Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hradby Samoty – Bratislava Intermezzo 2023

.sponzorované .promotion

Pokračovanie klubovej edície festivalu Hradby Samoty s podtitulom Bratislava Intermezzo sa uskutoční 17.-18. novembra v priestoroch kultúrneho centra A4 – priestore pre súčasnú kultúru. Na festivale sa predstaví 10 špičkových zahraničných hudobných aj audiovizuálnych projektov. V krátkosti by sme chceli predstaviť každého z účinkujúcich.

Hradby Samoty – Bratislava Intermezzo 2023

headlinerom festivalu bude projekt britského experimentálneho hudobníka Williama Bennetta, ktorého ľudia môžu dobre poznať z legendárnych pionierov noise/power electronics Whitehouse, ktorí vznikli už v 1980. Bennett v roku 2008 založil popri Whitehouse nový projekt Cut Hands, ktorý je ovplyvnený africkými domorodými rytmami a haitským voodoo, kde spája tieto prvky s elektronikou, noisom. Inovatívny prístup Cut Hands k perkusiám a zvukovým scénam priniesol oddaných nasledovníkov v experimentálnej hudbe, čím si upevnili svoje miesto ako jeden z najvzrušujúcejších a najprestížnejších počinov v tomto žánri.

Ďalším skvelým projektom je projekt Bad Sector talianského hudobníka, experimetátora a lovcu zvukov Massima Magriniho. Pôsobí na scéne už od roku 1994 a jeho debutový album Ampos sa považuje za jeden z referenčných albumov žánru dark ambient. Magrini svoje zvuky nahráva v extrémnych podmienkach ako sú jaskyne, rôzne staré továrne, venuje sa podvodnému nahrávaniu a v jeho hudbe využíva aj zvuky a signály z vesmíru. 

V najextrémnejšej polohe sa na festivale predstaví projekt Gnaw Their Tongues  holandského multiinštrumentalistu Mauriceho de Jonga. Gnaw Their Tongues nie je nič ľahké na strávenie – kombináciou black metalu, noisu, industrialu a jeho extrémneho sonického vystúpenia dostáva poslucháčov do katarzie. 

Poľský projekt Arrm  je naopak niečo veľmi pokojné a príjemné. Za projektom stojí skladateľ Artur Ruminski (Furia, Thaw, Gruzia) a žánrovo môžeme nájsť v ich hudbe drone, ambient, spiritual jazz z konca 70tych rokov, či dokonca dub. Arrm je krásna hudba, ktorú ocenia fanúšikovia Barn Owl, Earth alebo nálad z Badalamentiho soundtracku pre Twin Peaks.   

Za českým projektom Aghiatrias stojí avantgardný skladateľ Vladimír Hirsh doprevádzaný svojim dlhoročným spolupracovníkom Tomom Saivonom. Aghiatrias je charakteristický Hirshovým zvukom integrovanej hudby, kde spája silné orchestrálne prvky s industriálnou a dark ambientnou hudbou.  Vladimír Hirsch je aktívny na scéne už od 70tych rokov a okrem svojej sólovej kariéry pôsobí/l v projektoch ako Skrol, Der Marabu, Zygote a ďalších. 

Ďalším českým projektom je avatgardný projekt Do Shaska!, ktorý začal pôsobiť už koncom 80tych rokov. Ústrednou postavou je umelec Michael Čihák, ktorý stojí aj za vydavateľstvom Galerie Gryf. Do Shaska! je elektroakustický post-industrial/etno/tribal projekt spájajúci elektronickú, klasickú hudbu a akustické nástroje ako fagot, fujaru a ďalšie. Od počiatkov sa zameriavajú na adaptáciu vplyvov industrialu, word music a ambientu so silným rituálnym až domorodo-tranzovým prejavom. Ich vystúpenia sú až divadelné predstavenia, umelci vystupujú v maskách.  Hexendisco. 

Noire Antidote je holandský experimentálny / post-industriálny projekt silne ovplyvnený witch houseom. Skreslené basové linky, hluk, dojemné neoklasické melódie v kombinácii s agonistickými chorálmi rozliehajúcimi sa hudbou. Ich albumy vydal Francúzky label Audiotrauma. 

Ultra dark ambient zo stajne labelov ako Cyclic Law, či Cold Meat Industry - taliansky projekt New Risen Throne mieša pomalé melancholické melódie s hlbokými basovými frekvenciami vynárajúcimi sa z toho najhlbšieho podzemia. NRT je vzácna entita na živej scéne, ktorú si nesmiete nechať ujsť! Je doprevádzaný veľmi silnou autorskou videoprojekciou a v Bratislave s ním bude hosťovať aj lokálny pionier dark ambientnej scény Phragments.  

Magadan je projekt radený hudobne na scénu power electronics / noise / industrialu. Ich vystúpenia sú veľmi silné, ako zvukovo, tak ich živým prejavom. Magadan sú mementom doby, poukazujú na najhoršie ľudské stránky, na nezmyselnosť totalitných režimov a vyzdvihujú slobodu jednotlivca.

Z Budapešti sem zase prichádza hudobník, ktorý nesie pseudonym LivingTotem. Jeho hudba je mixom industriálnych beatov a kmeňových rytmov. Inteligentné zvukové spracovanie a aranžmány, mechanická presnosť a organická prirodzená sila sú čerešničkou na vrchole tohto projektu. Vydáva u Ant-Zen a to je zárukou silného zážitku. 

Prijmite pozvanie na toto podujatie a príďte si vychutnať 10 jedinečných a špičkových koncertov už 17.- 18. novembra v bratislavskej A4ke. 

Hradby Samoty – Bratislava Intermezzo 2023

  • CUT HANDS (Veľká Británia)
  • BAD SECTOR (Taliansko)
  • GNAW THEIR TONGUES (Holandsko)
  • ARRM (Poľsko)
  • AGHIATRIAS (Česko)
  • DO SHASKA! (Česko)
  • NOIRE ANTIDOTE (Holandsko)
  • NEW RISEN THRONE (Taliansko)
  • MAGADAN (Česko)
  • LIVINGTOTEM (Maďarsko) 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite