Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hiromi sa vracia na Slovensko a uzavrie jubilejný 15.ročník One Day Jazz Festivalu

.sponzorované .promotion

One Day Jazz Festival sa v súčasnosti radí medzi popredné medzinárodné festivaly, ktoré majú osobitosť aj tradíciu. Oslavou 15. narodenín festivalu bolo aj vyše 15 unikátnych koncertných vystúpení od mája do novembra tohto roku.

Hiromi sa vracia na Slovensko a uzavrie jubilejný 15.ročník One Day Jazz Festivalu

„tým, že sme tento rok k 15. výročiu vstúpili aj do zóny V4 sa nám úspešne podarilo zorganizovať podujatia v Budapešti, Prahe a rovnako vo viacerých slovenských mestách. A záver festivalu nášho jubilea ukončíme rovnako svetovo. Festival je pre nás sviatkom a bodku za tým 15. ročníkom urobí svetoznáma japonská klaviristka Hiromi. S Hiromi som precestoval kus sveta, na ODJF vystupovala už dvakrát a veľmi sa teším, že práve ona symbolicky uzavrie festival. Vystupovala na najlepších jazzových pódiách a festivaloch sveta, vrátane Montreux, Umbria, North Sea, Newport a Monterey. Teraz k nám príde predstaviť svoj nový projekt s unikátnym obsadením svetoznámych inštrumentalistov moderného jazzu a nový album, symbolicky 15. novembra do Veľkého štúdia Slovenského rozhlasu v Bratislave.“ pozýva zakladateľ a riaditeľ festivalu Martin Valihora.

Hiromi charakterizuje tento album a koncertný program ako „novú dobrodružnú cestu. “„Nahrávanie albumu je ako tvorba filmu a ja som ten režisér, ktorý hľadá dokonalého herca pre každú rolu." hovorí Hiromi. Pre svoje nové kvarteto, Hiromi's Sonicwonder, si vybrala skvelých amerických hudobníkov: basgitaristu Hadriena Ferauda, bubeníka Genea Coyea a trumpetistu Adama O'Ferrilla.

Dlhoroční fanúšikovia si možno spomenú, že skoršie albumy Time Control (2007) a Beyond Standard (2008), ktorých súčasťou bol aj Martin Valihora, sú nazývané ako Hiromi's Sonicbloom a zdôrazňovali elektronické tóny. Aj tu je to tak. „Keď používam toto slovo, 'sonic', je to moja elektrická stránka. Hrám oveľa viac na klávesoch v porovnaní s mojimi inými kapelami.“ „Sonicwonderland“ oslavuje zvuky vytvorené na jej analógovom modelovacom syntetizátore Nord Lead A1 a Nord Electro 5D. „Keď skladám na klávesoch, vždy vytváram niečo úplne odlišné od toho, ako keď skladám na klavíri.“

Album Sonicwonderland bol nahratý za len tri a pol dňa v Skywalker Sound Stage v Nicasio v Kalifornii, kde predtým nahrávala svoj sólový klavírny album Spectrum (2019). Predprodukcia bola minimálna, ale veľmi dôkladná: dva dni skúšok v New Yorku nasledované dvanástimi koncertmi za sebou v Minneapolise a Oaklande. „Bol to skvelý spôsob, ako sa pripraviť na nahrávanie,“ hovorí. „Šli sme do štúdia a hrali sme tak, ako by sme hrali naživo,“ až po použitie presne toho istého klavíra z oaklandských klubových koncertov, ktorý pripravil rovnaký klavírny technik Shintaro Hoshino.

Hiromi - narodená v Hamamatsu v Japonsku, začala študovať klavír, keď mala šesť rokov. Keď mala 17 rokov, Chick Corea ju pozval, aby s ním hrala na koncerte v Tokiu. Študovala na Berklee College of Music v Bostone, Massachusetts, kde ju viedla jazzová legenda Ahmad Jamal. Sonicwonderland je jej dvanástym štúdiovým albumom a druhým albumom roku 2023; už skôr v tomto roku nahrávala soundtrack k animovanému filmu Blue Giant, ktorý je založený na populárnom Mangovi.

Koncert sa uskutoční v Bratislave už 15. novembra 2023 vo Veľkom štúdiu Slovenského Rozhlasu a koncert uzavrie 15. ročník One Day Jazz Festivalu.

Vstupenky sú v predaji exkluzívne v sieti Ticketlive.sk

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite