Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krátke filmy sa vracajú do Banskej Bystrice s festivalom AZYL SHORTS 2023

.sponzorované .promotion

Banská Bystrica sa už po tretí raz stane mestom, ktoré ožije filmami. Festival krátkych filmov AZYL SHORTS je unikátnym podujatím, vďaka ktorému dostávajú šancu prezentovať svoje filmárske umenie autori z celého sveta. Už tradične sa hlavným premietacím plátnom festivalu stane kino Filmového klubu Múzea SNP, filmárske workshopy a masterclassy opäť čakajú filmových nadšencov na Akadémii umení a skutočne pestrý off-program v podobe koncertov, filmového kvízu či párty si spoločne užijeme v Centre nezávislej kultúry Záhrada a Urban Spote.

Krátke filmy sa vracajú do Banskej Bystrice s festivalom AZYL SHORTS 2023

takto približuje nadchádzajúci ročník festivalu jeho riaditeľ Viliam Štrelinger: “Pre mňa osobne sú tento rok na festivale AZYL SHORTS okrem výnimočného filmového programu dôležité tri novinky. Prvou novinkou je téma “empatia” na filmárskych workshopoch. Mám radosť, že sme mohli o tejto téme intenzívne hovoriť s pár desiatkami študentov. Novinkou je aj medzinárodný projekt s názvom AZYL Friendship. Počas neho sa študenti z krajín V4 a Ukrajiny rozdelia do filmových tímov a počas 24 hodín nakrútia vlastné krátke filmy na spomínanú tému empatia. Na festivale AZYL SHORTS tiež spoznáme víťaza najlepšieho workshopového filmu. Ďalšou novinkou, a pre mňa silnou stránkou festivalu, sú aj večerné eventy - bohatý hudobný program, hororové premietanie, či filmový kvíz Petra Konečného.”

Pozrite si víťazné filmy roka 2022! Kategória 1 minúta.

Slávnostné otvorenie festivalu s krátkymi filmami z prestížnych svetových festivalov ako je Cannes, Karlovy Vary či ocenenia Oscar je naplánované na stredu 18. októbra o 17:30 v kinosále Múzea SNP v prvom pásme “BEST SHORTS”. Otvorenie festivalu sa samozrejme nezaobíde bez kvalitného koncertu. Tento ročník to na off-programe v Záhrade CNK o 19:30 odpália hneď dve obľúbené alternatívne kapely - Papyllon [sk] a The Valentines [cz].

Festivalový štvrtok 19.10. prinesie ďalšie premietania. O 10:00 to bude “koštovka” krátkych filmov z Ukrajiny v Záhrade CNK a večerný program v Múzeu SNP vyplní výber filmov Slovenského filmového ústavu “Vášeň pre povinnosť” o 16:30. Pokračovať budeme druhým pásmom toho najlepšieho z filmových festivalov o 18:00. Po premietaní sa opäť presunieme do Záhrady, kde si o 20:00 filmoví fanúšikovia určite prídu na svoje vďaka kvízu s guru slovenskej kinematografie Petrom Konečným.

Pozrite si víťazné filmy roka 2022! Kategória 5 minút:

Piatkové ráno opäť začne v Záhrade, tentokrát pásmom “kraťasov” z Iránu o 10:00. Výber toho najlepšieho zo Slovenska a Čiech si budeme môcť pozrieť v Múzeu SNP o 16:00 a nasledovať bude tretie pásmo tých najlepších festivaloviek z celého sveta o 18:00. Zároveň si v Záhrade budeme mať možnosť pozrieť tvorbu účastníkov a účastníčok workshopu, ktorí na svojich krátkych filmoch spoločne s lektormi pracovali už od pondelka 16. októbra. Piatkovému večeru však nepadne posledná klapka bez poriadnej párty. Tá návštevníkov a návštevníčky festivalu čaká v URBAN SPOTe vďaka DJským hviezdam alternatívnej a techno hudby, akými sú Nina Pixel [sk], DJ Whithe [sk], NIVVA [cz] alebo MIKLEI [ua]. To však v piatok nebude všetko - v URBAN SPOTe bude k blížiacej sa halloweenskej atmosfére pripravené aj pásmo hororových krátkych filmov!

Ešte predtým, než sa s festivalom AZYL SHORTS 2023 rozlúčime, si v sobotu 21. októbra pozrieme to najlepšie z animovanej tvorby pre najmenších na premietaní výberu Fest Anča o 15:00 v Záhrade. Tiež o 15:00 sa v Múzeu SNP pozrieme na filmovú tvorbu z Poľska a Maďarska. Festival zakončíme slávnostným ceremoniálom o 18:00, kde budeme môcť vidieť to najlepšie z celého festivalu AZYL SHORTS 2023 a dozvieme sa názvy víťazných filmov a mená ich autorov. Filmy bude hodnotiť medzinárodná porota v zložení: Zuzana Gindl Tatárová [sk], Radka Hoffmanová [cz], Krzysztof Sienkiewicz [pl], Csaba Bollok [hu] a Kyrylo Marikutsa [ua]. Na úplný záver si opäť zatancujeme, tentokrát v Záhrade vďaka slovenskému DJovi a producentovi známemu ako Isama Zing.

Pozrite si víťazné filmy roka 2022! Kategória videoklip

Program festivalu AZYL SHORTS 2023 aj tentokrát zahŕňa rôzne masterclassy s filmovými profesionálmi na Akadémii umení či premietania krátkych filmov pre stredné školy. Novinkou je medzinárodný projekt AZYL FRIENDSHIP so študentmi a študentkami z krajín V4 a Ukrajiny, ktorý spĺňa funkciu koprodukčného trenažéru pre mladých umelcov a umelkyne.  Nakoľko je program festivalu skutočne bohatý, každý filmový fanúšik či fanúšička filmu si zaručene príde na svoje!

Detailný program festivalu nájdete na našej webovej stránke tu. Akreditáciu na filmový program festivalu je možné zakúpiť tu. Vstupenky na koncerty Papyllon & The Valentines v Záhrade sú dostupné tu. Vstupenky na Filmový kvíz Petra Konečného sú dostupné tu. Lístky na techno párty v Urban Spote sú dostupné tu.

Festival AZYL SHORTS 2023 z verejných zdrojov podporil Audiovizuálny Fond, Nadácia SPP a International Visegrad Fund.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite