Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anne - Marie O'Connorová: Dáma v zlatom

.promotion

Vydavateľstvo Premedia ponúklo opäť čitateľský skvost. Film podľa tejto knihy je od júna 2015 v našich knihách, ale vrele odporúčame prečítať najprv knižnú podobu strhujúceho príbehu o známom portréte maliara Gustava Klimta Portrét Adely Blochovej-Bauerovej. Nie je totiž na svete veľa majstrovských diel, za ktorými sa ukrýva toľko vášne a lásky, ale aj tragédií.

Anne - Marie O'Connorová: Dáma v zlatom

Kniha je veľká tragická rodinná sága a zároveň sprievodca po histórii strednej Európy a Viedne za sto rokov. Autorka píše jednoducho, pravdivo a zrozumiteľne. Síce štýlom, ktorý nie je strhujúci, ale je zase taký uhrančivý a napínavý, že sa od knihy ťažko odtrhávate. Príbeh vo vás vzbudí úplne obyčajnú ľudskú zvedavosť, čo bude na ďalšej strane knihy, ktorá stojí za prečítanie.

Autorka románu Anne-Marie O'Connorová sama vyštudovala maľbu na Kalifornskej univerzite v Berkley. Neskôr fungovala ako zahraničná reportérka pre Reuters a sledovala vojnové konflikty v Nikaragui, Guatemale, Peru, či prevrat na Haiti. Dvanásť rokov písala v redakcii Los Angeles Times o politickým a kultúrnym témach. Všetky svoje životné skúsenosti pretavila do príbehu Marie Altmannovej a do mapovania dlhej a komplikovanej histórie diel maliara Gustava Klimta.

Kniha je nielen o maliarových modelkách, s ktorými si osud zahral krutú hru. Samotný umelec bol charizmatický muž s množstvom vzťahov a nemanželských detí. Patril k najvýraznejším zjavom svojho času. Na jeho obraze Dáma v zlatom je žena z vyšších kruhov. Jej židovská krv zohrá v príbehu väčšiu úlohu, ako by sa na začiatku minulého storočia mohlo komukoľvek čo i len prisniť.

Za sto rokov sa po strednej Európe a jej umeleckej bašte Viedni prehnali umelecké avantgardy, nacisti a povojnové divné roky, ktoré boli v znamení mýtu o Rakúsku ako prvej Hitlerovej obeti. Dejiny zmietli časť jej obyvateľov regiónu. Tiež umelecké diela, ktoré títo ľudia ako mecenáši podporovali. Kniha popisuje boj netere ženy s portrétu Adely Blochovej-Bauerovej Márie Altmanovej o navrátenie ukradnutých obrazov.

Zaznamenáva tiež osudy desiatok významných osobností európskeho kultúrneho života, ktorých životy sa preťali za nečakaných okolností. Výnimočný román Dáma v zlatom si môžete objednať na webovej stránke Gorila.sk tu http://www.gorila.sk/product/599008.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite