Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najefektívnejšie je vyrábať elektrinu tam, kde sa aj spotrebuje

.sponzorované .promotion

Každý tretí dom bude mať podľa odhadov Západoslovenskej distribučnej o desať rokov inštalovaný obnoviteľný zdroj elektriny. Zvýšený záujem o fotovoltické riešenia na strane domácností i podnikateľov eviduje spoločnosť predovšetkým posledné dva roky.

Najefektívnejšie je vyrábať elektrinu tam, kde sa aj spotrebuje

Ruská agresia, energetická kríza, skoky v cenách energií, toto všetko spôsobilo, že mnoho majiteľov rodinných domov dnes zvažuje fotovoltiku. V neposlednom rade ide o čistejší zdroj energie: aj Európska únia deklaruje záujem o rozširovanie podielu obnoviteľných zdrojov v energetickom mixe, v prípade Slovenska by mal byť tento podiel v roku 2030 na úrovni 35%. Jedným zo spôsobov, ako zvýšiť tento podiel je práve využívanie fotovoltických riešení.  

Záujem na Slovensku je obrovský. Len Západoslovenská distribučná (ZSD) vlani spracovávala 10násobne viac žiadostí o pripojenie malých fotovoltických zdrojov ako v predchádzajúcom období. Spolu pripojila už 17 tisíc takýchto zdrojov s celkovým inštalovaným výkonom 105 MW. Tento výkon, jednoducho vysvetlené, predstavuje takmer štvrtinu nominálneho výkonu jedného bloku jadrovej elektrárne. ZSD vníma v rámci svojho programu ESG zameraného na udržateľné a etické podnikanie pripájanie fotovoltiky ako jednu zo svojich priorít. 

Pán Miloš bol presne desaťtisícim zákazníkom, ktorému vlani spoločnosť Západoslovenská distribučná pripojila do sústavy fotovoltické riešenie. Čo jeho motivovalo k rozhodnutiu zainvestovať do takéhoto riešenia? „Pre fotovoltiku som sa rozhodol hlavne z ekonomických dôvodov. V rodinnom dome mám elektrické kúrenie, mal som pomerne vysoké faktúry a hrozilo, že cena elektriny bude výrazne stúpať. Mám nainštalovaných 24 panelov, časť elektriny, ktorú nespotrebujem, si ukladám do virtuálnej batérie. Uvedomujem si, že toto riešenie je pomerne nákladné a jeho návratnosť je niekoľko rokov. Ale vzhľadom k tomu, že aj na jednotlivé komponenty je pomerne dlhá záruka, považujem túto investíciu na bezpečnú a rozumnú.“

Investíciu do fotovoltického riešenia je potrené brať v dlhodobom meradle, jej návratnosť sa pohybuje v závislosti od samotného riešenia v rozmedzí 7 až 10 rokov, pričom vďaka dotačným schémam môže byť návratnosť nižšia. Aj samotná distribučná spoločnosť upozorňuje, že je veľmi dôležité správne nadimenzovanie fotovoltického riešenia. To je dôležité tak z pohľadu zákazníka, ako aj z pohľadu distribučnej sústavy. Najoptimálnejšie riešenie pre zákazníka je také, pri ktorom čo najviac vyrobenej elektrickej energie spotrebuje v rovnakom mieste a v rovnakom čase  ako je samotná inštalácia fotovoltického riešenia. Vtedy je aj ekonomická návratnosť takéhoto riešenia najvýhodnejšia.

Aj keď ide o pomerne veľkú inštaláciu, ktorá si vyžaduje komunikáciu s dodávateľom zariadenia aj distribučnou spoločnosťou, celý proces pripojenia do distribučnej spoločnosti je jednoduchý a zrozumiteľný. Prebieha online, čím som mal na jednej strane možnosť kedykoľvek sledovať stav mojej žiadosti a na druhej strane som vďaka jednoduchým inštrukciám vedel, ako mám postupovať,“ doplnil pán Miloš. 

Napriek nárastu dopytu zákazníkov po pripojení panelov ZSD tento nápor zvláda a je pripravená na rastúce požiadavky aj v budúcnosti. Vzhľadom k tomu, že záujem o inštalovanie fotovoltickcých riešení sa zvýšil nárazovo, reagovať musela aj distribučná spoločnosť. V minulom roku sa podarilo celý proces pripájania týchto zdrojov do distribučnej sústavy presunúť do online prostredia a prebieha cez aplikáciu e-Žiadosti, čím je na jednej strane jednoduchší, lebo sa eliminujú chyby v jednotlivých krokoch. Zároveň sa výrazne skrátil čas celej realizácie fotovoltického riešenia.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite