Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Špeciálny bonus pre klientov NN Životnej poisťovne - pomoc v prípade kliešťovej encefalitídy

.sponzorované .promotion

V Rakúsku ¾ obyvateľov, u nás necelých 10 % - takýto dramatický je rozdiel v zaočkovanosti proti kliešťovej encefalitíde. Slovensko pritom drží svetové prvenstvo v počte nákaz cez nepasterizované mlieko. Celkovo sa prípady nákazy vyvíjajú nepriaznivo a vlani ich počet dosiahol 60-ročný rekord. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je účinnou ochranou proti závažnému ochoreniu práve očkovanie.

Špeciálny bonus pre klientov NN Životnej poisťovne - pomoc v prípade kliešťovej encefalitídy

Čím sa líšia lymská borelióza a kliešťová encefalitída? 

Kým pri lymskej borelióze, ktorú tiež spôsobujú kliešte, sa nedá nakaziť jedlom alebo nápojmi, pri kliešťovej encefalitíde to nie je vylúčené. Infekcia sa totiž šíri aj konzumáciou nepasterizovaných výrobkov z mlieka nakazeného zvieraťa. Očkovanie, ktoré je nateraz dostupné len proti encefalitíde, je našťastie účinné bez ohľadu na to, či nákaza prenikla do tela cez kliešťa alebo nepasterizované mliečne produkty. 

Ďalšie rozdiely sú v spôsobe prenosu a príznakoch. Kým niektorí ľudia ani nevedia, že prekonali encefalitídu, u iných môže mať ochorenie závažnejší priebeh s dlhším časom liečby a náročnejšou rekonvalescenciou. Odborníci varujú, že štvrtina až polovica pacientov trpí dlhodobými následkami najmä neurologického a psychického charakteru. „Pre encefalitídu je typický dvojfázový priebeh. Pacient má najskôr príznaky virózy, akoby dostával chrípku. Cíti sa slabý, unavený, má bolesti svalov, mierne zvýšenú teplotu, ktorá ustúpi. Po týždni sa naplno objaví druhá fáza horúčok, ktorá sa niekedy prejavuje až ako zápal mozgu či mozgových blán. Môže sa to skončiť aj fatálne alebo s následkami na celý život,“ vysvetľuje MUDr. Martin Novotný, PhD., zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice

Vzhľadom na rozšírený výskyt kliešťov a rastúci počet prípadov kliešťovej encefalitídy pripravila NN Životná poisťovňa pre klientov so životným poistením špeciálny bonus

  • „Poistenej osobe vyplatíme jednorazové plnenie vo výške 5 000 €, ak jej bude v období od 1. mája do 31. decembra 2023 diagnostikovaná kliešťová encefalitída. 
  • Toto jednorazové plnenie je nad rámec dohodnutého poistenia a získavajú ho všetky poistené osoby automaticky a v cene dohodnutého poistného, t. j. bez navýšenia poistného. 
  • Diagnostikovanie kliešťovej encefalitídy je možné nahlásiť až do 31. 3. 2024,“ vysvetľuje detaily špeciálneho bonusu Daniela Tomášková, tlačová hovorkyňa NN Životnej poisťovne.

A keďže ide o závažné ochorenie, treba mať na pamäti, že najúčinnejšou ochranou je predovšetkým prevencia. Okrem očkovania odborníci odporúčajú dôkladnú kontrolu tela po návrate z prírody, a to najmä u detí. Účinnou ochranou sú aj repelenty a vhodné oblečenie. Do prírody sú to dlhé nohavice a ponožky v zatvorenej obuvi. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite