Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Investičné fondy lákajú čoraz viac Slovákov

.sponzorované .promotion ..ako je to (s)právne

Investičné fondy sú čoraz príťažlivejšie aj pre investorov na Slovensku. Do akých investičných fondov sa oplatí investovať a aké zhodnotenie investície môžete očakávať, vysvetľuje Tomáš Vall, riadiaci advokát advokátskej kancelárie L/R/P advokáti, s.r.o.

Investičné fondy lákajú čoraz viac Slovákov L/R/P advokáti, s.r.o.

na ktoré investičné fondy sa vo svojej profesii špecializujete a aký je záujem o investovanie do týchto fondov?

Špecializujeme sa najmä na české fondy kvalifikovaných investorov s uzavretou investorskou štruktúrou, s ktorými máme dlhoročné skúsenosti. Blízke legislatívne prostredie, absencia jazykovej bariéry a dostupnosť sú faktormi, ktoré investori vedia oceniť. S tým je spojený aj nami evidovaný dlhodobý nárast záujmu slovenských investorov o investovanie do týchto fondov. V poslednom období však napr. vyššie úrokové sadzby na termínovaných vkladoch s vyššou likviditou spôsobili zníženie objemu investícií do fondov. Klienti dávali prednosť kratším termínovaným vkladom namiesto dlhodobejších investícií do fondov.

akú výšku zhodnotenia svojich investícií teda môže investor reálne očakávať?

Závisí to od viacerých faktorov. V prvom rade je to samotné nastavenie fondu a jeho investičné zameranie. Potom je to situácia na trhu, ktorého vývoj je zásadný a ktorý neovplyvníme. Za dôležitý považujeme tiež výber vhodného obhospodarovateľa fondu, za ktorý hovoria jasné výsledky a ktorý dokáže pružne reagovať na núkajúce sa investičné príležitosti. Zo skúseností môžeme konštatovať, že výnos investora doteraz porážal infláciu, avšak pri rastúcich úrokových sadzbách sú vážnou konkurenciou iné vkladové produkty. Iná situácia je pri profesionálnych investoroch, ktorí preferujú investovanie do rizikovejších fondov a krátkodobý výnos nie je pre nich jediným kritériom pre rozhodovanie. Fondy vnímajú aj z hľadiska ich ďalších funkcií ako prostriedok diverzifikácie rizika alebo financovania projektov, kde umožňujú združovať zdroje viacerých investorov s obdobným investičným apetítom. Práve takýto typ investora je v poslednom čase naším typickým klientom.

čo napríklad obľúbené nehnuteľnostné fondy? Odporučili by ste klientom investovať do týchto fondov aj dnes?

Hneď na úvod je potrebné uviesť, že minimálne český trh je nehnuteľnostnými fondmi už relatívne presýtený. Na druhej strane týmto fondom dlhodobo dôverujeme. Veľmi dôležité je, že investovaním do nehnuteľností investujete do hmotného aktíva, ktoré reálne existuje. Fond teda za vynaloženú investíciu nadobudne skutočný hmotný substrát v podobe napr. nákupného centra či bytového domu.  Investované prostriedky sú investované do konzervatívnych aktív, ale stále pre mnohých akceptovateľných, na rozdiel od rôznych finančných produktov, ktoré sú vystavené volatilite trhu. 

dlhodobo sa venujete investičným fondom a práca kancelárie L/R/P advokáti, s.r.o. sa odzrkadlila aj umiestnením v medzinárodnom hodnotení advokátskych kancelárií LEGAL500. Ako hodnotíte toto umiestnenie?

Sme veľmi radi, že sa nám druhý rok po sebe ako relatívne mladej advokátskej kancelárii podarilo umiestniť sa medzi odporúčanými slovenskými kanceláriami v oblasti bankovníctva, financií a kapitálových trhov. Vnímame to ako silný záväzok do budúcna pokračovať v poskytovaní ešte kvalitnejších právnych služieb pre našich klientov. Navyše, v porovnaní s minulým rokom sa nám podarilo zaradiť aj medzi tzv. „Firms to watch“ v oblasti riešenia sporov a projektov a energetiky, čo nás motivuje ešte viac na sebe pracovať a s pomocou našich klientov sa etablovať medzi najlepšími aj v týchto oblastiach. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite