Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sneh na streche: Ako riešiť tento problém a kedy môže byť nebezpečný

.sponzorované .promotion

Sneh na streche môže narobiť veľa problémov. Najmä v prípade plochej strechy, kedy je ho potrebné odstraňovať. No i šikmé strechy by mali byť vybavené doplnkami, ktoré zabránia náhlemu zosuvu snehu.

Sneh na streche: Ako riešiť tento problém a kedy môže byť nebezpečný

Sneh na streche je bežný jav v mnohých klimatických pásmach, najmä počas zimných mesiacov. Jeho prítomnosť môže byť nielen náročná na údržbu, ale tiež môže predstavovať vážne bezpečnostné riziko pre majetok a ľudí. Ako tomu zabrániť? Existujú jednoduché ale účinné riešenia. 

Koľko váži sneh na streche?

Sneh na streche môže mať rôznu hmotnosť v závislosti od jeho typu – od ľahkého suchého snehu až po ťažký zamrznutý sneh. Vzhľadom na tieto faktory môže sneh na streche domu vyvíjať zaťaženie od 30 do viac ako 200 kg na meter štvorcový. 

V našom klimatickom pásme treba počítať so snehom ako s premenlivým zaťažením v procese dimenzovania konštrukčných prvkov budovy (najmä strechy). Hodnota zaťaženia snehom, ktorá by sa mala brať do úvahy pri výpočtoch, závisí okrem iného od klimatickej zóny, v ktorej sa má projektovaná budova nachádzať. Pri výpočte konštrukčných prvkov sa berie do úvahy aj geometria a uhol strechy, ako aj miestne podmienky.

Ploché a šikmé strechy – aké škody môže sneh napáchať?

Ploché strechy sú zvlášť náchylné na akumuláciu snehu, pretože ich malý sklon nedovolí snehu prirodzene sa zosúvať. V takýchto prípadoch je nevyhnutné efektívne odstraňovanie snehu, aby sa predišlo jeho dlhodobému zotrvávaniu, čo by mohlo viesť k poškodeniu strešnej konštrukcie. 

Na druhej strane, šikmé strechy majú väčší sklon, ktorý umožňuje rýchlejšie zosunutie snehu. Avšak, náhle uvoľnenie veľkého množstva snehu môže byť nebezpečné pre osoby a majetok v okolí. Preto je dôležité použiť systémové riešenia, ako sú snehové zábrany a lapače, ktoré zabraňujú náhlemu zosuvu snehu.

Ako riešiť problém so snehom na streche

Balex Metal ponúka širokú škálu produktov pre efektívne riešenie problematiky snehu na streche. Medzi ich produkty patria strešné membrány, ktoré zabraňujú prenikaniu vody a snehu do strešných vrstiev, zatiaľ čo zabezpečujú odvod vodnej pary z miestností pod strechou. Dlhodobú životnosť a odolnosť strechy zaisťujú tiež tesniace pásky na zabezpečenie kritických miest na streche a plechové lemovanie.

Na šikmých strechách sa osvedčili špeciálne snehové zábrany a snehové zábradlie, ktoré minimalizujú riziko náhleho zosuvu snehu. Tieto zariadenia sú umiestnené v blízkosti odkvapovej línie strechy a pomáhajú kontrolovať pohyb snehu z najvyšších zón svahu, čím znižujú riziko nebezpečného padania snehu z výšky.

Okrem toho pri konštrukcii strechy sa oplatí myslieť aj na stupačky a komínové lavičky, ktoré zabezpečujú bezpečný prístup na strechu pre jej údržbu alebo kontrolu. Tieto doplnky sú nevyhnutné pre bezpečné a efektívne zvládnutie snehových podmienok na streche.

Riešenie problému snehu na streche je kľúčové pre bezpečnosť a dlhodobú životnosť budovy. Treba však vybrať správne riešenia pre konkrétny typ strechy a podmienky. Výrobky a riešenia od Balex Metal ponúkajú komplexný a spoľahlivý prístup k zvládnutiu snehových zrážok na streche, či už ide o ploché alebo šikmé strechy. Ich produkty sú navrhnuté tak, aby zabezpečili maximálnu bezpečnosť a efektivitu pri riešení snehových problémov, čo ich robí ideálnym partnerom pre každého, kto hľadá spoľahlivé a efektívne riešenia pre sneh na streche.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite