alebo na iných podobných portáloch.

Takéto videá môžu tvoriť aj samotné turistické destinácie, atrakcie alebo celé krajiny, preto je treba dať pozor na to, čo je ešte reklama a čo už sú skutočné informácie o mieste, kam idete. Najlepšie je nájsť preto priamo videá od cestovateľov alebo na cestovateľských blogoch, kde sa dozviete naozaj nestranné informácie priamo od ľudí, ktorí cestujú a v danej krajine boli. Takéto tipy a rady sú doslova na nezaplatenie.

informácie aj od štátu

Ak vám stále nestačia informácie, môžete sa obrátiť aj na Ministerstvo zahraničia, konkrétne na webstránku informujúcu o konzulárnych a cestovateľských záležitostiach. Zistíte tu, čo potrebujete na cestovanie, kde potrebujete aké doklady a víza, nájdete tu aktuálne oznamy pred cestou a tiež aj zoznam zastupiteľských úradov a konzulátov po celom svete.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite