Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cestovať s hotovosťou či s platobnou kartou?

.inzercia .promotion

Overte si, čo môžete na cestách očakávať od vašich platobných kariet, aká výška hotovosti je adekvátna a na čo si dávať pozor.

Cestovať s hotovosťou či s platobnou kartou? pressfoto/profimedia

ak sa chystáte cestovať po svete či už súkromne alebo služobne, je dobré zistiť si o cieľových destináciách čo najviac, aby ste sa na cestu vedeli finančne pripraviť.

hotovosť vs. platobná karta

Je všeobecne známe, že v zahraničí je výhodnejšie platiť kartou než meniť peniaze v zmenárni. Hlavný dôvod je ten, že banka vám zúčtovanú čiastku prepočíta v devízovom (bezhotovostnom) kurze, ktorý je pre vás výhodnejší, než valutový (hotovostný) kurz v zmenárni. Zároveň platobná karta predstavuje výhodu aj z bezpečnostného hľadiska. Vyšší obnos hotovosti nenosíte zbytočne všade so sebou a vaše peniaze máte chránené PIN kódom.

Taktiež v prípade straty hotovosti sa vám peniaze s najväčšou pravdepodobnosťou nevrátia, no v prípade straty karty si ju viete rýchlo nechať zablokovať, čím zabránite prípadnému ďalšiemu míňaniu finančných prostriedkov.

aká platobná karta sa vám pri cestovaní do zahraničia hodí?

S platobnými kartami, ktoré vydávajú globálne spoločnosti ako VISA, MasterCard, či American Expres, by ste mali vedieť platiť vo väčšine krajín sveta. Samozrejme, je dobré mať so sebou aspoň dve platobné karty – v ideálnom prípade debetnú aj kreditnú kartu. Ušetríte tak na poplatkoch napríklad pri výbere z bankomatu, ktoré sa v zahraničí rôznia.

Kreditná karta vám poslúži pri rezervovaní leteniek, hotelových izieb alebo áut v požičovniach. Je vhodná aj ako rezerva v prípade zvýšených cestovných nákladov, v nečakaných situáciách, ako napríklad porucha auta alebo ako rezerva na väčšie nákupy. Táto karta nie je viazaná na bežný účet. Ak kreditnú kartu ešte nemáte, o jej vydanie môžete požiadať vo svojej banke.

S kreditnou kartou nepoužívate vlastné finančné prostriedky, ale prostriedky banky. Tie môžete využívať bezúročne podľa bankou stanoveného obdobia (napríklad 47 dní). Výhodou kreditnej karty je aj to, že si k nej môžete dokúpiť aj komplexné cestovné poistenie. V niektorých prípadoch poistenie platí nielen pre držiteľa karty, ale aj pre spolucestujúcich rodinných príslušníkov.

Debetná karta je obyčajne dostupnejšia, než karta kreditná. Je to karta, ktorú štandardne dostanete k bežnému účtu. Pomocou debetnej karty čerpáte vlastné finančné prostriedky uložené na osobnom účte.

Pred cestou do zahraničia je dôležité skontrolovať si denný limit na vašej karte. Zamyslite sa, do akej výšky sa môžu vyšplhať vaše výdavky v priebehu jedného dňa, aby ste si denný limit nastavili k vašej spokojnosti.

V prípade, že sa rozhodnete navštíviť exotickú krajinu, odporúčame vám informovať sa v banke, či v danej krajine neexistujú obmedzenia pre používanie platobných kariet.

bezpečnostné opatrenia nielen na cestách:

- ak je to možné, využívajte sieť bankomatov svojej banky,
- pri zadávaní PIN kódu si druhou rukou zakryte klávesnicu,
- pri platbe v reštaurácií nespúšťajte kartu z dohľadu,
- nastavte si SMS notifikácie o zostatku na vašom účte,
- zistite si telefónne číslo na zákaznícku linku vašej banky, cez ktoré môžete kartu zablokovať v prípade straty alebo nahlásiť iný vzniknutý problém.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite