Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Legislatívne zmeny zbytočne zaťažujú podnikateľov

.inzercia .promotion

Každoročne sa podnikatelia sťažujú na zmeny zákonov, ktoré ich neúmerne zaťažujú a zvyšujú náklady na podnikanie.

Legislatívne zmeny zbytočne zaťažujú podnikateľov Dušan Peško, CEO Cígler Software.

niektoré úpravy pritom platia krátku dobu a po roku sa zasa menia, no bez pozitívneho efektu pre podnikateľské prostredie. Horšie je, ak sú zmeny presadzované aj napriek vopred známym rizikám, či nízkym očakávaným efektom. Takým je podľa Dušan Peška, CEO Cígler Software, aj posledná legislatívna úprava DPH.

„Osobitný režim uplatňovania DPH na základe prijatých platieb nie je až takou pomocou malým a stredným firmám ako vláda proklamuje. Celý systém účtovania a výberu DPH zbytočne komplikuje firmám život a zvyšuje ich náklady. Táto novela bola totiž prijatá nie z iniciatívy podnikateľov, ale ako reakcia na platobnú neschopnosť jednej veľkej stavebnej firmy. Je to skôr populistické opatrenie, ktoré sa predostrelo verejnosti ako vládne riešenie situácie. Problémom však ostáva, že ak drobnému podnikateľovi odberateľ nezaplatí zo dodaný tovar či služby – podnikateľ musí svoje ostatné záväzky aj tak zaplatiť, či už svojím dodávateľom, alebo zamestnancom či sociálnej a zdravotnej poisťovni. Odložené zaplatenie DPH je tak iba minimálna záplata na jeho finančnú dieru.“

Naviac, režim odloženého platenia DPH môže na trhu znevýhodniť drobných podnikateľov – keďže je dobrovoľný, jeho využitie ovplyvní firmy, ktoré sa pre tento režim rozhodnú a zároveň aj ich odberateľov, platiteľov DPH. Preto je pravdepodobné, že odberatelia kvôli komplikáciám s DPH radšej uprednostnia iného dodávateľa.

Ďalším negatívnym dopadom sú náklady IT firiem na úpravu ekonomického softvéru, ktoré na konci dňa zaplatí klient-podnikateľ. Vo všeobecnosti platí, že ekonomické programy, predovšetkým tie, ktoré majú väzbu na účtovníctvo, DPH, alebo spracovanie mzdy, sú silne závislé na legislatívnych podmienkach konkrétneho štátu.

Ako tvrdí Peško, časté legislatívne zmeny stoja IT firmy veľa času a zdrojov. Tie by mohli byť využité na programovanie nových funkcií, ktoré by uľahčili prácu podnikateľom.

„Ak by sme nemuseli tak často meniť program kvôli zákonom, mohli by sme viac počúvať želania zákazníkov a dopĺňať funkcie, ktoré im pomôžu zefektívniť procesy a znížiť náklady. Aby ste ma nepochopili zle, nechcem povedať, že nereflektujeme potreby zákazníkov a programujeme iba legislatívu, ale niekedy ju programujeme zbytočne. Napríklad pred tromi rokmi sa u nás zaviedol kontrolný výkaz z DPH ako nástroj na boj s daňovými únikmi – ten sa osvedčil, systém sa celkom dobre rozbehol. Od januára tohto roka ale platí nová úprava DPH, ktorá paradoxne ide práve proti filozofii kontrolného výkazu.“

Neustále zmeny v pravidlách zaťažujú najmä živnostníkov a malé podniky, ktorí nemajú špecialistov a väčšinou ani kapacity na to, aby sledovali aktuálne zmeny v daňovej a účtovnej legislatíve. Preto sa často spoliehajú práve na účtovné softvéry, u ktorých predpokladajú, že podklady spracúvajú v súlade s aktuálnymi predpismi. Na jednej strane veľká dôvera, na strane druhej určitá nevôľa platiť IT služby. Podľa Dušana Peška je ekonomický softvér často vnímaný ako zbytočná nákladová položka.

„Na začiatku roka sa nám časť zákazníkov sťažuje, že musia platiť poplatky za údržbu softvéru, jeho aktualizáciu a úpravu podľa najnovších zákonov,“ hovorí. „Chápeme ich, ako firma sa nachádzame v tom istom podnikateľskom prostredí a vieme, že proklamovaná podpora malého a stredného podnikania je viac na papieri ako v reálnom živote. Preto sa snažíme, aby v cene podpory softvéru popri zmenách zákonov boli pribúdali aj vlastnosti a nové funkcie, ktoré im pomôžu robiť veci jednoduchšie a lepšie. Naviac, z praxe vieme, že užívatelia systémov Money či iDoklad sa púšťajú do účtovania nepoznajúc legislatívu, a preto sme systémy vyvinuli tak, aby boli jednoducho použiteľné aj pre laikov a najbežnejšie účtovné prípady vždy zaúčtovali správne.“

Množstvo legislatívnych zmien, ktoré sú často neprehľadné, sťažuje podnikanie a vytvára ďalšie dodatočné náklady. Ak by podnikatelia nemuseli tak často riešiť legislatívu, mohli by ušetrené prostriedky a energiu využiť na posilnenie svojej konkurencieschopnosti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite