Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Genetické testovanie: čo sa ním zisťuje a kedy sa vykonáva?

.sponzorované .promotion

V posledných rokoch sa genetické testovanie stalo revolučným nástrojom v medicíne. Pomáha identifikovať riziká dedičných ochorení a ponúka cenné informácie pre plánovanie rodiny a zdravotnú starostlivosť.

Genetické testovanie: čo sa ním zisťuje a kedy sa vykonáva? DC Studio / Shutterstock.com

Čo je genetické testovanie?

Genetické testovanie je proces, pri ktorom sa skúma DNA jednotlivca. Existujú rôzne typy testov, od tých, ktoré určujú riziko dedičných chorôb, až po testy určené na plánovanie rodiny. Genetické testy pomáhajú vyhodnotiť potenciálne problémy u rodičov aj nenarodených detí.

Kedy sa vykonáva genetické testovanie?

Existuje niekoľko typov genetických testov. Prekoncepčné genetické testovanie sa vykonáva pred počatím a pomáha odhaliť riziká, ktoré by mohli ovplyvniť zdravie budúceho dieťaťa. Tieto testy môžu odhaliť dedičné ochorenia alebo chromozomálne abnormality. Toto genetické testovanie môžu podstúpiť aj ľudia, ktorí nemajú problém s plodnosťou, ale chcú len zistiť, či ich budúce dieťa bude zdravé. 

Preimplantačné genetické testovanie sa vykonáva na embryách vytvorených pri liečbe IVF pred implantáciou do maternice. Táto metóda umožňuje výber zdravého embrya bez potenciálnej genetickej záťaže.

Ako sa vykonáva genetické testovanie?

Prekoncepčné genetické testovanie sa začína úvodnou konzultáciou s lekárom, ktorý sa zameria na zistenie anamnézy páru a rodiny. Potom sa obom partnerom odoberie krv, z ktorej sa vykoná chromozómové testovanie. Tie sa roztriedia podľa veľkosti a charakteristických pásov do súboru nazývaného karyotyp. Tento súbor sa používa na identifikáciu potenciálnych rizík, ako je Downov syndróm, Edwardsov syndróm alebo Patauov syndróm. Podľa výsledkov sa potom odporučí vhodná liečba. 

Preimplantačné genetické testovanie sa vykonáva tak, že sa odoberie niekoľko buniek z embryí na 5. až 6. deň ich vývoja a pracuje sa s nimi v genetickom laboratóriu. Metódy Karyomapping alebo OneGene PGT dokážu vylúčiť akékoľvek zriedkavé dedičné ochorenia. 

Reprodukčná klinika Repromeda je jedným z lídrov v tejto oblasti s vlastným laboratóriom, ktoré využívajú kliniky IVF po celom svete. Objednajte sa v Brne alebo Ostrave a zabezpečte si, že vaše dieťa bude zdravé.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite