Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nielen podnikatelia majú daňové povinnosti

.sponzorované .promotion

Podávať rôzne daňové priznania a platiť dane nie je povinnosťou len podnikateľov, ako si to mnoho ľudí myslí. Aj bežný občan s tým musí rátať.

Nielen podnikatelia majú daňové povinnosti Thinkstock

platiť dane musí naozaj takmer každý. Ak ste zamestnaní na pracovný pomer, robí to za vás zamestnávateľ. Je to však len jeden typ dane, tzv. daň z príjmu. Možno to ani neviete, ale fyzické osoby, čo sú v bežnej reči vlastne všetci ľudia, musia ale platiť aj mnoho iných daní - najmä tie miestne. Ak nechcete nič zanedbať, mali by ste sa informovať už vopred o tom, aké povinnosti máte.

kde nájsť informácie

Chcete napríklad podať daňové priznanie a neviete, ako na to? Máte v podstate dve možnosti. Prvou je zaplatiť si niekoho, kto vám poradí alebo vám priamo daňové priznanie vyplní, druhou je hľadať rady zadarmo. Prvú možnosť využívajú prirodzene najviac podnikatelia, pre ktorých ide len o otravnú administratívu, ktorú nechcú príliš riešiť. Druhá možnosť je určená viac pre „bežných ľudí“.

Tou druhou možnosťou je spraviť si daňové priznanie sám a zistiť si aj to, čo všetko treba priznať, ako to treba nahlásiť a podať a ako vyplniť tlačivo. Ak hľadáte odpovede práve na tieto otázky, ale aj mnohé iné, začnite pátrať na internete po špecializovaných portáloch zameraných na daňové informácie a daňové povinnosti. Jedným z nich je aj známy portál Podnikám.sk, patriaci pod známu značku Webnoviny.

Na webe sú informácie nielen pre podnikateľov, ale prakticky pre všetkých, ktorí nejakým spôsobom musia komunikovať s úradmi ohľadom daní. Nájdete tu všetko, čo potrebujete vedieť, ak hľadáte informácie týkajúce sa daní, daňových povinností, priznávania daní, vypĺňania tlačív, ale aj informácie ohľadom termínov, dokedy treba akú daňovú povinnosť splniť. Skrátka - všetko na jednom mieste.

čo všetko musíte „priznávať“

Bežná fyzická osoba musí okrem dani z príjmu dávať pozor najmä na miestne dane. To znamená daň z nehnuteľností, daň za psa a dane špecifického charakteru, napríklad ak poskytuje ubytovanie turistom. Najviac sa ľudia stretávajú práve s prvými dvoma daňami, ktoré sú príjmom miestnej samosprávy.

Daň z nehnuteľností je treba platiť na jar, podobne ako aj daň za psa, pričom priznanie k tejto dani stačí spraviť len vtedy, ak sa niečo zmení. To znamená, že ak nadobudnete nehnuteľnosť, zmení sa jej právny či skutkový stav, prípadne ak si zaobstaráte psa, treba to nahlásiť správcovi dane, ktorým je miestny obecný alebo mestský úrad.

Následne budete dostávať každý rok už len výmer dane a stačí ju už len zaplatiť na základe priložených údajov. Ak nastanú nejaké zmeny, napríklad pes uhynie alebo predáte nehnuteľnosť, za ktorú ste platili daň, treba to oznámiť čo najskôr samospráve, aby ste nemuseli daň platiť zbytočne aj ďalší rok.

informujte sa aj na úradoch

Okrem rôznych internetových portálov, ktoré rozoberajú tému daní, sa netreba báť ani informovať ohľadom konkrétnych daní priamo na úradoch, ktoré sa nimi zaoberajú. V prípade dane z príjmu ide o daňové úrady, po novom Finančnú správu, v prípade miestnych daní o úrady obecné a mestské priamo v mieste vášho bydliska alebo v mieste, kde máte predmet dane.

Výhodou je, že môžete získať odborné a fundované informácie nielen ohľadom samotnej dani, ale aj napríklad ohľadom termínov a možností, ako podať daňové priznanie alebo ako daň zaplatiť. Niektoré obce či mestá umožňujú napríklad aj splátkové kalendáre, prípadne inak vychádzajú svojim obyvateľom v ústrety.

keď pomôže komunita

Netreba zabúdať ani na možnosť obrátiť sa na internetovú komunitu. Existujú rôzne diskusné fóra a stránky, ktoré sú zamerané priamo na daňové povinnosti a dane, prípadne na všeobecné povinnosti týkajúce sa fyzických osôb. No ani rôzne všeobecné fóra nemusia byť na škodu, ľudia tam môžu rozoberať aj takéto „nepríjemné témy“. Ak ich chcete nájsť, stačí len použiť vyhľadávač, napríklad Google.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite