Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nevidiaca lyžiarka a zlatá medailistka z olympiády v Pekingu si splnila sen! Sadla si za volant ikonického Porsche 911

.sponzorované .promotion

Talentovaná paralympionička Alexandra Rexová lyžuje už od svojich piatich rokov. Hoci rodáčka zo Záhoria len nedávno dovŕšila dospelosť, na konte má už prvenstvo v super-G na olympiáde v Pekingu, kde sa jej podarilo získať aj bronz v slalome. To, že patrí medzi lyžiarsku elitu potvrdila aj získaním veľkého krištálového glóbusu za celkové prvenstvo v Svetovom pohári.

Nevidiaca lyžiarka a zlatá medailistka z olympiády v Pekingu si splnila sen! Sadla si za volant ikonického Porsche 911 Porsche Slovensko

mladej priebojníčke v paralpskom lyžovaní už v útlom veku diagnostikovali Startgardtovu chorobu, čo je dedičné očné ochorenie, ktoré spôsobuje stratu centrálneho videnia. Alexandra preto musí používať lupy, tie jej pomáhajú pri čítaní, aj bežnom živote Napriek svojmu hendikepu úspešne študuje na Gymnáziu Jána Papánka v hlavnom meste. Všetok voľný čas venuje štúdiu a športu. Vďaka neuveriteľnej vôli a láske k športu patrí medzi našich najlepších paralympionikov.

Porsche Slovensko

Na prvý pohľad sa môže zdať, že  Alexandra  si už v tak mladom veku splnila svoje veľké sny. No o niektorých doposiaľ len snívala a nenapadlo ju, že sa premenia na skutočnosť. Vzhľadom k svojmu hendikepu je pre ňu totiž nemožné šoférovať automobil. Pri lyžovaní sa riadi len svojim navigátorom, na ktorého sa musí na sto percent spoľahnúť. Podobne by to mohlo fungovať aj pri kontrolovanom  šoférovaní v bezpečnom prostredí, čo bol základ idey, na ktorej sa začalo stavať splnenie tajného želania slovenskej športovkyne.

Pomoc a podporu pri realizácii tohto projektu ponúkol importér a predajca vozidiel Porsche na Slovensku, spoločnosť Porsche Inter Auto, s.r.o.  „Oslovil nás príbeh Alexandry Rexovej, jej odhodlanie, silná vôľa, motivácia a túžba víťaziť. Je to inšpiratívny príbeh pre nás všetkých. Ako napriek nepriazni osudu dokážete vyhrávať a zdolávať prekážky. Navyše nás úprimne potešilo, že jej veľký sen bol šoférovať práve model 911. Je vidieť, že Alexandra si nedáva malé výzvy,“ hovorí Ing. Gabriela Černáková, marketing a PR manager Porsche Inter Auto Slovakia.

Porsche Slovensko

Všetko sa to odohralo veľmi rýchlo, no prípravy boli dôkladné a zdĺhavé. Bolo potrebné vybaviť povolenia, nájsť vhodné letisko a zosúladiť program všetkých členov realizačného tímu. Napokon sa na konci leta, v auguste, stretlo pár nadšencov, ktorí si priali splniť špičkovej športovkyni  jej životný sen. Na letisku Dobrá Niva pri Zvolene vznikla krásna spolupráca medzi Porsche Inter Auto Slovensko, PR & mediálno konzultačnou spoločnosťou REXA & ROMAN PARTNERS, ktorá je aj oficiálnym sponzorom Alexandry Rexovej a REXA para lyžiarskeho tímu. V kooperácii s letiskom Dobrá Niva sa tak podarilo pripraviť krásny zážitok a splniť možno na prvý pohľad nesplniteľné želanie.

letisko Dobrá Niva pri Zvolene sa stalo dejiskom veľkého prekvapenia 

Prekvapenie pre Alexandru sa konalo pri príležitosti Alexandriných 18-tych narodenín. Nič netušiacu oslávenkyňu odviezol štáb z Bratislavy na letisko Dobrá Niva, ktoré malo v ten deň letovú uzáveru a celé bolo rezervované len pre toto podujatie. Po príchode na miesto už čakalo na pristávacej dráhe  nablýskané Porsche 911 vo verzii GTS. „V aute najazdím veľa kilometrov, presúvam sa na tréningy, preteky aj sústredenia. Nikdy som však nešoférovala a vždy som to chcela skúsiť,“ prezradila prekvapená Alexandra.

Prvé jazdy si vychutnala na sedadle spolujazdca, aby sa zoznámila s vozidlom a užila si nádherný zvuk motora aj vietor vo vlasoch, keďže sa jednalo o verziu kabriolet. „Tým, že lyžujem mám rada rýchlosť, preto súťažím v zjazdoch a rýchlostných disciplínach. V Pekingu, keď som šla super-G, tak mi namerali rýchlosť až 115 kilometrov za hodinu,“ rozrozprávala sa o svojej vášni slovenská paralympionička.

Počas skúšobnej jazdy bol Alexandriným spolujazdcom a koučom Brand manager značky Porsche na Slovenku, Marek Neuwirth. Marek Alexandru vôbec nešetril a dal jej pocítiť, čo sa skrýva pod kapotou Porsche Carrera 911 GTS. „Zdvihol sa mi žalúdok ako na kolotoči a vlasy mi lietali ako šialené,“ vyznala sa po testovacej jazde Alexandra. A veru, nebolo sa čomu čudovať, keď sa rútila rýchlosťou 180 kilometrov za hodinu.

Po „testovačke“ nastal vytúžený okamžik, kedy si Alexandra sadla za volant. Na uzavretej dráhe, pod dohľadom štábu a Mareka Nuewirtha, zažila Alexandra niečo, o čom dlho tajne snívala. Len 18-ročná lyžiarka konečne v rukách zvierala volant Porsche Carrera 911 GTS  s výkonom 480 koní. Vtedy odštartovala vysnívaná jazda!

Jej jazda prekvapila celý realizačný tím. Alexandra je zvyknutá lyžovať presne podľa pokynov navigátora a bolo to vidieť aj na jej jazde. Veľmi disciplinovanie a presne sa riadila Marekovými inštrukciami a tak ako jej jazda na svahu, tak aj táto, prvá životná, za volantom, bola absolútne precízna a plná energie. „Môžem ísť ešte raz,“ znela prvá veta, keď zaparkovala pri realizačnom tíme. Po vyprchaní prvých emócií prekvapivo priznala: „Je to lepšie ako lyže.“ Samozrejme s úsmevom na perách a dodatkom, že odpich auta ju veľmi milo prekvapil, najmä to, ako ju zatlačil odpor do sedadla. 

Porsche Slovensko

Koľko kilometrov za hodinu v skutočnosti trielili po rovinke však nikto nevie. „Bolo to také emotívne a rýchle, že som si ani nevšimol, ako rýchlo sme išli,“ doplnil nadšene spolujazdec a brand manažér Porsche Marek Nuewirth a dodal, že Alexandra je perfektný vodič. A napriek tomu, že len rozmazane dovidí na volant, jazdu si užila a motor tohto ikonického vozidla rozhodne nešetrila. Po návrate na štart sa doslova triasla. „Ďakujem. Mám pocit, že slovo ďakujem je málo, ale naozaj, úprimne veľké ďakujem,“ a dodala, že je to podobný pocit, ako keď vyhrala zlatú medailu na Paralympiáde v Pekingu a stratila slová.

„Splnil sa mi sen. Ale tie emócie, tie sú stále neopísateľné,“ vyznala sa ďalej mladá športovkyňa. Jej deň plný prekvapení ale neskončil. Cestu domov jej skrátila jazda súkromným lietadlom. To už aj ostrieľaná lyžiarka zostala úplne nemá od návalu emócií a len dojato objala všetkých naokolo. Táto jazda sa podarila uskutočniť aj vďaka podpore spolumajiteľa letiska Dobrá Niva, Mariána Dada. Pradenie 480 koní Porsche Carrera 911 GTS tak náhle vystriedal zvuk vrtule na malom lietadle, ktoré smerovalo aj s našou olympijskou víťazkou až do Nitry, kde ju čakal odvoz domov. 

obmedzenia nie sú, keď si veríte, dokážete úžasné veci 

To sú typické slová mladej lyžiarky a členov jej súkromného para lyžiarskeho tímu REXA. Alexandra  sa napriek svojmu hendikepu, vypracovala medzi špičku slovenských a svetových para lyžiarov. Stále však hovorí, že je len na začiatku toho, čo je možné. Ak by ste hľadali synonymum k slovu odhodlanie, choďte sa pozrieť na bežný tréning para športovca. Nasadenie a sila para športovcov naháňa zimomriavky na chrbte. A o súcit nikto z nich nestojí. 

Alexandra často hovorí, že nezáleží na tom či má zlý deň, alebo ju bolia nohy z minulého tréningu, jednoducho treba stále napredovať a nebedákať nad životom.  Už v mladom veku pochopila že disciplína a vytrvalosť je to, čo ju dostane z bodu A do bodu B. Odhodlanie, disciplína a zodpovednosť je to, čo ju ženie vpred. „Možno nejaké postihnuté dieťa, ktoré sa na mňa pozeralo pri poslednom tréningu, môže byť moje budúce ja, ktoré sa snaží nájsť inšpiráciu. Nikdy neviete, koho môžete inšpirovať a ktorý okamih vám navždy zmení život.“ povedala Alexandra.

ikonické auto od Porsche naučilo snívať  celé generácie 

Model Porsche 911 tento rok oslavuje výročie 60 rokov od spustenia do predaja. V rovnakom období Alexandra  Rexová oslavuje svoje 18. narodeniny a jej veľkým snom bolo šoférovať model 911 od Porsche. Spojiť tieto dva príbehy sa preto ponúkalo ako na striebornom podnose.  Príbeh Alexandry je zároveň silným odkazom pre mladých ľudí a budúce generácie. „Dúfame, že naše video a výstup z tohto prekvapenia bude inšpiráciou pre mladých ľudí, aby sa nevzdávali a verili si. Nebáť sa, mať dostatok odvahy plniť si svoje sny aj napriek nevýhodám, ktorým častokrát všetci v živote čelíme, je to, čo má byť našim odkazom pre všetkých,“ doplnila na záver Gabriela Černáková. 

V dnešných dňoch sa Alexandra pripravuje na nadchádzajúce majstrovstvá so svojim tímom a trénerom na zasnežených kopcoch v Argentíne, aby tak v zime mohla opäť reprezentovať Slovensko a dosahovať obdivuhodné výsledky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite