Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skutočné obdobie našich životov

.sponzorované .promotion

Lock downy či nútená izolácia vplývala na každého inak. Vo väčšine z nás eskalovali obavy a strach. Boli však aj ľudia, ktorí svoj čas využili efektívne a vytvorili nápady a projekty, z ktorých budeme čerpať ešte dlhé roky. Jedným takým príjemne vizuálnym výsledkom je aj séria CLOSE od Michala Zahornackého.

Skutočné obdobie našich životov

michal Zahornacký je slovenský fotograf zameriavajúci sa na umelecké figuratívne portréty a urbanistickú fotografiu s experimentálnymi prvkami.

Ako fotograf má tendenciu presadzovať umelecký prístup ku každému žánru, na ktorý sa zameriava. Svoju tvorbu umiestňuje na tenkú hranicu medzi realitou a fikciou. V posledných rokoch sa inšpiroval témami ako identita, dynamika, tradície či ľudské telo.

Michalove fotografie sú silné a sústredené, len málo detailov poukazuje na konkrétnu myšlienku alebo emóciu. Vďaka jedinečnému použitiu svetla a tieňovania vytvárajú kúsky štruktúru a zdôrazňujú krásu jeho objektu. Fotografia sa pohráva s očakávaniami diváka a necháva ho žasnúť alebo jednoducho absorbovať.

Pre portfólio Michala Zahornackého bola dlhú dobu typická portrétna fotografia s výraznou farebnosťou a experimentovaním s deformáciou obrazu pomocou vodnej plochy alebo zrkadiel, pripomínajúcou grafickú manipuláciu. Lock downy a nútená izolácia v dôsledku pandemickej situácie obrátila jeho pozornosť na to jediné dovolené: prostredie extravilánov a prázdnych ulíc sídlisk. Repetitívna geometrická štruktúra panelových domov sa tak stala ideálnym impulzom k ďalšiemu rozvíjaniu manipulovania obrazu, no tentokrát smerom k digitálnej postprodukcii: multiplikácii, zrkadleniu, deformovaniu prvkov architektúry alebo zvýrazňovaniu ich plošnej farebnosti. Séria CLOSE tak stojí na pomedzí dokumentárnej fotografie a voľných grafických výstupov.

Názov CLOSE vyjadruje skutočné obdobie našich životov, keď sme boli nútení udržiavať dištanc a sociálne sa utiahnuť. Nabáda k otázke, či nás táto skúsenoť ako ľudstvo priviedla bližšie k sebe, alebo práve naopak, uzavrela.

Publikácia CLOSE nie je typický fotobook, je skôr autorskou knihou. Na jej koncepcii sa spoločne s Michalom Zahornackým podieľala umelkyňa Katarína Karafová a grafický dizajnér Matúš Stenko. Knihu CLOSE si môžete predobjednať na stránkach DONIO.sk kde aktuálne vrcholí kampaň.

Michal ZahornackýMichal Zahornacký

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite