Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podujatie k dvom rokom vojny aj dvom rokom pomoci Ukrajine

.sponzorované .promotion

Vo štvrtok v Bratislave si pripomenieme dva roky vojny, ale i dva roky pomoci na Ukrajine – formou podujatia, ktoré organizuje slovenská platforma Ambrela, združujúca humanitárne a rozvojové organizácie, pomáhajúce núdznemu obyvateľstvu na východ od našich hraníc. Budú ocenené humanitárne osobnosti naprieč sektormi a prebehne i diskusia o pokračovaní pomoci SR pri obnove Ukrajiny.

Podujatie k dvom rokom vojny aj dvom rokom pomoci Ukrajine

koncom februára si pripomíname dva roky vojnovej operácie Ruska na Ukrajine, hoci jeho agresia tam trvá už od roku 2014. Pripomínáme si však aj dva roky humanitárnej pomoci SR tamojšiemu obavateľstvu. Pri tejto príležitosti platforma Ambrela pripravuje na 22. februára v bratislavskom kostole Klarisiek podujatie s názvom ‚Dva roky vojny’. 

„Chceli by sme poďakovať všetkým našim partnerom a najmä občianskej spoločnosti za pretrvávajúcu solidaritu a kontinuálne doručovanie humanitárnej pomoci núdznym a presídleným ľuďom priamo na Ukrajine. Zároveň chceme v rámci tohto ‚commemoration & policy eventu‘ diskutovať o tom, ako by sme spoločne mohli pomáhať efektívne aj naďalej a prečo bude pri obnove Ukrajiny dôležitá pomoc našich občianskych organizácií,“ objasňuje význam podujatia výkonný tajomník platformy Ambrela, Daniel Kaba. 

Toto podujatie bude priestorom na ukážku aj reflexiu toho, ako občianska spoločnosť v uplynulých dvoch rokoch na Ukrajine pomáhala. Súčasťou budú prezentácie humanitárnych organizácií Ambrely (konkrétne Človek v ohrození a STEP IN), výstava fotografií SAMRS s ukážkami SlovakAid projektov (Slovenskej katolíckej charity, ADRA Slovensko a ďalších), príhovory hostí a panelová diskusia. Prítomným sa prihovorí veľvyslanec Ukrajiny v SR, Myroslav Kastran, a vedúci Zastúpenia Európskej komisie ZEK na Slovensku, Vladimír Šucha. 

„V panelovej diskusii s názvom ‚Ako ďalej ¬– miesto a možnosti slovenských organizácií pri obnove Ukrajiny‘ zhodnotíme, ako vyzerala a akým výzvam čelila distribúcia humanitárnej pomoci na východ od SR; aký vplyv má humanitárna kríza na tamojšie obyvateľstvo; aké budú jeho potreby vzhľadom na rozsah škôd a dĺžku vojny; a tiež načrtneme, ako prepojiť mimovládny sektor s biznisom pri obnove krajiny,“ uvádza Daniel Kaba z Ambrely, ktorý bude panel moderovať. 

Pozvanie do diskusie prijali: Zuzana Kaparová (vedúca zastúpenia Európskej investičnej banky EIB na Slovensku), Allan Bussard (riaditeľ, Nadácia Integra), Tatiana Svrčková (predsedníčka ASFIN a senior špecialistka spoločenskej zodpovednosti, Telekom) a Tomáš Bokor (riaditeľ Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu SAMRS).

Súčasťou podujatia bude aj oceňovanie humanitárnych osobností v kategórii štátna správa, mimovládna organizácia a biznis sektor. O hudobné vystúpenia sa postarajú Charkivské národné akademické divadlo opery a baletu a Sona Kmet. 

Platforma rozvojových organizácií – Ambrela (skrátene Ambrela) je strešnou organizáciou 30 prevažne mimovládnych organizácií na Slovensku, ktoré sa venujú humanitárnej pomoci, rozvojovej spolupráci, globálnemu vzdelávaniu, trvalo udržateľnému rozvoju – doma aj v zahraničí. Tretina z nich sa aktívne venuje práve humanitárnej pomoci pre vnútorne presídlené a núdzne osoby priamo na Ukrajine. 

Podujatie realizuje Ambrela vďaka podpore SR cez SlovakAid, ZEK, EIB, Veľvyslanectva Ukrajiny v SR, Veľvyslanectva USA v SR a EÚ cez program Stronger roots a je primárne určené zástupkyniam a zástupcom občianskej spoločnosti, štátnej správy, filantropického a biznis sektora. Ide o príležitosť na posilnenie komunity tých, ktorí podporujú pomoc SR Ukrajine. Viac info o programe podujatia a aktivitách Ambrely tu.

Text a foto: Ambrela.org 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite